Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Halogen -> led

Od: mj odpovědí: 9 změna:

Zdravím, jako laik mám otázku ohledně náhrady halogenových bodovek v panelákovém bytě, kde bych chtěl na všech okruzích tyto žárovky nahradit led žárovkami. Nejsem si ale jistý, jestli ten daný okruh není nastavený na určitý minimální odběr. Je asi rozdíl, jestli je tam 10x 35W nebo např. 5W.

Dále mám na okruhu v obýváku stmívač, kde pokud dám pouze LEDky, nedojde k rozsvícení. Až po osazení halogenkou. Předpokledám, že jde opět o nějaký minimální odběr. S tím souvisí další otázka a to, že při ztlumení světla ve stmívači bzučí, intenzita se zvyšuje s menším světlem. Bzučení mi až tak nevadí, ale nerad bych vyhořel příp. snižoval životnost komponent.

Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

... chtěl na všech okruzích tyto žárovky nahradit led žárovkami. Nejsem si ale jistý, jestli ten daný okruh není nastavený na určitý minimální odběr.

Minimální odběr vás nemusí zajímat. Světelný okruh se jistí na maximální odběr. Každá LED dioda má při stejné svítivosti menší odběr než žárovka.

... obýváku stmívač, kde pokud dám pouze LEDky, nedojde k rozsvícení. Až po osazení halogenkou. Předpokledám, že jde opět o nějaký minimální odběr. S tím souvisí další otázka a to, že při ztlumení světla ve stmívači bzučí, intenzita se zvyšuje s menším světlem. Bzučení mi až tak nevadí, ale nerad bych vyhořel příp. snižoval životnost komponent.

Ne každá LEDka je stmívatelná - musíte kupovat ty, které jsou stmívatelné.

Měnič pouští do žárovky/LEDky proud v určitých periodách - po krátkou dobu (= vyšší kmitočet = menší svit) nebo po delší dobu (= menší kmitočet = vyšší svit). Pokud je tam indukčnost / cívka, měnič může bzučet.

---

Halogenky nahradíte LEDkami s barevnou teplotou 2700K. S vyšší barevnou teplotou je světlo studené a víc do modra.

hodnocení

0x

Současné halogenky jsou na 230 V AC nebo na DC napětí (12 V, 24 V)?

mj
15.10.24 19:53
hodnocení

230v

Neměl by být problém.

Jak vybrat LED žárovku do bytu

https://blog.t-led.cz/jak-vybrat-led-zarovku-do-bytu/

hodnocení

0x

Výměna halogenových žárovek 230V za LED žárovky 230V není problém, pokud tam ale máte stmívač, tak ten nemusí fungovat, samozřejmě musíte použít LED žárovky určené ke stmívání, ale i tak to nemusí fungovat, protože tyto stmívače často mají předepsanou nějakou minimální zátěž, čili minimální příkon žárovek, jinak nefungují. Bzučení nevadí, nesmí se hřát.

bida
hodnocení

0x
Taky mám stmívač na světlo s 6 bodovkama. a musím tam nechat jednu halogenku, aby fungoval...a to byly stmivatelne LED.
A zase svetlo v zrcadle, kde byly halogenky časem nechtělo naskocit nebo mu to treba minutu trvalo. Vyměnil jsem jednu žárovku z 8 za led a startuje hned :)
111®

no pokud se nemnění i zdroj, tak je nutná alespoň jedna halogenka, která zdroj uvede do činnosti a pak jedou i LED..

Jako předzátěž můžete použít "odrušovací RC člen" - používá se i při prosvěcování LED žárovek indukovaným napětím:

Kondenzátor 100 až 220nF / 275V ~ (275 V AC) a do serie s kondenzátorem rezistor 10 až 22 Ω / 0,25W (pojistka při proražení kondenzátoru.

Rezistor 10 až 22 Ω musí být uhlíkový, aby mohl případně zafungovat jako pojistka, protože uhlíkové typy se při přetížení vždy přeruší, kdežto typy metalizované se většinou zkratují.

Raději jsem to celé nakreslil.

[(R 470 kOhm) || (C 100 až 220nF / 275V ~)] + (R 10 až 22 Ohm)

Halogen -> led

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]