Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace měďeného drátu

Od: novajir1® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den přeji,

kdesi jsem četl, že izolovat ve starém starém hliněném rozvodu v krabičce od světla kabel pomocí wago svorky může způsobovat problémy. Je lepší tedy drát uštípnout a zaizolovat izolační páskou? Nebo je to jedno Wago/Izolační páska u měděného kabelu?

A druhý dotaz, mám tam fázy od světla a fázy od rozvaděče, ten co chci zaizolovat je pravděpodobně nulák od světla nebo od rozvaděče, - je pravda, že v praxy je to jedno stejně ho budu muset zaizolovat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Po několikerém přečtení Vašeho dotazu Vám poradím jen jedno.

Zavřete krabičku a zapoměňte, že existuje něco, jako elektřina! V té krabičce nemáte jako laik co dělat. Zavolejte odborníka. Elektřina je sviňa, není vidět a dokáže zabíjet, případně způsobit požár. Že je to sranda už si myslelo mnoho lidí.

Teraz mam prave taku malu zakazku, pridavanie zasuviek na kuchynskej linke, to znamena demontaz zasuvky, vybratie starej krabice, presne vykruzenie dier na viacnasobnu krabicu, aby sa neposkodil obklad, osadit krabicu, rozbocit cez Wago do jednotlivych zasuviek v ramceku. Na to nevedeli nikoho zohnat.

Mne trva jedna zasuvka aj vyse hodiny, ak nemam poskodit obklad. Kolko mam uctovat? Zatial pytam 18 eur / hod na ruku bez papierov.

vernon
@magdon Ten není odborník ani na elektřinu, ani na pravopis...

hodnocení

4x
1. Tak hliník nebo měď?
Každopádně na zakončení vodiče se dá klidně použít tak jako tak, jen za cenu jedné svorky máte celou izolačku :)
2. Všechny volné vodiče, které jsou na druhé straně někam zapojené a nebudou použity, rozhodně zaizolujte.

hodnocení

1x
Vasej terminologii nerozumiem a nie je to tym, ze som Slovak. Cez Wago za vodice spajaju, nesluzi na izolaciu.
km

já taky nerozumím
"starém starém hliněném rozvodu v krabičce"

Na zaizolování volného vodiče se dá přece použít taky.
Místo omotávání izolačkou prostě nacvaknu svorku a je to.

ml1
hodnocení

1x

S tímhle popisem bych se fakt do elektriky nehrabal.

Volné konce vodičů je celkem jedno, čím se zakončí, u toho hliníku je potřeba počítat s korozí při styku s mědí (kontakt wago), na to se dodává kontaktní pasta, která zabrání přístupu vlhkosti. Ale s těmahle znalostma (o pravopisu nemluvě) bych se do elektriky fakt nehrabal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]