Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dost dobře nechápu vracení PET lahví. Např. - dítě jde do školy, po vyučování má sport. kroužek, protože má žízeň kopí si ve škole v automatu pití, nyní lahev vyhodí do kontejneru a co bude dál? s tou lahví v ruce ( má dost plný batoh ) aby ji nezmačkal půjde do nejbližšího obchodu , to je asi 400 m vrátit jednu lahev. Takto to budou dělat i ostatní děti , odpoledne jich tam půjde třeba 50. No to závidím prodavačce. Nebo jedu do Města k lékaři, tam si v automatu koupím pití a kde vrátit lahev, když v okolí není prodejna? Nechám ji někde postavenou a tu potom sebere uklízečka a bude si je chodit vracet, dále budu v nemocnici nechodící, takže mi rodina 2x týdně donese pití, po vypití Petky dám pod postel a budu čekat až někdo přijde a vrátí je? to budou mít uklízečky radost atd... Není lepší ji nyní hodit do kontejneru na každém rohu?
Prežili to Slováci a naučili sa to , Prežijete to aj vy a naučíte sa to. Starším to nebude problém,tý sú na zálohu zvyknutý.
Keby ľudia nerobili bordel s PET-kami, tak zálohovanie nemuselo byť,lenže stačí 10 % neprispôsobilých a je neporiadok všade.
Ani ta vaše modla proti tomu zálohování nic nezmůže. Maximálně to o nějaký ten rok oddálí. Pak se to stejně podle befelu z Bruselu bude muset i u nás zavést.
A co takhle naučít dítě pít vodovodku a s sebou třeba nosit jen malý kelímek a ...?! Odpadne Vám tím starost o případně vyhozené 4 kč? v podobě zálohovaného obalu na vasrůvku!
Mimo občasného jiného nápaje jen tak pro chuť taky, už hezkých pár let .repektive co si pamatuji. Ve škole přímo z raménka nad umývadle ve třídě ...
Také toto zboží nakupuji minimálně, ale problémů se bojím. Problémů s prostorem v prodejně. V Lidlu, kam chodím nejčastěji, je asi ve skladech tak málo místa, že velmi často prodavači vyjedou s plnými paletami do uliček. Pokud si někde v zázemí budou muset najít místo na další vratné obaly, bude těch překážejících palet ještě víc.
To je jen další kolečko salámu. V zásadě jde o to, že se elity rozhodly přemnoženému rozežranému lidstvu zkrátit řetěz. (Já se jim nedivím, co bych měl toho, že patřím k elitě, kdyby kamkoli se pohnu, se roztahovala lůza.) Díky tomu, že nás s pomocí moderní techniky, sociálních sítí, AI, hypotékám, atd. dost slušně ovládají, tak už nemají takový strach ze vzpoury jako dřív, a mohou si dovolit téměř vše. Proč myslíte, že to začalo zákazem plastových brček? To má marginální ekologický dopad, ale oni si na tom otestovali, co si lidé nechají líbit. A zjistili, že cokoli. Podobně pevně přivázané víčko pet flašky. Je to především demostrace moci, kterou nad námi mají.
Do jisté míry se takovým kolečkem vrátíme zpět k totalitě, k takové kombinaci toho, co tu bylo za socíku a za počátků drsného kapitalismu, kdy páteční nákup nebyl plný vozík, ale síťovka s osminkou másla, litrem mléka, pivem (vše těžkých vratných lahvích), půlkou chleba, pár rohlíky a 10 dg junioru. Akorát že teď nám zakážou i krávy a prasata, tak to místo másla bude margarín a místo salámu namletí broucia a sója. Auta budou mít opět jen bohatí, zbytek se bude denně mačkat v MHD dobytčáku. Na dovolenou se pojede nejvýš jednou v roce na Mácháč, protože tzv. overturismus. Ovšem na rozdíl od socíku nebude jistota práce, levné bydlení a teplo a nebutete mít v práci pohodu a o půl třetí padla, ale hezky jako před 100 lety budete makat jako šroub, abyste tak tak měli na bydlení v malém studeném bytě a budete se bát, abyste nepřišli o práci třeba jen pro blbé řeči.
Tam to prostě směřuje, a kdo to nevidí, tak si třeba za 10..20 let vzpomene..
bida, opak ovce je vůl? Páč v takto označování lidí, když mají jiný názor se nevyznám. Ale asi mne vyškolíte? Děkuji.
To je absurdně smyšlená situace, která v normálně hospodařící domácnosti nepřichází v úvahu. Neexistuje žádný důvod, proč by si mělo dítě kupovat extrémně předražené a zpravidla i nezdravé pití v neekologickém obalu.
stát frontu u automatu.
Vždy lze najít důvod na cokoliv..
U výkupu lahví jsem neviděl frontu hodně dlouho.
Lahváč jde v base zpátky do pivovaru, umeje se a použije znova. Z kontejneru na sklo se lahváč musí přetavit a vyrobit znova, to je velký rozdíl. Petka jde do recyklace jak z krámu tak z kontejneru, tam je to jedno, jen musí být kromě kontejnerů i mašiny na vybírání petflašek v každým krámu, ty se musí vyrobit atd. a nic ekologického to nepřinese, spíš naopak. Normální lidi recyklujou už dnes prakticky všechno, a debilové to budou vyhazovat i se zálohou, tam se to moc nezlepší.
Osobně v tomto nevidím problém, bude to prostě jako se zálohovanými skleněnými lahvemi.
Problém ale vidím v jiné věci. Z tohoto typu odpadů se dotuje odpadové hospodaření obcí, protože je to jedna z mála surovin, která se dá zpeněžit. Zároveň lze do těch žlutých kontejnerů umisťovat i jiný plastový odpad, který není tak lukrativní. V momentě, kdy se nebudou tímto způsobem recyklovat PET lahve, zdraží ostatní odpad a současně zmizí žluté kontejnery, protože přestanou mít smysl a budou akorát představovat finanční zátěž.
Druhou věcí je to, že primární snahou, proč někteří na toto tak tlačí, je kšeft. Výkup PET mohli výrobci a prodejci zorganizovat už dávno, pokud by to bylo takové terno, jak tvrdí. Ale v tomto případě to bude spolufinancovat erár, takže se na tom napakuje spousta firem, co bude dělat logistiku do všech obchodních míst. Automaty, svoz, atd.
S přihlédnutím k tomu, do jaké míry se u nás třídí odpad už teď, nevidím pro to vůbec žádný smysl a předpokládám, že to změní chování lidí a celkově odpadovému hospodaření uškodí.
Kovis, zkraje s Vámi souhlasím, obce dostávají za odpad peníze od...
takže se na tom napakuje spousta firem****a teď se nepakují firmy? Páč ty se o to starají.
Ano, i teď se firmy starají. Já hodím odpad do popelnice, firma odveze. Finančně se to řeší na lokální úrovni - já platím obci, obec firmě. Financování se dá jednoduše vidět, uhlídat a kontrolovat. Navíc je v zájmu mé obce, aby to celé fungovalo.
Nově ale přibudou další subjekty v řetězci odpadového hospodaření, které bude potřeba zaplatit. To výkupní místo, které dnes není potřeba, si naúčtuje za výběr, skladování a provoz. Ale co už, tak to holt bude dražší než dneska. Jenže finance na celý ten systém recyklace proplavou erárem a z pohledu občana bude podstatně složitější kontrola, zda ten systém opravdu pracuje efektivně a neztrácí se někde finance. Protože za rok se zjistí, že současné financování nestačí, tak se holt nalije víc peněz. Kdybych neměl zkušenosti s firmami, co jsou přicuclé na státní cecek, tak by mi to bylo jedno. Ale když vidíte, jak systém mnohde plýtvá, a obzvlášť teď ke konci roku, kdy je potřeba utratit přebytky peněz za každou cenu, to bych blil. Je to na často hraně zákona a za hranicí etiky, ale není to nelegální. A proto mi to vadí. Bude to neefektivní jako všechno, co stát provozuje. Čím méně bude stát podobných blbostí vymýšlet, tím méně bude takových příležitostí.
Kdo hledá problém, tak ho najde.
Když to nebuete mít kam vrátit, bude Vám to překážet, tak to hodíte do kontejneru, jak píšete "na každém rohu" a nedostanete 4 Kč. Nezchudnete a budete mít po starosti.
A to se vyplatí.
A výrobce "pití"bude vysmátý; pár info z Francie
Tlak nápojářské lobby je evidentní, ve Francii však neuspěl
Francouzské komunity se již čtyři roky jednomyslně staví proti povinnému zálohování PET lahví. Hlasitě argumentují jasnými byznysovými zájmy nápojářských koncernů a výrobců zálohovacích automatů, které pronikly až na evropskou úroveň. Francouzská vláda se doposud postavila proti navrhovaným evropským závazkům v této oblasti a dokonce dvakrát (v letech 2020 a 2023) toto řešení na francouzské úrovni odmítla. Generální delegát sítě komunit Amorce Nicolas Garnier se domnívá, že "povinné zálohování PET lahví, tlačené nadnárodními nápojářskými koncerny, by mělo za následek zvýšení cen nápojů a dalšího zboží, zdražení třídění a odpadových služeb, poškození stávajících třídících linek a rozhodně by nevyřešilo mnohem širší problém znečištění planety plasty, neboť se stále jedná o řešení využívající plastovou lahev na jedno použití. Což není z environmentálního hlediska dobrý princip."
Ekonomické hledisko. V tříděném sběru platí náklady výrobci. V zálohovém systému nesou finální tíži nákladů lidé a obce
Mezi argumenty francouzských místních samospráv patří mimo jiné také to, že zavedení Evropskou unií navrhovaného zálohování je příliš nákladné, což by způsobilo místním orgánům více ekonomických problémů a pro obyvatele více praktických nepříjemností než ekologických přínosů.
A Slovensko
Myslím si, že tu skľudom môžem citovať informáciu z IEP – Inštitútu environmentálnej politiky (inštitút pri MŽP SR), ktorý vo svojej štúdii Skutočná cena záloh tvrdí: "Zavedenie povinného zálohovania bude mať len minimálny vplyv na celkovú mieru recyklácie komunálnych odpadov. Keďže PET a hliníkové nápojové obaly sú ľahké a tvoria len nepatrný podiel na celkovom komunálnom odpade, miera recyklácie komunálnych odpadov by sa pri 90 % návratnosti PET a plechoviek zvýšila len o 0,5 p.b. Benefity by sme mali vidieť skôr v objeme odvráteného litteringu a skládkovaného odpadu". S týmto tvrdením môžem súhlasiť. Pri enormných investičných nákladoch v podstate nedosiahneme efekt zvýšenia miery recyklácie plastov a už nie komunálnych odpadov. Na Slovensku v podstate vôbec – nakoľko PET fľaše v rámci zálohového systému idú mimo rozšírenej zodpovednosti výrobcov a naše OZV (AOS) si vyzbieraný PET nemôžu započítavať do celkovej miery recyklácie plastov. Tá sa musí zabezpečiť zvyšnými plastami v nádobách, preto je systém tak enormne drahý.
Zaujímavé. Ja pri pokladni zaplatím za PET 15 centov,vrátim ju dostanem 15 centov na lístku,ktorý uplatním na pokladni v danom obchode.
No tak si budu kupovat pití v tetrapacku, aspoň do doby, než začne být také zálohovaný.
Já myslím, že se trh přízpůsobí. Třeba lidi napadne, že kupovat 1l kohoutkové vody za 10.-Kč je blbost, když jim doma teče z kohoutku litr za pět haléřů. Ti školáci, co si potřebují (nevím proč, já si do školy vodu nenosil) nosit vodu denně si koupí kvalitní, dobře udržovatelnou nerezovou lahev a vy když půjdete 1x za rok k lékaři tak tu flašku vyhodíte, pokud nechcete kvůli 4.-Kč tahat půl dne flašku sebou.
Já jsem někde četl, že balené vody se rozmohly díky "západní" lobby. Prostě někdo dostal nápad, že by na tom šlo vydělávat, a když má prachy na reklamu, tak donutí lidi kupovat cokoliv.
Já myslím, že to spíš naučí lidi jinému životnímu stylu...možná hledáte problémy tam, kde vůbec nejsou.
Když jsem chodil do školy ještě před 6 lety, tak jsem si doma dělal vodu se sirupem. Nikdy jsem si žádné pití nikde nekupoval. To jsem si dal do petky asi tak 0,5l - sirupy se prodávaly ještě ve vratných skleněných 0,7l lahvích, bohužel i firma Kofola Jupí je nedávno zrušila. Snad každý batoh má po straně přihrádky právě na pet lahve. Z ní si lahev vezmu, napiju se, vrátím. Nic se nemačká, láhev jsem používal po umytí opakovaně. Tady se možná ozvou ekologové, že není vhodné PET lahve používat opakovaně, asi mají pravdu. Ale jinak bez problému. Zbytek pitného režimu během školy ve školní jídelně, kde je k dispozici čaj, mléko, atd., k oběhu, které si natočíte do těch skleniček v jídelně a vrátíte k umytí do myčky. U nás u školy je hned vedle vietnamská prodejna, školáci si tam běžně chodí něco po škole kupovat. Tak holt buď plechovku nebo PETku zahodí, nebo si ji tam vrátí. Já už i jako malý jsem různě sbíral vratné lahve od piva, sirupu, vína a podobně a chodil si je vracet, občas mi je nechávala i rodina. Tak se to holt naučí víc lidí.
Když jedete někam jinam, je to podobné. Všude nosím jen batoh, ať jedu do nemocnice, práce, kamkoli. Pití v přihrádce, vypiju, nesu domů. Jako dojíždějící chodím přes hlavní nádraží, tam máme Albert, automat na lahve je mimo prodejnu. Lahev můžete vrátit, peníze vám vrátí na informacích. Otázka pár minut, pak jdete na autobus.
Netvrdím, že to půjde úplně všude, ale myslím, že to alespoň odnaučí lidi od toho dnešního konzumního stylu.
Nápoje v PET lahvích už léta nekupuji téměř vůbec, ani v plechu, Pivo je ve vratných lahvích běžně, donedávna byly sirupy nebo i víno.
Nyní jsou ve vratném skle 1l Mattoni či Kofola, u nás mají i Mattoni 0,33 l nebo Fritz limo 0,33l vratné. Kupuji tyto, doma jinak piju i vodu z vodovodu. Jde to, a to všechno nosím v ruce nebo batohu, protože nemám auto.
Když se chce, půjde všechno...
Ještě větší zločin, než pití v petkách mi přijde pití v nevratných skleněných lahvích. Což je docela běžná praxe ve světě. U nás máme sirupy v PET, ale v zahraničí většinou ve skle v nevratných flaškách.
Petky doma taky používáme opakovaně. To že tu máme nějakou lobby, která říká jak je to nezdravé, že na to jsou speciální flašky je celkem jedno.
Tvrdím, že i když budou lahve zálohované, tak to neni spása. Dneska jsou zálohované vybrané skleněné lahve a bylo by zajímavé, kolik se jich vrací (tady se chceme dostat na 90%). Už dlouho nebyla žádná změna, takže takové ty přechodné děje dávno doběhly a jsme v nějakém ustáleném stavu, proto by to bylo zajímavé vědět.
Dneska je problém to, že se lahve v tříděném odpadu nejdřív smísí s plasty a pak se musí vytřiďovat. To se teda vyřeší (jen u těch vratných a vrátitelných). Ale kdo hází flašky kam ho napadne je určitě nezačne vracet. Pravda máme skupiny spoluobčanů, které to zařídí za něj. Viděl jsem to v chorvatsku, kde chodili obtěžkáni pytli. Nám se tam teda nepodařilo vrátit ani skleněné flašky, na které byla záloha přímo na účtence (po několika pokusech jsme přešli na plechovky, které nebyly zálohované) natož plastové flašky, které snad taky měly být vratné (bylo to na nich napsáno, něco jako povratná flaška 50 lip).
Ještě jde o to v jakém stavu se budou vykupovat. Pamatuju vratné flašky, kde se musela vyndavat korková zátka a oddělávat kroužek na hrdle. Taky dost důležitá byla vigneta, která se většinou musela odmočit, protože obchod bral jen to, co prodává, takže flaška bez vignety byla v pořádku, ale flaška s vignetou piva, které neprodává se tam vrátit nedala, i když byla úplně stejná. Něco jsem zaslechl o čárových kódech, takže asi bude potřeba vracet s nepoškozenou vignetou, jinak to bude muset jít do plastového odpadu. No uvidíme.
To že se zavedou vratné obaly (pet, plech) mně ani tak neštve, to že zase budeme platit za popelnice (teda u nás ve městě) to jo.
Město koupilo třidičku na plast, ze které všichni profitovali, no a teď bude k lejnu.
Ano, přesně to se stane. Ti co poctivě třídí již dnes (a je jich valná většina), budou třídit dále, jen s tím rozdílem, že místo s PET lahví pěšky přes ulici (vhodit do kontejneru) pojedou byť jen s 20 PETkami autem do obchodu, protože když se nemohou sešlápnout, zaberou polovinu kufru a v ruce či v pytlích přes rameno to nikdo nosit nebude (sešlápnutých PETek by se vešlo snad 20ks do menší tašky). No a blbouni co dnes netřídí, ti kvůli 4Kč třídit stejně nebudou.
Lenže nie každý hodí do kontajneru,dnes na Slovensku nenajdete ani jednú zálohovanú PET-ku voľne pohodenú. Bezdomovci vyzbierajú všetko.
Můžu lahve a plechovky mačkat?
To je jedna velká změna, na kterou si budou muset Češi zvyknout. Dosud se plastové lahve i plechovky měly zmačkat, aby nezabíraly místo v popelnici. Vratné PET lahve a plechovky se ale budou muset vracet nejen nezdeformované a nesešlápnuté, ale také s původní etiketou, aby šlo naskenovat unikátní kód.
Bezdomovci petku vyrovnají. Mají na Slovensku uklizeno. Ale o české petky nemají zájem, páč nemají to správné označení. Bez označení to nevemou nikde.
PET fľaša a plechovka alebo fľaša, ktoré sú vrátne, sa kontrolujú pomocou čiarového kódu. Vrátne obaly nesmú byť stlačené,to spraví až automat po naskenovaní. Do zásobníka už padajú zlisované. A áno,sú niekedy rady na výkup,inokedy tam nikoho niet.
Ono je docela zajímavé, jak se taková věc prosazuje. Na zelených aktivistických webech se dozvíte, že podle průzkumů je pro zálohování PET většina občanů. Ovšem znění otázek anket vám nesdělí a umím si ho představit: Je vám lhostejné ničení naší planety? Souhlasite, že se s tím musí něco dělat?.. prostě otázky, na které jej jen jedna odpověď. A takticky zamlčím, že láhve nesmí být sešlápnuté.
Ovšem v anketách bez nátlaku, prakticky v "tajném"hlasování s jasně položenou otázkou, zda jsme pro zálohování PETek je výsledek opačný, cca 2/3 lidí se vyjadřijí proti. např. zde na nejčtenějším Seznamu hlasovalo 100 000 lidí, to rozhodně není málo.
Prostě klasika: "Věřím jen tomu průzkumu, který si sám zfalšuji" .
myslím si, že toto snad nepoužívají zastánci třídění "nyní je problém v následné recyklaci plastů, protože ve žlutúch kontejnerech nejsou jen PETky", naopak tvrdí, že se vytřídí a prodá jako surovina.
já zase slyším od některých sousedů, že proč by třídili, když to stejně platí obci, stejně to popeláři smíchají dohromady, páč to viděl Tonda, který to sdělil Jardovi a ten to přednesl v hospodě.
Každý si najde pro svůj názor mnoho argumentů.
Bude to fungovat asi jako se skleněnými flaškami, které se navíc daly opakovaně použít.
Ta záloha má prý být 4 koruny, což něni nijak moc. Jo když v devadesátkách byla flaška vratná jako jojo za 10 korun (tehdy 10 korun byly daleko větší peníze než dneska) to bylo něco jiného.
O navrácení se dost postarají bezďáci a jim podobní lidé. Ostatně ono pokud člověk vidí pohozenou flašu od piva, byl by hloupý, aby ji nesebral, jsou to 3 koruny zadarmo.
Zajímalo by mě, jaká je momentálně návratnost skleněných flašek, ještě nějaké zálohované máme. Zelenáči si fandí, že se dostanou u petek na 90%, pochybuju, že se tohodle dosahuje u skla.
Já teda mám jiné scénáře. Jsem na cestě z Itálie. Po náročné 14 hodinové cestě ze Říma do Vídně si ve vídeňském interšpáru na nádraží koupím pití na další cestu (5 hodin do prahy a dál domů). Zároveň mám vypité flašky z Itálie, které ale asi ve Vídni vrátit nepůjdou, protože každý stát má svůj jedinečný systém. (Teda pokud vím, tak ani Itálie, ani Rakousko zatím nezálohujou, ale protože to EU nařídila, tak časem taky budou.) A to samé pak bude v čechách s rakouskými flaškami. Prostě aby tohle fungovalo, muselo by se zavést něco, co přesahuje hranice států. Pokud je materiál petek tak hodnotný (což zřejmě je), tak proč se teda normálně nevykupuje. Nebo proč teda nejsou ještě zvlášť kontejnery na petky (to jsem viděl asi jen 2x v životě odděleně kontejner na petky a na zbylé plasty) pro lidi, co by jim nestálo za to to vozit do sběrny.
Váš scénář je reálný, ale zkuste odhadnout, kolik asi promile je ten Váš scénář? Až přijedete do Čech, z Itálie a Rakoska, tak ty petky hodíte do žlutého kontejneru a je po problému.
...petky a na zbylé plasty****to jde do třídičky, taky žádný problém. Tak je třídí i podle barvy.
Návratnost lahví Plzeňského Prazdroje je kolem 98%, takže to funguje, je to dané i tím, že je vykupují prakticky všude, třeba i vietnamské večerky. A to navíc sklo se občas rozbije, když lahev spadne třeba pod stůl, to u PET lahve nehrozí.
U menších pivovarů je to méně, ale taky kolem 90%, ale to je dané tím, že jejich lahve nevykupují všude. Pokud se budou dát skutečně PET lahve vracet všude, tak nevidím problém.
Nižší návratnost bývala u sirupových lahví, jelikož je kupují jiní lidé, než ti, co pivo, třeba maminky s dětmi a ty nejsou zvyké lahve vracet nebo jich mají málo. U vína se zase moc nevědělo, že se dají vracet.
Tady to bude podobné, kdo bude mít pár pet lahví nebo plechu, tak to asi vracet nebude, když není zvyklý z dřívěšjka. Kdo bude mít více, tak si to už ohlídá. Nebo lidé omezí nákupy v tom obalu. Ještě jsem taky neviděl nikde nechanou přepravku s pivními lahvemi, pokud se náhodou stalo, že ji daný řetězec nevykupuje. Každý si ji pěkně naloží zpátky a odveze si ji jinam. Maximálně vrátí samotné lahve, pokud je náhodou berou, protože typ lahve je stejný, jako prodávají u jiné značky, ale prázdnou bednu si taky každý vezme domů.
Uznávám, že to je scénář tvořící menšinu, možná dost nepodstatnou, ale je to jeden z mála případů, kdy limonády v petkách kupujeme. Vlastně ještě sirupy, ty asi taky budou vratné.
A děkuji za tu statistiku, docela mě to překvapuje, přes 90% bych nečekal, podle toho, kolik vidím všude válet flašek od piva (a to nemluvím o těch rozbitých). Zřejmě to vylepšují lidé, kteří si takto vydělají, protože prostě jsou to 3 koruny zadarmo. A to samozřejmě bude i s petkama, které jsou navíc lehčí, takže je teda reálné předpokládat, že se na ten 90 procentní cíl dá dostat.
O podobné věci už jsme diskutovali:
Nevratný obal a vincentka
https://www.poradte.cz/spolecnost/80001-nevratny-obal-a-vincentka.html
Mám takový zvídavý dotaz, z jakého důvodu jsou skleněný flašky od Vincentky nevratné? Připada mi to jako bojkot nebo co.
Vincentek se až tolik nevypije. Mnoho lidí nemá rádo tu mýdlovou chuť. Svoz by byl asi nerentabilní. Ale když se zaváží, tak by měl být i odvoz. Nevím ale, jak je drahá linka a vymývání použitých flašek. V dnešních cenách energií. Jistě si dělali nějakou bilanci. U piva to je jiné, toho se pije mnoho. I když já bych hlasovala pro výkup. Vincentku si kupuji pouze 4 krát za rok.
U Vincentky je nevratnost lahví celkem logická,
1) je to lékařský prostředek, ne běžné pití. Lahve od žádných lékařských prostředků se nevykupují.
2) prodávají je často i lékárny, musel by se zajistit zpětný výkup lahví, což je dost nereálné.
3) je to malý výrobce, nevyplatí se jim investovat do myčky lahví a přepravek. Je to zcela logické, spousta minipivovarů i dnes má 0,5l pivní skleněné lahve nevratné. Pokud je náhodou vykupují, tak je to ten styl, jako bude u PETek, dávají je k recyklaci, už je neplní.
4) většinou si lidi kupují jen několik lahví, málokdo si koupí celý karton. Když se něčeho kupuje málo, bývá problém s návratností lahví. To bylo již vyzkoušeno například u sirupových lahví - kupují hlavně maminky s dětmi, koupí si jednu láhev, která se pak nevyplatila vracet do obchodu - končila stejně ve skle. Podobně lahve na víno 1l, tu si lidi koupí občas, a s jednou lahví se nevyplatilo chodit do obchodu - spousta končila ve skle. Vratné lahve se vyplatí tam, kde je předpoklad větší spotřeby, typicky u piva, kde si běžně lidi koupí celou přepravku. Stejný osud zatím potkává i nové lahvičky 0,33 l od Prazdroje - mají vratné 0,33l od Plzně, Radegastu, Proudu a bude i Frisko - ale kupují to asi jen příležitostní pivaři, kteří nejsou zvyklí na vracení - vidívám i dnes jich spoustu vyházených ve skle, i když jsou vratné.
Ostatní jejich argumenty jsou trochu mimo:
1)Lahve se šroubovitým uzávěrem nyní má třeba Mattoni 1l nebo Kofola 1l a vratné jsou. Kdysi bývaly vratné i 0,5 l lahve na alkohol se šroubovitým uzávěrem, v tom problém není. Ale současně je pravda, že jak Mattoni, tak i Kofola jsou velcí výrobci. Nezřídka mají více obalů vratných, proto se jim investice do myčky vyplatí. Třeba Kofola má vratných i spostu třetinek, které jdou do restaurací. Mattoni má do restaurací vratné 0,75 l lahve, které jsou taky mimochodem se šroubovitým uzávěrem a rovněž 0,33l vratné lahve s klasickým korunkovým. Po úpravě lze plnit vše na jedné lince, proto se víc vyplatí.
2) Odlehčené lahve dříve opravdu nebyly určeny pro vratný oběh, ale to dnes už taky neplatí. Naopak spousta pivovarů dnes přešla na dříve ryze exportní odlehčené typy lahví 0,5l, které se vykupují a opakovaně se plní. Je to kvůli ceně nových lahví, za 3 Kč už se dnes nová pivní láhev, jak je na ni záloha, již nedá pořídit, proto aby se to vyplatilo, se odlehčují. Běžně je dnes má třeba Bohemia Regent, Herold Březnice, bývají namíchané i u Postřižinského, Rebela, má je i Tambor, míval Žatec, objevují se i u Dudáka u Strakonic, skupina Pivovary Lobkowicz...
Vincentka dřív vratná bývala, používaly se svazové lahve 0,7l, které mívala třeba Hanácká kyselka...ale i tam se potom snížila záloha na 1 Kč, takže by se moc lahví asi taky nevracelo.
Firma, co dodávala do jedné školy svůj nápojový automat, vymyslela, že se plechovky a půllitrové petky budou platit kartou. Tak to ředitel školy stopnul a nechal na jedné chodbě instalovat tzv. Pítko. Docela to začalo hned fungovat a voda je přivedena docela blízko z venkovní přípojky. Tzn. bez zahřívání od TUV a jiných zdrojů. Spousta PETek a plechovek je stejně přinášena dětmi z venčí a často končí ve směsném odpadu. Haranti je nejsou z lenosti schopni vhodit do instalovaných sběrových nádob.
Pítka, ty jsme na základce měli (v každém patře několik skupin po tuším pěti), a měla tu vlastnost, že jich fungovalo čím dál míň. Pak se začly demontovat a díry po nich maskovat. Ale neni zas takový problém natočit si vodu u kteréhokoliv kohoutku. Ani nápis nepitná voda takového žíznivého školáka nezastaví.
Generaci automatů a bufetů jsem už nezažil, to bylo v době, kdy jsem byl ze základky dávno pryč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.