Nejste přihlášen/a.
dobrý den,prosím o radu,koupil jsem pozemek,který zasahuje do obecní příjezdové cesty k jinému domu,po vytíčení hranice zbylo z příjezdové cesty 2,53 m. mohu si pozemek oplotit a nechat jen takovou příjezdovou cestu? nebo budu muset se svým plotem uhnout aby byla cesta širší? jaká je min, šíře cesty ke stavbě? děkuji moc za odpovědi
Já mám dojem, že tuto skutečnost budete muset řešit se stavebním úřadem. Už proto, že se jedná o vybudování nového plotu, který navazuje na místní komunikaci. Je potřeba vidět situaci v reálu, zda není jiná přístupová cesta k sousednímu domu. A nebo by třeba byla šance situaci řešit směnnou smlouvou s obcí za jiný pozemek. Navíc si myslím, že by byla škoda kvůli kousku pozemku narušit sousedské vztahy. Z vlastni zkušenosti vím, o čem mluvím.
vaco, to bude složité jednání. Mím podobný případ na jedné nemovitosti v Pardubicích a probíhá jednání, aby obec odkoupila část pozemku (protože auta jezdí po soukromém majetku) a prodal jinou část, tak aby oba majitelé (obec a známý) byli spokojeni.
každopádně nemůže být příjezdová cesta 2,53m.
doplněno 23.06.10 20:38:milý vaco, nezávidím Vám, páč to bude boj...
máte alespoň nápad ja řešit situaci?
na stavebním uřadě mi řekli že ona příjezdová cesta ,ta která má 2,5 m má svoje číslo parceli,tudíš je braná jako příjezdová a že má jen 2,5 je chyba obce.že mi nemužou ani soudně udělit věcné břemeno na prujezd.mě se to zdá taky málo,ale přoč já bych jim měl uhýbat když oni mi taky vstříc nevyšli a zavřeli mou přístupovou cestu,sice jen ke garáži ale přes jejich pozemek který není jejich vlastnictvím ale mají ho jen v pronájmu.jinak moc děkuji za odpovědi.
Takže to není jednoduchá situace už ani nyní. Se stavebním úřadem to máte projednané. A nyní bude záležet na vašem rozhodnutí, jak se zachováte. Sousedi si to vlastně "vykoledovali" tím, že vám uzavřeli přístupovou cestu ke garáži. Já bych doporučila oslovit vlastníka pozemku, který mají nájmu a je zároveň vaší přístupovou cestou a požádat ho o zřízení věcného břemene chůze a jízdy, případně o odkoupení pozemku. Samozřejmě záleží na tom, jak je sepsaná nájemní smlouva a na jak dlouho. Když jsem ještě pracovala na úřadě, tak skutečně jsme museli odstranit asfaltový povrch z místní komunikace, protože se zjistilo, že se jedná o soukromý pozemek a vlastník pozemku na tom trval.
opět jsem nepochopil odpověď milana...každý majitel si oplotí svůj pozemek dle geometrického plánu respp. KN mapy, a pokud neexistují věcná břemena na pozemcích, není nikdo povinován komukoli uhýbat nebo od kohokoli cokoli vykupovat nebo vést vleklá jenání. Proč někomu dělat příjezdovou cestu a dělat z toho případ a vědu, když o to nikdo vlastně nestojí. Obec od Vás nic neodkoupí z důvodu nedostatku financí a možná i vlastní nepotřeby cesty a vy nejste povinován na základě neexistence břemena jakkoli pozemek zvětšovat, zmenšovat, upravovat. Tady se mě zdá řeší něco, co není právně na žádné straně vymahatelné = cesta kdoví kam. Já chci k baráku 8m příjezd, tak to snad mě neopravňuje zabrat pozemek sousedovi v šířce2.00m . . .bez smlouvy a fin kompenzace a geometr.plánu atd atd.
to jsou celkem zvláštní nepříliš přesně jasné otázky . . . . Váš pozemek je přesně dán, ale nepíšete o tom zda-li na něm je vázáno věcné břemeno tzv. příjezd souseda na jeho pozemek. Pokud ne, nevím proč to řešíte... a kdyby z té cesty zbylo po oplocení byť 40 cm, je právo jednoznačně na vaší straně. Jinak pro rozumné lidi se mi jeví 2.5m jako schůdné páč nákladák 16.5m délky má šířku právě 2.55 tak nevím, proč by tam někdo normálně nevjel osobákem,jehož šířka je kolem 1.80až 1.90max. Vlastnictví pozemku je jasné, ať Vám někdo zaplatí za to, že cestu necháte volnou na š.3.00m a pak s plotem uhněte.Jak říká pan Václav Klauzů, osobní vlastnictví je nedotknutelné a tudíž i to Vaše, a ba i právě proto již 20 let čekáme na dálnici do Hradce K. Ale to není nic proti Vám. Upřímně jen konstatuji situaci.
osobákem tam snad najedou, tak ať neprudějí . . . . pokud budou dělat prblémy, možná bych jim naznačil, že se budete klidně o svůj pozemek soudit a to může trvat vč. odvolání roky,tp by je mohlo uklidnit. Souhlasím,že chtějí příjezd, alepodmíky byste si měl myslim spíše klást vy jako majitel pozemku a ne oni.
Já když jsem si chtěla zajistit příjezdovou cestu, tak jsem od sousedky koupila 40m2 za 20 tis.Kč a nelitovala jsem peněz. Sama jsem tu částku nabídla, protože jsem věděla, že to neodmítne a já budu v pohodě. Pravdu má miramira, že právo je na vaší straně a záleží jenom na vás, jestli jim výjdete vstříc. No a za případné věcné břemeno se platí a částku si určujete vy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.