Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký francouzský s racnou

Od: hahi odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, chci si pořídit francouzak s racnou na matky od 3/8 do 3/4, jaký je nejlepší?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Už jsem viděl leccos, s vercajkem makám denně, ale francouzák s ráčnou jsem ještě nezažil. Francouzák je toto

dovavanik.cz/...

kde tam chcete dát ráčnu?

karelhamouz

Francouzák se říká i tomu, co je na fotce a ráčnu má: vtools.cz/...

dir

Ráčna bude vždy nejslabším místem. Volil bych bez.

Pokud to není instalateřina, tak je lepší ořech a gola sada.

Karel Hamouz - To není francouzák, promon dal správný odkaz.

hahi

Je to francouzák. Objevte rozdíl me/...

re4zon
Odkazujes na text, kde primo popiraji to, co tvrdis. Francouzak to neni.
Byť v našem prostředí běžně používáme termín francouzák, přesnější by bylo označení "švédský klíč", které se používá ve světě. Skutečný "francouzský klíč" totiž vypadá jinak - má mohutné dlouhé čelisti kolmé k rukojeti a tvarem tak připomíná spíš kladivo.
hahi

Francouzák to je. Jasně tam píší, že se tak označuje. Pokud nemáte co poradit, zjevně ne, když vůbec nevíte, že se podobné klíče s ráčnou vyrábějí a ještě se neumíte chovat, a na zdvořile položenou otázku odpovídáte tykáním, mlčte prosím.

re4zon
Co tusim nebo netusim asi tezko muzes vedet, mimochodem skutecnych francouzaku mam nekolik a stavitelnych klicu jeste vic. A nevim, co je nepochopitelne na slovech "byt pouzivame" a "skutecny francouzsky klic". Francouzak to proste neni, stejne jako svazek vodicu je kabel a ne drat, prestoze to pulka lidi pouziva. A jestli te urazi tykani, budes asi na internetu novy, na diskusich se tyka bezne. Pokud striktne vyzadujes uctivost a vykani, muzes se prenest v case a zajit si do prodejny naradi ve 30. letech minuleho stoleti ;)

Vykání není povinné, ale nikoho neurazí na rozdíl od tykání.

Mimochodem, Angličané se podle mého názoru vykají - you (are) znamená jak ty (jsi), tak vy (jste).

hahi - ten pisálek vůbec neví o čem je řeč. Zkušenosti mnoha generací hovoří za vše. Francouzák, ten skutečný znám už ze svého dětství, kdy ho mimo jiné nářadí používal můj děda a kdy mi ukazoval co se k čemu používá a to bylo někdy po r.1960.

A nevím na co si tu hraješ, tykání je na internetu zcela běžné. Když ti to vadí, tak sem nelez.

km

doporučuji k terminologiie toto video:

poláci v tom maji taky zmatek:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Klucz_nastawny

francouzák / francuski
hasák / szwedzki
sikovky / żabka
nastavitelný / angielski

Já bych tady skutečně nerozdmýchával flame kvůli názvosloví. Česko je krajina mnoha dialektů a v nich jsou různé termínové posuny. Mě třeba před lety zaujalo, když jsem se přestěhoval z Moravy na Vysočinu, že tady těm zvířatům k kotcích říkají ,,zajíci´´ Na dotaz, co jim tedy běhá po polích, obdržel jsem promptní odpověď - No přece polňáci.

Takže z tohoto hlediska chápu, že pojem fancouzák může být chápán i šířeji. No a nedá mi to, jednu historku na toto téma:

Mistr s učněm opravují traktor.

Mistr - Franto podej šroubovák.

Franta podá

Mist : Sedmnáctku očko

Franta podá.

Mistr : Francouzák ... Fuj ty prase, podej ten klíč

ja1

Poláci ale například mají hasák správně. Je to totiž patent švédského vynálezce pana Johanssona.

tekniskamuseet.se/...

en.wikipedia.org/...

Jaký francouzský s racnou

hodnocení

0x
Mam starsi provedeni klice Bahco ze Svedska. Pouzivam jej kazdy den vice nez 20let. Muzu jen doporucit. bahco-naradi.cz/...

Ako, proti kvalite Bahco nemám výhrad. Ale s tými fotkami sa fakt ne**rú.

hodnocení

0x

No on klasický starodávný francouzký klíč známe jako takové to posuvné stavitelné kladivo, ale ve skutečnosti je tím myšlený "stavitekný" klíč a tady vývoj šel dopředu, tak se pod to tento výraz vleze již ledasco...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]