Nejste přihlášen/a.
Už jsem viděl leccos, s vercajkem makám denně, ale francouzák s ráčnou jsem ještě nezažil. Francouzák je toto
kde tam chcete dát ráčnu?
Ráčna bude vždy nejslabším místem. Volil bych bez.
Pokud to není instalateřina, tak je lepší ořech a gola sada.
Francouzák to je. Jasně tam píší, že se tak označuje. Pokud nemáte co poradit, zjevně ne, když vůbec nevíte, že se podobné klíče s ráčnou vyrábějí a ještě se neumíte chovat, a na zdvořile položenou otázku odpovídáte tykáním, mlčte prosím.
Vykání není povinné, ale nikoho neurazí na rozdíl od tykání.
Mimochodem, Angličané se podle mého názoru vykají - you (are) znamená jak ty (jsi), tak vy (jste).
hahi - ten pisálek vůbec neví o čem je řeč. Zkušenosti mnoha generací hovoří za vše. Francouzák, ten skutečný znám už ze svého dětství, kdy ho mimo jiné nářadí používal můj děda a kdy mi ukazoval co se k čemu používá a to bylo někdy po r.1960.
A nevím na co si tu hraješ, tykání je na internetu zcela běžné. Když ti to vadí, tak sem nelez.
Já bych tady skutečně nerozdmýchával flame kvůli názvosloví. Česko je krajina mnoha dialektů a v nich jsou různé termínové posuny. Mě třeba před lety zaujalo, když jsem se přestěhoval z Moravy na Vysočinu, že tady těm zvířatům k kotcích říkají ,,zajíci´´ Na dotaz, co jim tedy běhá po polích, obdržel jsem promptní odpověď - No přece polňáci.
Takže z tohoto hlediska chápu, že pojem fancouzák může být chápán i šířeji. No a nedá mi to, jednu historku na toto téma:
Mistr s učněm opravují traktor.
Mistr - Franto podej šroubovák.
Franta podá
Mist : Sedmnáctku očko
Franta podá.
Mistr : Francouzák ... Fuj ty prase, podej ten klíč
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.