Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přikotvit ytongovou přizdívku k cihelné příčce?

Od: norrsken® odpovědí: 22 změna:

Zdravím amatérské i profesionální statiky,

zedník dostal za úkol přizdít v koupelně (cihlový činžák z 50. let) k 75 mm "kantce" 50 mm ytongu, aby šly zasekat rozvody vody a odpadu. Po instalatérských pracích zjištěno, že to zedník "okrkal". Zřejmě aby nemusel z kantky odstraňovat zbytky omítky a při dozdívání řešit její nerovnost, předsadil ytong tak, že mezi ním a kantkou je mezera na prsty, tj. cca 10 mm. Teď řeším, co s tím. Ytong je odpadem prodrážkován naskrz, na stěnu přijdou zavěsit skříňky... Jak byste to vyztužili / provázali? Napadá mne prošroubovat to turbošrouby cca ve 250 mm síti. Nešlo by to něčím prolít? Cementové injektážní suspenze jsou drahé a určené pro strojní injektáž. Nestačilo by např. cementové mléko trychtýřem do otvorů v ytongu? Stěna má rozměr š x v = 1700 x 2500.

Díky :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když já to nevidím, co je za problém. Ale je mezera mezi starou zdí a Ytongovou příčkou? Tak vypěnit lepící pěnou.

krtek6

taky jsem nějkak z dotazu nepochopil kde nebo v čem je problém

Problem je v hornych radoch Ytongu, ktore visia v lufte, lebo dole je to krizom prerezane a vlozena odpadova rura. Ten mur sa neopiera o zem ... teda povodne sa opieral, ale potom tam vodar urobil drazku v celej hrubke.

Ytong nie je plosne prilepeny na tehly.

hodnocení

Ano, jde o přilepení ytongu ke kantce s vyplněním mezery. Lze použít expanzní pěnu, nebo je nutné větší množství nízkoexpanzní, aby se ytong nevybulil?

Dejte foto té mezery, co je podle Vás "větší množství" pěny. Ano lepící pěnu, třeba Styro753, Tytan 60 sekund, Universal. To jsou kvalitní lepidla, jako i od jiných firem. Neznám špatné PUR lepidlo.

hodnocení

Není tam moc co fotit, do mezery se dostanu akorát prsty, když hrábnu pod natažené vodo / odpadní roury. Jak jsem psal, rozměr stěny je 1700 x 2500, škvíra 10 - 12 mm. Někde asi míň, protože zedník podle všeho z kantky neoklepal původní omítku (nebyla všude).

do mezery se dostanu akorát prsty----tak se tam vejde špička od pistole s pěnou?

hodnocení

Nevím, jaký průměr má tryska / špička pistole na pěnu, nejsem stavař, používal jsem jen pěny s trubičkou a ta by tam snad vlezla. Díry bych vrtal šikmo. Jde o to, abych ten ytong neshodil expanzí pěny, jak tu píší i ostatní.

I trubičku lze nasadit na špičku. Když tam strčítě prast, strčíte tam i pistoli. Ještě jsem neviděl, že by pěna shodila stěnu. Lepíci nízkoexpanzní pěna nemá ten tlak, avšak úžasně lepí.

Vyfoukat a pěnu. Za pár minut hotovo.

Nebo klidně, jak radí jiní...

hodnocení

2x

Ytongy (hebel, porfix) se kotví buďto klasicky -do vysekaných kapes , nebo pak nerez pásky do stěny a spáry pórobetnou. Pokud neudělal ani jedním způsobem = REKLAMUJTE u toho zedníka a na jeho náklady to nechat předělat!

Jinak nechápu jaké otvry v ytongu chcete vylévat cementovým mlékem?! kde je zasekaný odpad, lestalace, rozvod vody normálně zaházet jádrovou maltou případně (i když výrobce nedoporučuje) jádrovou se zdicí (zdicí má vyšší pevnost) třeba 1:1 nebo 2:1 . U stropu se dnes běžně (nenosné zdivo ) spára zafoukne pěnou , odřízne, přemázně lepidlem které se pak při finále přeštukuje.

On ma dve nepreviazane steny, povodnu staru tehlovu a novu predstenu z Ytongu. Medzi tym je vzduchova medzera.

km
hodnocení

2x

zedníci jsou prostě šmejdi, co člověk neuhlídá, to vojebou, furt člověk aby chodil a říkal jim, jak to maj udělat a jen co se otočí...

to řešení s turbošrouby by mohlo fungovat, také by myslím si fungovalo celoplošně přilepit a přišroubovat sdk, jen si neprošroubujte ty instalace ;)

a nebo to neřešit a skříňky zakotvit až do té kantky, jestli je ta přizdívka zašprajcováná o strop a boky, neměl by to snad být problém

hodnocení

2x
Pokud bych chtěl mít jistotu, tak asi kombinace obou řešení - prosroubovat a pak mezeru vylít nebo vypěnit. Bez prosroubovani bych se bál, že pěna expanzí mezeru zvětší a přizdívku nafoukne...
hodnocení

Díky, právě jste odpověděl na mé doplnění výše. Když vylít, napadá Vás nejjednodušší technologie? Čím, jak?

re4zon
Cerpadlem. Ale je to nesmysl, cementova kase bude mit malou pevnost a nic nepodrzi. A vhodna hmota bude nesmyslne draha.
Velkou stříkačkou. Z Číny mám takovou asi litrovou na spárování kamenů a cihel, stála asi 2 stovky

hodnocení

2x

Já bych použil přímo lepidlo na ytong naředěné tak aby to teklo a něco takového
injektaz-zdiva-svepomoci./...

Před aplikací ytong důkladně namočit, třeba sprchou nebo nějaký rozprašovač do dutiny.
Ytong hrozně pije vodu, takže lepidlo by daleko nedoteklo.
Ojel bych všechny drážky co máte teď prořízlé durch + bych udělal v nějakém rastru otvory pro aplikační pistoli.
Otvory před aplikací opět prolít vodou.
Lepidlo bych tam cpal dokud nepoteče ven.

S pěnou mám obavy, že do tu předstěnu z ytongu shodí.

Kejikl, jen zkuste někdy slepit Ytong pěnou. Fakt to drží fest. Já jsem pro mnoho zákazníků lepil příčkovky, misto nenosných překladů.

Tytan Universal.

Dělal jsem kdysi s různými pěnami zkoušky. Třeba Porfix nalepit pěnou na sklo.

Tazatel chce na příčku věsit skříňky, to může být celkem velké zatížení.
Pěna ač drží, tak při dostatečném zatížení pruží, to moc žádoucí není.
Taky případné hmoždinky budou mít v případě lepidla větší únosnost než částečně v pěně.
U pěny se fakt bojím, aby to tu příčku nevyvalilo ven.
Že pěna drží fest to vím a souhlasím, lepil jsem tím EPS na celý barák. *palec*

...lepil jsem tím EPS na celý barák...a zkoušel jste po čase desku odstranit? Nelze bez destrukce, jak ta pěna drží.

hodnocení

0x

Pozde bycha honiti ...

Sadrokarton a najlepsie pevnostny by problem elegantne vyriesil, bolo by to lacnejsie a rychlejsie. Ked uz ste spomenuli toho statika, otazne je, aku nosnost ma strop a co s nim urobi pridane zatazenie.

Ten Ytong je medzi dvoma stenami vpravo aj vlavo alebo sa dotyka bocnej steny len na jednej strane? Tam to je previazane podla odporucani, teda nerezove pasky medzi radmi Ytongu a hmozdinkami chytene do bocnych stien?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]