Dobrý večer, ahoj. Pánové, potřebuji natáhnout vodu a odpad v plastu nevytápěnou půdou... Zkrátka to nelze táhnout vnitřkem. Když to obalím do nejsilnějšího mirelonu, který seženu, myslíte, že by to mohl být problém? Lámu si s tím hlavu hooodně dlouho, ale jiná trasa prostě není
Pokud je na půdě pod nulou, tak sebelepší izolace nepomůže, pokud voda nepoteče a bude mít dostatek času na vychladnutí pod bod mrazu (s lepší izolací to akorát nastane později). Lze řešit například samoregulačním topným kabelem pod izolací, spínaným od teploty na půdě. Ale to zase bude stát trochu elektřiny.
Ak tam budete byvat a trvalo to pouzivat, potom nebude problem. Fyzika ale nepusti a teploty sa proste vyrovnaju, izolacia to len spomali, teda ak odcestujete v silnom mraze na 3 dni a voda nebude prudit, zamrzne a roztrhne potrubie.
Mirelon tam date max 10mm, ale vaty mnohem vic….. Cele potrubi nejlepe dokola obalite skelnou nebo kamenou vatou i treba 20cm, lehce obmotate vazacim dratem a zakryjete paropropustnou folii. Folii taky uchytite dratem. Dnesni zimy uz nejsou, co byvaly.
luschek
Ježíš to jste mě potěšil... A 20cm vaty nepromrzne? Máte vyzkoušeno?
Mirelonu 2 - 3 mm tam může namotat kolik chce, nemusí používat jen standardní návleky, ale tohle bych neriskoval, z toho může být velká šlamastika. Použil bych topný kabel s teplotním čidlem, jak píše mikihans.
luschek
Tak když píše, že to má odzkoušené... Popravdě jsem teplotu na půdě nikdy neměřil, kam až může zklesat.
km
nepíšte co to je za půdu, ale jestli jsou to třeba jen bobrovky a nic, tak tam může být klidně minus 20, na to imho žádná vata nepomůže
Hodně záleží na té půdě. Čím hůř zaizolovaná, od místností, tím líp. Čím víc tam fouká, tím hůř. Taky na "provozu" v domě. Být to někde na chatě, kam se měsíc nejede, tak to před zamrznutím nezachrání sebelepší izolace. Když to tepelně svážete s tou vodou, která se často pouští, tak to může vydržet. Ale já bych tam tem kabel a elektronický termostat dal. To zas není tolik peněz a poběží to jen pár dní v roce. Přitom vás to může zchránit před o dost dražším průšvihem
luschek
Oukej. Tak když to udělám jak radí clas, všechny trubky do vaty, tak bude stačit jeden kabel uprostřed ne? Nemusí být u každé trubky. Ten jeden to kdyžtak zevnitř vyhřeje, když to bude takto zaizolováno...
Odpad, pokud bude dobře vyspádovaný nemusíte izolovat. Vodovodní trubky se dají vyhřívat topným kabelem s ternostatem, ale nikdy to nebude 100% jistota funkčnosti. Při velkých mrazech a delší době nepouživání jedině potrubí odstavit a vypustit.
luschek, domnívám se, že ta voda v těch trubkách bude alespoň jednou za den v pohybu. Takže poslechněte rady pana clase®, ohledně použití vaty v síle asi 20 a více centimetrů. Doporučuji čedičovou vatu, je více pevnější a nezmáčknete jí.
Ani není třeba jí omotávat difuzkou, ale je to lepší. Udělejte si takové korýtko z vaty, klidně to slepte pěnou.
Pokud ale voda bude v trubce stát, (pak je tam zbytečná trubka), dejte topný kabel.
No pánové tak já nevím co mám tedy dělat Ani nemůžu v noci pořádně zabrat Snažil jsem se vymyslet cestu barákem, ale aniž by někde byly vidět trubky nebo jsem rozkopal již zrekonstruované by to prostě nešlo. Jedná se o koupelnu a WC v patře, čili jasně, voda s největší pravděpodobností bude alespoň jednou za den (spíš za noc) v pohybu, ale... Já tam tu teplotu fakt nikdy neměřil, střecha nijak izolovaná není. Asi mi nezbude než opravdu zkombinovat obě zde zmiňované rady. Pokud by to nepromrzlo, no tak kabel nikdy nepojede, jen tam bude no... Jináč opravdu nevím co s tím
To je tak, že bude třeba pár mírných zim a nic to neudělá, pak se potká situace, kdy pojedete na týden na hory, bude zrovna mrznout a vy se vrátíte do pěknèho nadělení. To zrekonstruované budete mít krásně vytopené.
Když budu uvažovat teplotu v půdním prostoru -10°C, teplotu vody v potrubí +12°C, průměr potrubí 25mm a tloušťku izolace 40mm tak při stagnaci vody v potrubí je (v závorce pro -15°C):
Doba ochlazování na teplotu tuhnutí je 1,5h (1,1h)
Doba nutná k fázové přeměně vody v led je 3,5h (2,4h)
Celková doba pro nebezpečí zamrznutí (vzniku trhlin v potrubí) je 5,0h (3,5h)
Doporučený výkon přídavného topení pro prevenci zamrznutí je 1,4W/m (3W/m)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.