Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření spotřeby tepla v GJ a korig. dílcích

Od: jipi01seznamcz odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

v návaznosti na vyúčtování za r.2009 se dovoluji dotázat na reálnost paradoxní situace, která mi vyplývá z jednoduchého porovnání dat uvedených ve vyúčtování r. 2009 a r. 2008.
Z rozúčtování celkových nákladů tepla přiváděného do objektu je prostým porovnáním hodnot uvedených let zřejmé, že došlo meziročně k nárůstu spotřeby tepla kvantifikovaného v GJ asi o 3%(433,31GJ /445,83GJ). Toto, snad správně, přičítám mj. nepříznivým povětrnostním vlivům letošní zimy. Stejně tak umím pochopit i nárůst jednicové ceny za GJ dodaného tepla.
Avšak táž spotřeba tepla, kvantifikovaná v tzv. přepočtených korigovaných dílcích naopak vykazuje pokles asi o 10% (459.571,90 / 415.368,38 korig. dílků).
Dle mého názoru má uvedený paradox podstatný vliv na následný výpočet spotřební složky rozúčtování nákladů na vytápění, které jsou následně alokovány mezi jednotlivé členy SVJ resp. domácnosti. Z dopadu na výpočet nákladů za vytápění se mi přepočet na korigované díly jeví spíše jako fabulace dodavatelské firmy.
Jako technický laik si nedokážu tento paradox vysvětlit, navíc jakékoliv dotazy na toto téma mi zůstávají nezodpovězeny. Technické aspekty problému (kde a jak je měřena spotřeba v GJ a v přepočtených korig. dílcích) ani zodpovědnost zvolených představitelů SVJ za akceptaci takto naměřených hodnot nedokážu posoudit.
Předem Vám děkuji za reakce a názory.
S přáním příjemného dne
Jiří P.
e-mail: Ji.Pi01@seznam.cz

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzejar*
hodnocení

2x

S otázkami podobného typu doporučji se spíše než na představvitele SVJ obrátit na firmu provádějící rozúčtování tepla. Díky našim odborníkům zákonodárcům jsou v zákoně o rozúčtování takové nesmysly jdoucí proti fyzykálním zákonům, že by se za ně nemusel stydět ani Neználek. Takže v kostce asi takto - na patě domu máte (asi) měřič tepla, který odečte spotřebu domu v GJ. Podle dílků na všech radiátorech se zjistí spotřeba na dílek a pak už přicházejí korekce na polohu místnosti, světovou stranu, velikost radiátoru, a na závěr případně přichází korekce, která je nejvíce diskutovanou. Jde totiž o to, že podle zákona (nikoli ovšem toho fyzikálního ale poslaneckého) nemůže být spotřeba v jednotlivých bytech větší nebo menší od průměru než o 40%. Takže tato korekce je asi ten Váš paradox. Paradoxně totíž se klidně najdou jedinci, kteří můžou mít spotřebu i o 100% větší než je běžný průměr (trvale otevřená okna pro silné kuřáky není problém) a na tyto pak zbytek domu doplácí.

24.06.10 18:41

*palec*

hop®
hodnocení

0x

Pane Jiří,

- zaprvé si dovolím nesouhlasit s Vaším tvrzením, že jste technický laik.

- za druhé, pan dzejar Vám podle mého názoru vysvětlil základ problému.

- zatřetí, až budu mít čas, znovu se nad Vaším dotazem zamyslím a zkusím najít vysvětlení - tím ale nic nechci slibovat...

hodnocení

0x

mě se zdá, že nemáte odečítače digitální ale odpařovací . . .je to tak.? Kde se každý rok vyměňuje ukazatel tepla. V takovém případě je myslím i možné že vyměněné ukazatele ukazují všechny relativně stejně, ale jinak oproti loňsku resp. jiným rokům. Myslím, že se to stát může, ale je to moje teorie. Jestliže máte digitální měřáky je vašepochybnost je jednoznačně důvodná, protože s nimi mám velmi dobrou zkušenost a jsou velmi přesné narozdíl od odpařovacích u těch se hodnota mění i přes léto, kdy se topením prokazatelně netopí. Reklamujte to tedy u správce domu a následně ten by to měl požadovat k vysvětlení u dodavatele tepla. Kolik tam máte u vás bytů? asi moc ne že...vychází mi to tak do dvaceti...je to možné? Mira

jipi01seznamcz

Dobrý den,

jednak velice děkuji za Váš čas i názor. V reakci na Vaše dotazy odpovídám:

1) měřáky jsou skutečně digitální, a to po oba dva porovnávané roky

2) gratuluji ke skvělému odhadu, jedná se o 3x6 bytových jednotek.

Každopádně se snažím dobrat relevantní odpovědi jak přes zástupce SVJ, tak i přímo u dodavatele tepla.

S díky a přáním příjemného dne

Jiří P.

je to nějaké podivné, avšak na celkovou spotřebu mají vliv i topicí radiátory na chodbách, na kterých obvykle měření nebývá. Je dosti možné,že jistý svůj podíl na spotřebě mají právě radiátory spol prostor, a to, že ostatní bydlící třeba i mírně šetřili se nakonec projevilo na menším počtu dílků, avšak v těchto není právě spotřeba spotřebovaná na chodbách. Někdo se snaží hodně manipulovat právě na chodbách, kdy tam topí co může, aby mu teplo přispívalo k pohodě v jeho bytě z venku. Možná se Vám to zdá směšné, ale jsou i takoví, zejména dole, kde je více zimy. Co se týká dílků odečtených na dig. měřákách můžete je brát ve výsledku jako přesná měridla.

opravuji: "přesná poměrová měřidla". Měřidlo je metr nebo teploměr. Zde to funguje jinak, ale to sám víte dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]