Způsobují to splodiny z hoření plynu. Mám s tím osobní zkušenost. Před mnoha lety jsem měla v kuchyni el. sporák a nějakou dobu i malou plynovou bombu. V jejím okolí bylo vše mastné a nečisté. Po zavedení plynu do domu jsem při rekonstrukci kuchyně odmítla plynový sporák právě z důvodů těch nečistot. I když v té době (a možná i dnes) bylo vaření na plynu finančně výhodnější.
doplněno 08.10.24 19:55:
Jen dodám, že jsem se na to v minulosti nikdy nedívala odborně, ale jen jako hospodyňka. Na plynové bombě se vařila prakticky jen voda na kávu a čaj. A bylo kolem ní dost brzy nečisto. Jídla se vařila a smažila o kus dál. Samozřejmě občas vyšplíchl olej nebo se okolí plotýnek nějak znečistilo. Ale byly to nečistoty už na pohled jiné a bylo jich méně.
digr
Proč si nezapnete digestoř? Přeci když vařím, tak zapnu odsávání a pak se nedivým, že mám mastné skříňky nebo zdi...
Zemní plyn (metan) je přirozeně se vyskytující směs plynných uhlovodíků, která se skládá především z metanu CH4 (95 %), menších množství dalších vyšších alkanů a stop oxidu uhličitého, dusíku, sirovodíku a helia. Zejména norský plyn obsahuje několikanásobně vyšší množství sirovodíku, i když je v souladu s normou. Při hoření tak dochází k nedokonalému spalování sirovodíku.
Dokonalé hoření metanu: CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O (Oxid uhličý a voda)
Nedokonalé hoření metanu: CH4 + O2 → 2H2O + C (voda a uhlík / saze),
Mastnota,voda která vře a prská a všechno co máte na pánvičce nebo hrnci. Proto restaurace i jídelny mají konvektomaty, sporáky a trouby v nerezi. Nejhorší je to u plastových dílů ( nejenom nádobí ale lišty atd ) které to do sebe vsakují a zůstanou tam světlejší fleky. Toto je dotaz jako od dvanáctiletého který poprvé vaří, pokud chcete toto omezit tak zvyšte úklid kuchyně. Proč nám žloutnou zuby? Protože špatná hygiena, nečistíte si zuby tak často jak by jste měli a špatně.
tuk
to je váš názor děkuji
digr
Nerez se hlavně nejlépe udržuje a nemnoží se na něm bakterie jako na jiných površích. Takže je tam v profigastro i k vůli hygieně.
Zkuste si sáhnout do komína u plynověho kotle - není lepkavý ani žlutý. A to spaluje stovky kubíků plynu. Je to mastnota z vaření umocněná tím, že kolem plynového sporáku je díky hoření (plamenu) velká cirkulace horkého vzduchu, který částečky mastnoty roznáší do okolí. U el. sporáku se "špína" drží více v okolí sporáku a tato místa průběžně otíráte i při malém úklidu.
Tak tak, i u elektrickyho sporáku je digestoř pěknej humus. Dokonce jsem kdysi četl o "ucpávání" plynovýho atmosferickyho kotle v kuchyni hospody, jak nasával tu mastnou mlhu
Při vaření na plynovém sporáku, zvláště na špatně seřízeném sporáku, skutečně může vznikat stopové množství mastných zplodin, ale spíše se asi jedná o zplodiny z vaření, které jsou unášeny v páře díky hoření plynu dál než se to děje na elektrickém sporáku. Možná je to kombinace obého.
Způsobuje to absence kvalitní digestoře. Na tom znečištění se podílí zejména smažení, ale i vaření a i ty splodiny z plynu. Všechna tato znečištění vznikají v prostoru sporáku a kvalitní odsávání je odstraní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.