Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topení dřevem - nový otopný systém - životnost udělátek?

Od: samadhi odpovědí: 10 změna:

zdravím,

v domku bez otopné soustavy plánuju začít topit atmosem DC20GS na dřevo + aku 1200l. projektant vypočítal ztrátu, zakreslil schéma

jaká je podle vás ze zkušeností životnost všech udělátek v systému? vydrží to tu se mnou ještě 40let?

věci jako landomat, oběhové čerpadlo alpha L 25-40, ekvitermní regulace ACD 03, různé ventily, servo pohony a všechny ty mašinky

otázka je mířená tak, že pokud do toho zainvestuju 350tis (4místnosti, 90m2) jako je kalkulace od topenáře, jestli je to pak už bezúdržbový systém

přikládám i kalkulaci (v ní není cena aku a cena komínu), snad se soubor v excelu načte

díky za názory

kalkulace.xlsx 6.94 kB

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Bezúdržbový systém byla dříve samotížka. Jakmile se něco hýbe a je to poháněný, vždy se to může rozsypat. Původní čerpadlo Grundfos mě stále chodí i po třiceti letech. trojcestný ventil, tedy jeho pohon, mě umřel po sedmi letech.

hodnocení

3x
40 let?
Kotel určitě ne.
Radiátory pravděpodobně ne.
Potrubí CU možná.
Akumulačka možná.
Oběhové čerpadla určitě ne.
Boiler ne.
Komín možná.
Bezúdržbový systém neexistuje, životnost uživatelsky můžete hodně ovlivnit.
samadhi
hodnocení

dobrý den, tak zrovna tu AKU jsem tipoval, že odejde jako první, vy píšete opak

kotel jsem právě chtěl koupit tu lepší řadu Generátor, že mají topeniště obložené keramikou.

ale radiátory? ty myslíte nevydrží?

Litinový radiárory a klasický černý trubky tě přežijí, ale je otázkou, zdali se ještě vůbec dělají, tedy litinový radiátory.

tirak
Radiátor VK Radik mi prohnil po 10 letech

hodnocení

0x
Nedělal bych si iluze, dneska je všechno dimenzovaný na dobu záruky. Co se neopotřebuje mechanicky pohybem, to zdegraduje, rozpadne se. Plasty, guma, pájka v elektronice...
jendad

Přesně . Na tom je postavená celá společnost. Technologie se vyvíjejí , materiály stárnou . Amortizaci bych počítal na 25 až 30 let . Stejně poté nenajdete stejné díly a musí se řešit jiné náhrady , protože to morálně zastará a technologie jdou dopředu.

hodnocení

0x
Bezudrzbove budou litinove kamna uprostred domu.
jendad

20 let a je po nich. Nic nevydrží věčně. Pláty se zkroutí , popraskají , nebude to těsnit atd. I ty kachláky nejsou na věčnost a budte je muset přestavět.

hodnocení

0x

Já mám samotíž od r.1986,trubky a radiátory původní,jen jsem vyměnil 4 kotle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]