Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám RD. Elektřinu na dobu neurčitou od ČEZu s tarifem D45d pro přímotopy (kterým topím tak 1-2 ročně). Bojler nahřívám jen od Května do konce září, pak ho nahřívám kotlem zdarma.
Roční spotřebu mám v průměru 5600kWh. Za minulé období 2023-2024 jsem platil na zálohách 3600Kč a celková cena za elektřinu činila cca 43.000Kč. Nyní mi z ČEZu, aniž bych o to žádal, vyměnili elektroměr a najednou koukám na můj ČEZ, že předpokládaný nedoplatek v příštím zůčtování bude činit skoro 30 tisíc...a předpokládaná roční cena skoro 70 tisíc se spotřebou 10500kWh...
tak si říkám, to už se na tom ČEZu úplně posrali nebo co to má znamenat? Psal jsem jim na ČEZ prodej a tam mě přehodili na ČEZ distribuci. Na distribuci mi řekli, že toto oni neřeší, že musím na ČEZ prodej...takže si mě přehazují, jak horký brambor.
Mě by zajímalo, kde vzali tu šílenou spotřebu, když mám pořád stejné spotřebiče a každý rok je používám stejně. A nejvíc miluju ty jejich reklamy, že si váží dlouholetých zákazníků, a proto jim napálí neuvěřitelné ceny, ale hlavně, že ČEZ pořád zlevňuje...
Jako jestli mi tohle napálí, tak jsem rozhodnutý s nimi skončit, protože třeba E.ON nebo MMD mi nabízejí se stejným tarifem roční cenu nějakých 36 tisíc...
Nedopsal jsem otázku, chtěl jsem nakonci říct, jestli ČEZ okrádá jen mě nebo i někoho jiného a jestli má smysl měnit dodavatele. Díky
Ve vyúčtování budete platit dle skutečné spotřeby a ne dle předpokládané. Na elektroměr se podívejte a stav si spolu s datumem zapište. Když to uděláte za týden, z rozdílu máte týdenní spotřebu. Rok má 52 týdnů, tak to vynásobte 52x a hned víte, kolik tak za rok může být na elektroměru odebrané energie.
No já si dělal samoodečet před deseti dny. A nyní po deseti dnech znovu a předpokládaný nedoplatek se ještě o 1500Kč zvednul a to jsem přitom před deseti dny vypnul bojler z jističů a natápím ho jen kotlem zdarma, tak opravdu netuším, jak to tam ti šašci počítají, respektive ty jejich elektroměry.
Nerozumím. Podle spotřeby za 10 dnů vám vyšla za rok (365 dnů) ještě vyšší spotřeba naž jste měl dříve?
Po výměně elektroměru jsem si náhodou zkontroloval aplikaci můj ČEZ. udělal samoodečet a zjistil jsem, že předpokládaný nedoplatek činí 28.112Kč. po deseti dnech, (dneska) jsem si udělal další samoodečet a předpokládaný nedoplatek se zvýšil na 29.500Kč.
No a jak mám vědět poslední stav elektroměru před výměnou? Kdyby mi dali z ČEZu vědět, že se bude výměna konat, elektroměr bych si ofotil.
Nenechali lístek se stavy a výr. čísly? U nás to tak vždy bylo, i když se měnil elměr třeba pro výtah...
Zkuste se zajímat, co se s tarifem dá dělat. Mají různé nabídky schované pod pultem.
Ten kdo platí a nedělá problémy, to ho si neváží.
Nadhoďte, že uvažujete odejít.
Je to stejné, jako kdysi s telefonním operátorem.
--------------
Moje zkušenost - nejlepší to je vyřizovat na zákaznickém centru osobně, nevím, jestli máte tu možnost.
Teď se dívám - píšete: celková cena za elektřinu činila cca 43.000K ...
No jo, ale celková cena je něco jiného než spotřeba energie. Můžete šetřit jak chcete, ale i při nulovém odběru platíte paušály a poplatky (na faktuře bývá kruhový diagram). Prostě se navýšily paušály.
Poplatek za distribuci elektřiny
Poplatek za rezervovaný příkon
Poplatek za systémové služby
Příspěvek na obnovitelné zdroje
Poplatek operátorovi trhu
...
Nějak jsem z otázky ani diskuze nepochopil o co jde. ČEZ tam nadhodil nějakou odhadovanou spotřebu, zřejmě nesmyslnou, a přepočetl ji na předpokládanou roční platbu. kW zhruba za to, co loni. Vyúčtování bude stejně podle spotřeby a jejich odhady vás nemusí zajímat. S výměnou elektroměru to nemá nic společného, ten má určitou životnost a pak ho vymění. Mě taky loni odhadovali nedoplatek 10 000 a pak mi 12 000 vraceli.
Odhady vyúčtování na podzim jsou "chybné" z určitého důvodu přepočtu. Tarif počítá s topením přes zimu - nechápe, že si topíte něčím jiným... A pokud aktuálně v teplém měsíci spotřebujete x kWh, pak počítá s topením v zimě a výrazně vyšší spotřebou (proto máte tento tarif - topíte oficiálně elektřinou) - bez ohledu na zateplení apod.
I když mám spotřebu cca. 5,6MWh ročně, přeplatky každý rok, i tak mi to dnes vypočítá teoretickou spotřebu 11MWh a také vyhrožuje (EON). Nicméně nikdo mi nepíše, že mám malé zálohy a mám si je navyšovat... - a zřejmě ani vám - pouze jste vylekán odhadem.
Stran částek - ano, spotřeba je cca. stejná, částky za odběr mírně vyšší, ale fixní platby se stále navyšují - a to všude. Jen EON aktuálně uvádí kWh za skutečnou cenu vč. těchto fixů... ostatní firmy se chlubí levnou energií, ale poplatky v kalkulačkách zamlčuje.
Ano, to píšu nahoře (včera 20:26):
- poplatek za distribuci elektřiny
- poplatek za rezervovaný příkon
- poplatek za systémové služby
- příspěvek na obnovitelné zdroje
- poplatek operátorovi trhu
jmlc - Ano, tohle co píšete by dávalo nějaký smysl. Přikládám screen o zálohách. ČEZ upozorňuje, že bych si je měl zvýšit, abych se vyhnul nedoplatku. Ze 3600Kč jsou doporučené 9530Kč No prostě Sci-fi.
AI nemusí být vždy inteligentní :D ... počítají s nastavením parametrů, striktní matematická logika.
Bohužel, člověk už přestává často mozek používat a také se na onu umělou inteligenci napojí, aby za něj myslela. Život jasně ukazuje, že inteligence neznamená rozum.
Jako první ověř jestli nový elměr měří správně.. Shoď jističe a pusť jen jeden okruh/ spotřebič a na tom měř podružným měřákem, u takovýho rozdílu stačí orientačně něčim takovým:
@samurraj Co kdybyste se zajimal o to, kolik platite za 1 MWh?
Nejnizsi cena je myslim aktualne (mimo spotu) u Ceskeho Tepla pod 2400/MWh (bez DPH).
Tak az budete vedet, kolik platite za jednotku (MWh), tak nam dejte vedet ...
ps: zda se mi ze kricite, ze za maslo utratite 30000 Kc a co my s tim? My vime ze maslo muzete koupit za 25,- nebo za 50,- a take muzete snizit spotrebu masla, pripadne vice vydelavat.
pps: zalohu si muze kazdy odberatel nastavit podle sebe (pokud je schopen si to spocitat a argumentovat, coz tedy 90% odberatelu neni).
Je to tak jednoduche: vase rocni spotreba MWh x cena za MWh (kompletni) = rocni spotreba /12 = spravna zaloha
cena za MWh (kompletni) - tu si spocitate z ceniku nebo vam ji spocita po telefonu dodavatel (trvejte na celkove cene s dph a oze a VSEMI poplatky vcetne regulovanych)
Hola cena za silovinu (viz vyse 2400 bez DPH) slouzi jen jako srovnavaci parametr mezi dodavateli a produkty... Ve vysledku nic jineho nez vasi spotrebu neovlivnite.
Chci říci: ve výsledku ovlivníte jen vaši spotřebu a cenu za jednotku, v mém příkladu je to 2400/MWh.
Pokud vašemu dodavateli platíte např. 3400 bez DPH, tak jste holt bl.ec - protože si to evidentně nemůžete dovolit, a současně nejste schopen ani ochoten si zjistit, kolik vlastně u vás stojí MWh siloviny. Přičemž tohle je základní údaj, který má každý znát.
Co se týká výše zálohy, tak zálohu si může každý určit sám. Pokud tohle nedokážete, jako mnou odhadovaných 90% lidí (není schopno vynásobit svou spotřebu jednotkovou cenou+stálý plat), tak vám nabízím, že vám tu zálohu zařídím pro vás za drobnou náhradu 1000 Kč za ztrátu času (Potřebuji k tomu poslední fakturu, a fotku elektroměru a fotku toho lístku o výměně EM). A můžete si určitě, jaký chcete mít přeplatek, nebo nedoplatek, umím to spočítat celkem přesně
Za další drobnou úplatu vám provedu analýzu (kolik za rok ušetříte kde při předpokl. spotřebě) nebo i změnu.
Ale hádám, že nechcete nic platit, a ani hledat výše uvedené nutné údaje
ps: co kdybych napsal systém, kt. bude hlídat a za roční feečko 999 +15% z úspory za spotřebitele vše vyřešit? Byly by lidi ochotni za to zaplatit? Asi ne... protože každý trotl si myslí, že si to pořeší nejlíp, jo možná první rok, ale pak zapomene včas vypovědět a ... Muselo by být aspoň 1000 klientů aby se to vyplatilo.
Současné systémy fungují na bázi tom, že vám nabídnou něco na čem vyinkasuje největší provizi, a pak se řeší průsery typu skautská, která žaluje ~ 100 000 000 Kč na Kolibříka, který jim uletěl s výhodnou cenou. Jen ty soudy budou stát jednou tolik
On nemá vyšší spotřebu. Má vyšší ODHADOVANOU spotřebu, kterou mu ukazuje aplikace za aktuální fakturační období, do jehož konce je ještě 6 měsíců. A je pouze otázka, jak na to ta aplikace přišla. Což se snad při osobní návštěvě podaří vysvětlit.
A nemusel by nikde ani chodit, jen v aplikaci snížit měsíční zálohy (třeba na desetikorunu! a zbytek ukládat pro platbu při vyúčtování). Ale ČEZ by se asi "zbláznil"
Mám to podobné.ČEZ,tarif D 45d roční spotřeba 1500kWh a cena 16400Kč.Jiné společnosti to mají podobně...
To je pěkná blbost s těmi stand-by odběry. Kolik by jich asi tak musel mít, aby to udělalo takový rozdíl?Na to by nestačily všechny zásuvky v baráku, do kterých by muselo být něco trvale odebírající zapojeno
@samurraj a kdy jste měl poslední měsíční splátku? Teda který den platíte zálohu?
Protože když já třeba 1.10. nahlásím samoodečet třeba 50 kWh a znova 10.10. nahlásím větší ...třeba 100kWh, tak mně taky stoupne předpokládaný nedoplatek.
Nemám zaplacenou zálohu, bo platím až 20.10.
Deta jestli se chápeme.
Celkový nedoplatek (přeplatek) se srovná až po zaplacení zálohy.
My máme těch 5 MWh ročně i v bytě. Topíme plynem, ale nejvíc sežere pračka - pokud děti intenzivně sportují, tak rozhodně nestačí 2 pračky týdně, pak lednice, a protože pracuju doma, tak klima, myčka a počítače.
U nás jede myčka standardně 2x denně, pračka defacto každý den. Holt dvě děti něco nadělají. Noťas kvůli práci mám neustále píchnutý v elektrice. Denně se vaří na indukci. Lednice mám doma dvě, televize taky jede dost často. Bojler mám půl roku defacto vypnutý. Sem tam nějaká práce s flexou, svářečkou apod.
tm: Vy jste hodně slušný "extrém". Vaše roční spotřeba elektřiny odpovídá např. pouze jen energii potřebné pro roční ohřev teplé vody pro 3 osoby (a to když hodně šetří). Roční spotřeba jednoho PC (zapnutého průměrně 3h denně) bude cca 0,6MWh. A kde je vše to ostatní? Opět příklad...jen router udělá za rok 0,15MWh. No a kde je lednice, mrazák...atd?
Gratuluji Vám, žijete asi dost asketicky (a je to vaše volba, což je zcela v pořádku), ale u drtivé většiny domácností to takto nebude a není.
Jinak, nedovedu si představit, že bych ještě měl tepelné čerpadlo, o kterém jsem kdysi uvažoval. To bych celou výplatu sypal rovnou do chřtánu nenažraného ČEZ molochu. Kdybych jednou vyhrál v Eurojackpotu, tak si nechám udělat ostrovní systém. Hezky větrnou elektrárnu alespoň 5kWh + FVE 5kWh + alespoň 30kWh baterie a úplně bych se od těch vydřiduchů odstříhnul. Ale jelikož jsem nikdy nic nevyhrál, tak budu otrokem systému.
Doma platíme cca 39 € zálohovo, denná spotreba cca 5,4 kW, mali sme preplatok,tak nám znížili na cca 37 €. Rodinný dom, bežné spotrebiče,darling,zváračka,cirkulár.
Momentálně na ČEZ nefunguje připojení, ale nic...není nic jednoduššího, jak si nastavit zálohy sám (aplikaci máte); a buď vám pár korun vrátí...nebo "pár" korun doplatíte...dělám to běžně, pokud se snaží zvýšit zálohy dle mě neúměrně...
při výměně Vám museli dát protokol, kde by snad měla být naměřená hodnota ze dne výměny.
podle poslední faktury zjistíte, kolik jste spálil elektriky do té výměny, a na novém měřáku kolik má natočeno od výměny, z toho a vašeho tarifu spočítáte kolik by jste měl asi platit. Pokud tam máte takový skok tak muselo být natočeno víc už i na vyměněném měřáku, platíte prostě to co natočíte. Nový měřák má jistě kalibraci, a dali Vám ho protože kalibrace u toho starého se blížila ke konci.
Letos navíc tuším masivně zdražili poplatek za distribuci a to všem, takže cena bude vyšší i při stejné spotřebě.
při d45 je záhodno zapisovat průběžně spotřeby, a kontrolovat aspon 2x za rok ceny jiných firem, protože přechodem jinam se dá dost ušetřit při takových odběrech
No ČEZ mi žádný protokol o výměně nedal a ani se neobtěžoval mě předem kontaktovat, že nějaká výměna bude. Přijel jsem domů z práce a čezák se mi vrtal v rozvodné skříni, kterou mám před barákem. Tak jsem na něj vlítnul a jen koktal, že to je jakási povinná výměna po 12 letech nebo tak něco. ČEZu jsem to ve stížnosti psal, ale vůbec na to nijak nereagoval, takže v Pátek až půjdu na pobočku si na toto budu stěžovat. Jinak na novém elektroměru byla po výměně nula nula nic v T1 i v T2.
Při výměně mi vždy dali malý lístek, jako koresponďák, se stavy a co dělali. S podrobností o technikovi a podobně.
mě předem kontaktovat****nemusí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.