Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr průtokového ohřívače - malý tlak vody

Od: bobes* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Mohl by mi někdo poradit s výběrem průtokového ohřívače?Potřebovala bych,aby spínal při tlaku vody 4 atm.Máme již dlouho Stiebel eltron a přestal spínat na horkou vodu.Částečně to bude jeho věkem,ale s tlakem vody máme také potíže. Děkuji za radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Máte veřejný zdroj, nebo studnu? Jak starý je vodovodní rozvod, v jakém je provedení? Ocel? Měď? Plast?
Hezký den

to je dulezite pro vyber"prutokacu"? Nebo chces poradit jak zvednout tlak vody? :)
al bunda*

Obojí.
V podstatě jde o to, zjistit stav potrubí, protože tam, kde je potrubí zarostlé vodním kamenem, nemá smysl se zabývat průtokáčem, protože ten další v dohledné době klekne rovněž.
Stačilo by pořídit někde ve velkoobchodě voda-topení-plyn jiný tlakový spínač, zařadit ho do systému a vyřadit stávající. Ale jak jsem řekl, u zarostlého potrubí jakákoli úprava podobného typu ztrácí smysl. Je žádoucí rekonstrukce. Z formulace dotazu bych usoudil, že jde o rodinný dům napojený na vlastní studnu, ale mohu se mýlit. Proto se ptám na zdánlivě pitomosti.
Jak jsem před časem řekl Spiderovi - kdybych popisoval celý tok myšlenek, nikdo by moje odpovědi nečetl.
Hezký večer.

Mimo mísu - dlouhý název otázky rozhodil grafiku na stránce - všiml sis?

urcite by je cetli vsichni koho to zajima. prijde mi ze tolik vybafnutych otazek vzbudi spatny dojem a puvodni tazatel se jiz dal nepta. Coz je skoda, protoze ocividne se ptas abys poradil a ne abys odradil :)

Hlasuji alespon pro 2 myslenky :D

PS: s tim rozhozenim... prave naopak, ted jsem nastavoval delsi predmety (aby se nezkracovali pridanim RE) a jeste jsem to rychle doladoval. Byl jsem liny to delat prvne jen u sebe na locale, tak jak se to ma spravne delat :D

al bunda*

Vlastně máš pravdu, no, zkusím se polepšit. Ale víš, co to bude písmenek navíc? A já píšu jak bles - sem tam úhoz. :(

Ideálně položená otázka - hypoteticky samozřejmě - by v tomto případě mohla vypadat asi následovně:
"Máme vodovod v rodinném domě ze sedmdesátých let, rozvod je zhruba stejně starý a je provedený v oceli. Voda je z naší vlastní studny, používáme čerpadlo Darlimg ze Sigmy Hranice od roku 1982. Teplou vodu v kuchyni vyrábíme průtokovým ohřívačem XYZ , vyrobeným v roce XY a náš problém spočívá v tom, že přestává fungovat jeho tlakový spínač. Rádi bychom ho vyměnili za nový, třeba jiného typu, který by spínal při tlaku XZ. Nebo pokud máte jiný nápad, sem s ním."

Jako servisní technik na volné noze a inženýr (inženýr je člověk, který na základě znalostí, zkušeností a možností je schopen vymyslet optimální řešení problému s ohledem na zdroje), shodou okolností diplomovaný poté posoudím, co by mohlo jako řešení fungovat nejlépe. A udělám nějaké nemravné návrhy.

Ale jak říkám, svět není ani dokonalý, ani černobílý, takže se polepším a nebudu vyštěkávat, nebo to štěkání aspoň zabalím do sladkého obalu.
Hezký večer.

P.S. Jen jsem chytal uvozovky.

bobes*
hodnocení

Stav potrubí je dobrý-plast.Studna je vlastní -malá bytovka,6 bytů.Tlak vody je kolísavý,hlavně když jsou všichni doma a všicni v akci*uf*.
al bunda*
Výborně, díky za info. Já bych se vydal skutečně cestou zvýšení tlaku vody v potrubí, protože to kolísání je to, co způsobuje problém. Je tady varianta výkonnějšího čerpadla a větší tlakové nádoby, nebo potom k jednotlivým bytovkám přidat zařízení na zvýšení tlaku - existují pro tento účel přímo samostatná zařízení - nižší spínací tlak u ohřívače nic neřeší, protože mám takový pocit, že vámi uváděný tlak je hraniční pro správnou funkci ohřívače - jde o to, že ohřívačem musí za časovou jednotku protéci určité množství vody, aby se nepřehřál, či jinak nepoškodil
Řešení je právě ve zvýšení tlaku v potrubí, což jistě budou kvitovat s povděkem i ostatní uživatelé bytovky. Studna je dostačující?
Hezký den.
al bunda*
Ještě jedna věc - říkám tomu "schodišťový argument". Jste si jistí, že je rozvod v pořádku? V některých oblastech naší krásné vlasti zarůstá vodním kamenem i plastové potrubí.
Hodně zdaru.

gymor*
hodnocení

0x
Dobrý večer. Je také možné, že vzhledem k tomu, že průtokáč dříve fungoval a při nezměněných poměrech ostatní instalace přestal, tak je jenom vadný samotný tlakový spínač a vše by vyřešila jeho výměna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]