Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava el. topné rohože

Od: havran® odpovědí: 6 změna:

Vážení, v koupelně máme pod dlažbou el. topnou rohož AEG, myslím 150 W/m2, plocha 2,5 m2, tj. 375 W. Při výměně sprchového koutu jsme topnou rohož přerušili. Při opravě rohože zřejmě zkrátíme délku rohože asi o 15%. Tím se sníží celkový odpor rohože.Dotaz - je nutné doplnit sériově drátový rezistor, např. 56 ohm?! Nebo nevadí, že bude rohož asi topit s vyšší inteznitou?! Díky Havran

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rohoz
hodnocení

1x

Je zničená.

Po zapojení to bude mít krátkou životnost.

Odpor musíte min. zvolit podle ustřiženého zbytku. A taky musí mít dostatečnu watáž, což bude problém sehnat a realizovat. Protože takový 100W odpor v kovovém těle počítá s montáží na velký hliníkový chladič případně chladič s ventilátorem. Jinak shoří.

Výkonové odpory se nemontují jen tak volně na kabeláž. :-D

hodnocení

Vážení, znáte někoho kdo opravuje topné rohože AEG? Díky Havran

hodnocení

0x

Nebo nevadí, že bude rohož asi topit s vyšší inteznitou?!
To bych neriskoval, hrozí spálení rohože. Použití odporu je nereálné, protože ho neuchladíte. Buď tedy rohož opravit na původní hodnotu, nebo ji zkrátit a napájet běžným triakovým regulátorem za pár korun, který sníží příkon rohože.

hodnocení

Použití triakové regulace se mi líbí. Našel jsem např. M458 od Hadex. Prosím o upřesnění zapojení tohoto regulátoru. Uvádí se, že je v sérii se zátěží, zde jsou 4 svorky, které použít?! Zapojení provede nakonec elektrikář, jsem pouze zvědavý důchodce

riva
hodnocení

0x

Topná rohož je často dělaná tak, že se jedná o dva vodiče, mezi kterými je odporová vrstva, která topí. Pak je možné rohož zkracovat bez problémů.

To co popisujete je dvouvodičový samoregulační topný kabel, ale nikoliv topná rohož- tj rohož zkracovat NELZE.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]