Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena elektřiny neklesá?

Od: eon odpovědí: 18 změna:
Přeposílám odpověď na cenu za kterou odebírám od eonu elektrinu. Minulý měsíc mi zkoncila fixace a tohle mi přijde jako poradna darda. Taky platíte tolik? Myslel jsem, že se zlevňuje:
kombinace sazby D02d, produktové řady Komplet elektřina bez závazku a hodnoty jističe 3x25 A budou ceny za distribuci a dodávku elektřiny následující:
cena ve vysokém tarifu: bez DPH 6 797,91 Kč/MWh, s DPH 8 225,47 Kč/MWh
stálý měsíční plat: bez DPH 319,24 Kč, s DPH 386,28 Kč

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
09.10.24 03:57
hodnocení

4x
Cena elektřiny neklesá?
dhyx
Takové keci si nechte od cesty. Celé je to výrazně složitější a tyhle zjednodušené závěry jsou prostě blbost.
A půlku ČEZu vlastní stát, v podstatě půlka zisku jde do rozpočtu státu.
irozhlas.cz/...
seznamzpravy.cz/...
vernon
Nikdo neposkytuje celou produkci a potom ji draze nekupuje zpět. Je to nesmysl jak hrom a uvěřit tomu může jen hlupák...
jendad
Premiér Fiala má alespoň jasno v tom, že nerozbornost jednoty EU stojí i za to proč máme my v ČR za doma vyrobenou elektřinu platit německé ceny, které jsou už i pro Němce s jejich v průměru trojnásobnými příjmy neúnosnými. Prostě my jsme bohatý národ, který rád politickou drahotu a dotování energií chudákům Němcům.
Dhyx - stát nevlastní půlku ale celých 70% čezu a proto potřebuje své vlastní občany náležitě obrat. Loni to vybral prostřednictvím dividendy, kterou ještě navýšili a WFT, kterou i přes sliby nezrušili ani letos. A je nutné si všimnout, WFT jde jen z čez a ne od jiných energetických subjektů. Kdo myslíte že tuto daň zaplatí? A to má Fiala ještě tu drzost slibovat lidem dostatek levné energie z nového jaderného zdroje. To teprve lidi uvidí, co to znamená levná energie, ta cena bude přímo astronomická.
honzinek

Co je furt za módu se navážet do jádra? Nikdy jsem neslyšel od takového člověka věrohodné vysvětlení, z čeho dostatek energie vyrobíme. Už s tím skončete, celá EU jde ekonomicky do háje, protože je řídí podobní Vám.

Problém není z čeho, ale za kolik. To je to, oč běží. Stát potřebuje prodávat draze. Viz třeba sdílení energie po Česku. Už u nás mělo dávno fungovat, po několika urgencích a pokutách od eu si ho Česko zavedlo, ale tak, aby se nevyplatilo. Taktéž legislativa nezná pojem skladování elektřiny, mělo tu být zakotveno v 2019, opět několik napomenutí a pokut od eu, které samozřejmě neplatí čez, ale z našich daní. ČEZ jen rýžuje. Takže elektřiny by bylo dost a levné, to ale vláda nepotřebuje, nebude mrzačit slepičku, která snáší zlaté vajíčka. Pamatujete jak Fiala tvrdil, že nemůže s drahou elektřinou nic dělat, protože cenu dělá burza? A kdo jí teda dělá teď tu cenu, když ji máme dražší než na burze?
Cena elektřiny neklesá? #2
honzinek

Ovšem to je jenom polovina pravdy, resp. skutečnosti nebo problému - nazvěte si to, jak chcete. Kvůli tomu, že existují "zelené" zdroje a tolik se tlačí, tak mi už razantně zdražují fixní platby "za dráty" a budou dále zdražovat. Takže mě osobně cena za dodávku tolik "netankuje", protože mám alespoň nějakou šanci to ovlivnit úsporami nebo změnou dodavatele. S fixní platbou neudělám nic. A bude podstatně hůře. Takže když strašit, tak je fakt silně nefér strašit náklady na jádro.

Zkrátka ten problém má minimálně 2 strany. Tu zlatou slepičku a pak astronomické náklady na distribuční síť, aby zvládla situaci, kdy nad Německem vyleze slunko a rozfouká se vítr.

Zase lež od těch, co prosazují jádro. Jde o politické body a nevídaný prostor pro korupci. Tisíce střech se neustále připojují k síti bez problémů a je to jednoduché a normální. Připojit však velký centrální zdroj je velice náročné a právě kvůli tomu se musí posílit páteřní síť. Malé zdroje vyrobenou elektřinu spotřebují v místě , do VVN se napětí vůbec nedostane. Ale je to zbytečné, zdroj nový se nepostaví, ekonomicky to nedává žádný smysl, elektřinu z toho nikdo nezaplatí. A i kdyby se náhodou za dvacet dostavil, stejně se nespustí skrze levnější a čisté zdroje. Mrkněte na Hinkley Point, počáteční cena bude čtyřnásobná a termín také, zatím.

hodnocení

1x
Regulovaná část ceny je daná, tam nic slevňovat nebude. Neregulovaná část je cena silové elektřiny a ta mi skutečně klesá. Vadou na kráse je pouze to, že neregulovaná část netvoří celkovou cenu ani z poloviny. Takže výsledný efekt se tímto poměrně zásadně snižuje.

hodnocení

0x

Taky mi oznámil distributor, že od 09/2024 zlevňuje elektřinu.

A když jsem obdržel vyúčtování, tak elektřina byla skutečně levnější, ale jen silová, ale ostatní jako distribuce,systémové služby a další ostatní položky se zdražily. nepočítal jsem to přesně, ale je možné že 1KWh jako celek se nakonec zdražila.

@slavo že elektřinu zlevňuje, vám neoznámil distributor, ale dodavatel. A ten právě nemá žádný vliv na výši distribučních poplatků, které jsou pro všechny pevně dané. Může měnit pouze obchodní část ceny.
Mě neoznámili nic, jen zaslali nižší nabídku, vysoký tarif 2680 Kč/MWh, cena za distribuci je taková, jaká byla hlášena- s tím dodavatel nic neudělá, to neovlivní. Mě to vychází levněji než předešlá smlouva. Stálá platba 8780 Kč.

Mikihans - tedy dodavatel.

silová se změnila z 3.946 na 3.2

plat za odběrné místo se změnil z 109 na 119

distribuované množství z 1.30 na 1.388

jistič z 173 na 191

systémové služby z 0.113 na 0.212

takže 3,946 + 1,3 + 0.113 = 5.364 - zaokrouhleno - původní před slevou

3.2 + 1.388 + 0.212 = 4.8 - zaokrouhleno - po slevě

A když k tomu napočítám paušál - jistič + nějaký provoz nesíťové infrastruktury který je tam až od 1.7.2024 ( což ani pořádně nevím co to je ) - tak nevím zda k nějaké slevě vůbec došlo.

lmgify
hodnocení

0x

Ceny- viz zdejší otázka před pár dny.

hodnocení

0x

Njn, koukám do letošního květnového vyúčtování od PRE, cena elektřiny sice od 1.9.2023 klesla, ale jinak vše šlo nahoru... navíc PoZE od letošního roku- jen za 4,5 měsíce 307 Kč.

Takže roční spotřeba 1640 kWh - platba za rok 15971 Kč.

Našla jsem vyúčtování z května 2020 - spotřeba 2271 kWh - 13152 Kč, prostě si asi nic moc nevybereme a levněji už bylo.. a osekat už není kde.

hodnocení

0x

Co to máte za ceny? Mrknul jsem na Ceník EoN pro distribuční území ČEZ. Ceník Variant na 2 roky pro stávající zákazníky. Cena ve VT pro D02d je s dph za 6348Kč za MWh. Bez dph za 5246.

hodnocení

0x
VT 6160 včetně DPH plus 60 s DPH měsíčně paušál. 4212 NT. Ceník od 24.5. 2024

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]