Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotekéha / Úvěr

Od: michaelak odpovědí: 21 změna:

Dobrý den/Ahoj,

řeším poprvé v životě hypotéku či úvěr. vždyt je to strašný!

Půjčím si 4 000 000 a zaplatím 8 000 000?

Má někdo typ jak na to? nějakýz zlepšovák? :)

Nechci poradce, přijdou mi to vyhozené peníze, na internetu umím taky hledat.

Děkuji,

Michaela.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fex
hodnocení

3x

Nesmíš se na to dívat tak že půjčíš 4 a vrátíš 8.

Jakmile hypoteku splatíš řekněme že za těch 30 let, tak to bydlení (pravděpodobně) nebude mít cenu ani 4, ani 8, ale daleko více. Samozřejmě je to spekulace na růst cen nemovitostí, platů atp. Ale když se podíváš, kde byly ceny nemovitostí před 30 lety a dnes..

Byt tehdy stál třeba 600k a dnes stojí 4M, což je 6x více. hyúptéky byly tehy šileně drahé, ale taky dnes mají lidi ve vlastní nemovitosti uloženy peníze.

michaelak
hodnocení

přítel to taky takhle říká :) máte pravdu.

My máme 3 000 000 svoje a 4 000 000 si chceme půjčit.

Po shlédnutí na internetu jsem si říkala, jestli to tak opravdu je, nebo má někdo jiné zkušenosti.

raději budu platit hypošku, než nájem.

Díky všem.

PS: info od SMODE2 teda vůbec nechápu :D

fex

trochu OT, jak se vám podařilo našetřit 3M?

michaelak
hodnocení

přítel prodal auto a já pozemek, který jsem zdědila.

Tak já vám poradím jinak, možná i lépe. Půjčte si 7M a ty svoje 3M proinvestujte. Reálně na tom budete lépe a pořád dokážete disponovat nějakým aktivem. Zrovna ve čtvrtek jsem dostal schválenou další hypotéku, aktuálně s rpsn 4,37%. Investičně dokážete zhodnocovat klidně okolo 10%.

lmgify

Předpokládám, že na 7M kvůli příjmům u banky nedosáhne.

smode2

Tazatelko, v podstatě jde o zdvojnásobení jakékoliv částky za každých 7 let a to bez práce. Podle mě nic jiného tak jednoduchého, bezúdržbového, bezpracného a spolehlivého není. Plán je prostý:

1. Zakup za X,- Kč tolik ks trhu SXR8, kolik si můžeš dovolit koupit (kde X>=alespoň 1 milion Kč. Nyní se SXR8 prodává za 570€. 1€ = cca 25,- Kč. 1 ks tedy stojí zhruba 14 000,- Kč. Za 1M tedy mohu zakoupit 71 kusů trhu SXR8)

2. Čekej až hodnota účtu naroste na dvojnásobek (celkem bude na účtu tedy X*2 neboli 2X)

3. Měj na paměti, že bod č. 2 trvá v průměru 7 let. V této době není třeba dělat NIC. Zejména je třeba nic nedělat, pokud cena krátkodobě poklesne.

4. Jakmile účet na hodnotu 2X naroste, vyber 2X a použij vydělané peníze na bydlení či na rychlejší splacení hypo.

Jestliže disponujete částkou 3M, tak nad tímhle opravdu s chlapem popřemýšlejte, protože vám to může oběma v budoucnosti ušetřit léta a léta dřiny v zaměstnání navíc. Máte-li jakékoliv otázky, sem s nimi:)

lmgify
hodnocení

2x

> Půjčím si 4 000 000 a zaplatím 8 000 000?

Ty si půjčuješ na 30 let? Když někomu půjčíš 100 tisíc na 30 let, kolik budeš chtít zpátky? 100 tisíc? V tom případě mám zájem si od tebe půjčit.

Zjevně si půjčuješ moc v porovnání s tím, kolik vyděláváš a kolik máš našetřeno/nainvestováno. Musíš vydělávat víc nebo ušetřit víc nebo si půjčit míň (levnější byt v levnějším místě nebo si postavit/nechat si postavit levnější dům).

Jestli rodiče vlastní byt nebo dům, mohou si na (část) jeho hodnoty vzít hypotéku, hotovost z ní použiješ jako první splátku pro svojí hypotéku (nižší LTV) a pak budeš splácet obě hypotéky. Mělo by to vyjít levněji, respektive při placení stejné částky jako bez jejich hypotéky, by se obě hypotéky splatily rychleji.

Úrokové sazby půjdou ještě o něco dolů v příštích měsících.

ml
hodnocení

2x

Ten dvojnásobek je takový standard. Zajímavý, že to tak vychází i u kratších půjček.

Ono je potřeba myslet i na to, že 8 milionů za 25-30 let bude mít stejnou hodnotu jako dnešní 4. Poločas znehodnocení vychází právě na 25-30 let při běžně udržované inflaci 2.5-3%. Takže i tak je to potřeba brát.

Jediný zlepšovák je šetřit a nepůjčovat si. Ne nadarmo se říká, kdo šetří má za tři. (I když heslem poslední doby spíš je, že úspory jsou mor, správný člověk dluží kam se podívá a nespoří (protože dluhy narozdíl od úspor vám nikdo nevezme), ale navzdory této americké, přes 30 let prosazované propagandě, se stále najdou lidi, co spoří.)

jir
hodnocení

0x
Možností je několik:
1. víc vydělávat, třeba takový manažer kvality u nás má 100 tisíc hrubého
2.snížit svoje nároky
3.dědit
Taky mám hypo na 1,7 mega, jinak to nešlo.

smode2
hodnocení

0x

Já udělám za 1 hodinu práce ze 4 000 000,- Kč celkem 8 000 000 za dobu čekání cca 7 let a to bez jakékoliv další aktivity. Je to dostatečný zlepšovák? Pokud ano, napíši jak na to.

lmgify

Pro zájemce: Je to "běžný" zisk 10,4% ročně z investice (ETF?).

Jen by nám mohl @smode2 říct, kde vezme bezúročně ty počáteční 4M. :-D

fex

Prosím info :)

lmgify

@fex: Už o tom zde napsal celé články.

smode2

Je to jedna z mnoha možností. Předpokládám, že má tazatelka hotově okolo 2M. S tím už se dá pracovat. Například napřed si zakoupím menší byt, kde mi stačí na dosáhnutí hypotéky 1M a druhý M nechám růst. Za 7 let jsou z 1M 2M a za dalších v průměru 7 let 4M. Prodám menší byt a mohu koupit rovnou větší, se zbytkem hypotéky, možná rovnou hotově. Nikdo nevíme jak se bude přesně ekonomika vyvíjet. A jak na to je jednoduché: za částku nakoupím akumulační etf kopírující vývoj ekonomiky přes indexy SP500 a Nasdaq100 (já mám poměr 42%/58%). Výsledek cca 11% výnos dlouhodobě. Když k tomu přičtu složené úročení, tento výnos stačí na zdvojnásobení vkladu každých zhruba 7 let. Někdy to trvá třeba 4 roky, někdy 10 samozřejmě. Dle toho jak ekonomika šlape. Osobně držím přímo trhy SXR8.DE a SXRV.DE na německé Xetra burze, abych se vyhnul případné dědické dani. Dobré je ještě přidávat každý měsíc klidně jen pár tisíc a přikupovat, úrok se tím zvyšuje. Aneb pokud každý měsíc přikoupím třeba za 5000, např. leden, za rok mám z těch 5000 v průměru 5500. Jde o to že se úročí již okamžikem nákupu. Nejlepší by bylo nakupovat třeba týdně, ale zas tak velký rozdíl to není. Muselo by jít o vyšší částky. No a kam s tím? Já na tohle používám XTB - plně vyhovující, jednoduchý a umožňuje frakční nákupy (za jakoukoliv částku).

Smode- letos je nezvykle vydařený rok. Smůla je, že nakupujeme měsíc co měsíc dráž, ale i tak to má furt sílu. Myslím že rok zakončíme ještě o 300-500 bodů výše u SP500. Sazby ještě půjdou dolů do konce roku a to by mohlo i příští rok udržet trajektorii. Letos bylo úplně jedno, co kdo koupil, vydělalo všechno. Jinak teď dávám část investic do Polska, růst HDP je nejsilnější v Evropě i v příštích letech pokračovat, tak snad se to projeví i na akciích. Akumuluju XTB, letošní divi téměř osm procent, P/E také nevypadá zle a dneska jsem vzal Žabku, ale jen vzorek, úpis byl na horní hranici tuším 21,50 takže jsem vzal za 21 a chtěl bych vzít i za 20. Ale opatrně, většinou po úpisu spíše akcie jdou dolů, třeba jako u nás Kofoly dost výrazně, takže postupně akumulovat. Jinak u nás už nic nemám, jen jsem ještě vzal tabák po dobrých výsledcích za první pololetí, stihl jsem za 15300. Myslím, že při divi 1350 za půl roku se může na 17,5 klidně i 18tis podívat. Pravděpodobně se ho ale zbavím dříve a přesunu i ten zbytek do US.
smode2

Jj, obecně jde všechno nahoru, vzal jsem i zlato jen jako rezervu a taky slušně narostlo. Ještě se mi náhodou povedlo v srpnu dokoupit navíc sxr8 přímo v den kdy klesl na 498, čekal jsem kam až to zase zahučí a ono nic - bylo to lokální dno, takže jenom za tu chvilku 14%+. Ale swing strategie letos kolem nuly, tak to dlouho nebylo. Máme ještě 2 měsíce do konce roku, třeba to naskočí v závěru...taky už se stalo.

Toho propadu jsem také využil a vzal ještě Nasdaq u Fio a také jsem využil slabosti na Asml. V XTB dokupuju pravidelně každý měsíc, zlato nedělám, volný keš dávám do krátkých dluhopisů především eurových a také jsem vzal dluhopisy Fio. Také uvažuju navýšit podíl v Berkshai, firma má třetinu majetku v keši, dluhopisech, takže kdyby došlo k nějakému výplachu, nebude tady takový pád a dluhopisy ponesou neustále výnos. A když ne, zhodnocení je plus minus stejné jako u sp500.
Super, za 14 let mám 3 mega a peníze co nemohu využít. Kolik reálně na tom budu za těch 14 let mít? Když všechno bude opět 4x dražší?
smode2

To jako že 60 let starý 3+1 v paneláku co dnes stojí 10M a pronajímá se za 24 000,- měsíčně bude stát za 14 let 40 milionů a bude se pronajímat za 96 tisíc měsíčně, jo?:-D Tak to teda určitě nebude. Protože a) nikdo za 14 let nedá za starý 3+1 nájem takřka 100k měsíčně a b) koupit takový 3+1 by bylo dostupné jen pro velké investory. A velcí investoři mají mozek v hlavě, tudíž umí počítat návratnosti a další souvislosti. Takže s takovou cenou to bude neprodejný kus betonu maximálně tak k demolici. Jedině že by to koupil investor co má mozek v kalhotách když mu to přijde nabídnout nějaká Slavěna Albastová třeba*smich*

hodnocení

0x
Však ta hypotéka je zlepšovák. Když budete šetřit, nikdy to neušetříte, protože peníze požírá inflace a inflace tlačí ceny vzhůru. Takže velmi zjednodušeně řečeno, čím déle budete splácet, tím více vám splatí inflace. Ta byla za posledních 30let - 1990 až 2020 3,5% průměrně ročně. Když by se k tomu započítala fialová vláda , bylo by to ještě víc, ta stihla udělat 35% za tři roky. Další věc proč jsou drahé hypotéky je , že nemáme euro. Pokud si zvládnete půjčit venku, bude to levnější, ale je tam měnové riziko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]