Nejste přihlášen/a.
Je možné aby v bytovém rozvaděči při jednorfázovém zkratu vypadl třífázový vypínač IS25 A?
Vypínač nemůže vypadnout. V rozvaděči vypínače obvykle nebývají.
Pokud máte náhodou na mysli jistič nebo chránič - tak může.
Vypadnout může, ale ne nadproudem! Není to jistič .Neobsahuje akční prvek, který by způsobil vypnutí. Jestli "vypad",
pak pouze mechanicky- chybou, nebo ho někdo "shodil" ručně!
@arne1 dnes se dá říci, že hlavní vypínač musí obsahovat téměř každý rozváděč. ČSN EN 33 2130 říká, že každá rozvodnice se musí dát bezpečně samostatně vypnout. Výjimku tvoří bytové rozvaděče do 25A, ale i tak musí být zajištěná možnost bezpečného vypnutí v blízkosti rozváděče. Tedy v případě bytové rozvodnice, kde je elektroměrový RE v rozumné vzdálenosti, tím se myslí v dosahu několika metrů bez změny patra, vypínač se umísťovat nemusí, ale to většina bytových domů nesplňuje. Praxe je tedy taková, že 99% rozvodnic, se kterýma se setkávám, má na vstupu hlavní vypínač, většinou tedy 1M nebo 2M provedení od Noarku nebo Schneideru. IS-25 se v praxi moc nepoužívá, protože zbytečně zabírá 3M.
[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]
Je to dokonce žádoucí, jističe mají ty tři fáze mechanicky propojené a zkrat v jedné fázi shodí i ostatní. Je to proto, aby motory za jističem nešly na dvě fáze. Ten jistič samozřejmě neví, že za ním nejsou žádné motory.
Takže je normální a správné, že pokud se zkrat dostane až na trojfázový jistič, že vypadne úplně všechno.
Pokud zkratem vypadl vypínač, a to IS-25 je, pak je buď starý a opotřebený, nebo z důvodu, že jeho
odolnost proti zkratu (Icw) je pouhé 2 kA. V obou případech udělají své účinky dynamických proudů...jističe pro domácnost se používají s minimálně 6kA.
Možná se mýlím a důvod byl jiný...ale setkal jsem se už s tím...ale neřešil jsem to, bylo to jednou...a majitel mi nebyl schopen popsat postup, co a jak dělal...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.