Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to způsobuje

Od: tuk odpovědí: 23 změna:

Zdravím, vaříme doma na plynovém sporáku a už davno sem si všiml že je po čase vše takové ulepené, linka aj. bíle věci žloutnou. Co to zpusobuje?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Způsobují to splodiny z hoření plynu. Mám s tím osobní zkušenost. Před mnoha lety jsem měla v kuchyni el. sporák a nějakou dobu i malou plynovou bombu. V jejím okolí bylo vše mastné a nečisté. Po zavedení plynu do domu jsem při rekonstrukci kuchyně odmítla plynový sporák právě z důvodů těch nečistot. I když v té době (a možná i dnes) bylo vaření na plynu finančně výhodnější.

doplněno 08.10.24 19:55:

Jen dodám, že jsem se na to v minulosti nikdy nedívala odborně, ale jen jako hospodyňka. Na plynové bombě se vařila prakticky jen voda na kávu a čaj. A bylo kolem ní dost brzy nečisto. Jídla se vařila a smažila o kus dál. Samozřejmě občas vyšplíchl olej nebo se okolí plotýnek nějak znečistilo. Ale byly to nečistoty už na pohled jiné a bylo jich méně.

digr

Proč si nezapnete digestoř? Přeci když vařím, tak zapnu odsávání a pak se nedivým, že mám mastné skříňky nebo zdi...

Na to tam přeci je. Ne na parádu.

Digr, bylo to v 80. letech. Teď už mám digestoř a indukci.

digr
09.10.24 21:47

ok

111®
hodnocení

5x

Asi vaříte bez poklic a v parách je mastnota a ta úpí na všem . Holt umýt dřív jak za půl roku.

tuk
hodnocení

jo to mi davá smysl,ale zajimalo by mě zda je to opravdu jen ta mastnota v paře, nebo jestli na to má vliv to hoření samotné.

Pul roku jen čistou vodu vařit zkoušet nebudu:)

111®

Ano i splodiny, opomněl jsem ten plyn. Jakou barvu má plamen?

tuk
hodnocení

Modrou, takovou jakou má mít. Revize probíhají.

hodnocení

5x

Možná jak psali rádci ale dle mého jsou to uasazené splodiny hoření z plynu. Na eletrickém toto není a když tak v extra menším množství!

tuk
hodnocení

taky si myslím že to sou ty splodiny co je to konkretně zač?

hodnocení

4x

Zemní plyn (metan) je přirozeně se vyskytující směs plynných uhlovodíků, která se skládá především z metanu CH4 (95 %), menších množství dalších vyšších alkanů a stop oxidu uhličitého, dusíku, sirovodíku a helia. Zejména norský plyn obsahuje několikanásobně vyšší množství sirovodíku, i když je v souladu s normou. Při hoření tak dochází k nedokonalému spalování sirovodíku.

Dokonalé hoření metanu: CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O (Oxid uhličý a voda)

Nedokonalé hoření metanu: CH4 + O2 → 2H2O + C (voda a uhlík / saze),

nebo

2CH4 + 3O2 → 4H2O + 2CO (voda a oxid uhelnatý)

viz

https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas

https://cs.wikipedia.org/wiki/Methan

uklidator
hodnocení

2x
Mastnota,voda která vře a prská a všechno co máte na pánvičce nebo hrnci. Proto restaurace i jídelny mají konvektomaty, sporáky a trouby v nerezi. Nejhorší je to u plastových dílů ( nejenom nádobí ale lišty atd ) které to do sebe vsakují a zůstanou tam světlejší fleky. Toto je dotaz jako od dvanáctiletého který poprvé vaří, pokud chcete toto omezit tak zvyšte úklid kuchyně. Proč nám žloutnou zuby? Protože špatná hygiena, nečistíte si zuby tak často jak by jste měli a špatně.
tuk
hodnocení

to je váš názor děkuji

digr

Nerez se hlavně nejlépe udržuje a nemnoží se na něm bakterie jako na jiných površích. Takže je tam v profigastro i k vůli hygieně.

hodnocení

2x
Zkuste si sáhnout do komína u plynověho kotle - není lepkavý ani žlutý. A to spaluje stovky kubíků plynu.
Je to mastnota z vaření umocněná tím, že kolem plynového sporáku je díky hoření (plamenu) velká cirkulace horkého vzduchu, který částečky mastnoty roznáší do okolí. U el. sporáku se "špína" drží více v okolí sporáku a tato místa průběžně otíráte i při malém úklidu.
Tak tak, i u elektrickyho sporáku je digestoř pěknej humus. Dokonce jsem kdysi četl o "ucpávání" plynovýho atmosferickyho kotle v kuchyni hospody, jak nasával tu mastnou mlhu :)

hodnocení

1x

Při vaření na plynovém sporáku, zvláště na špatně seřízeném sporáku, skutečně může vznikat stopové množství mastných zplodin, ale spíše se asi jedná o zplodiny z vaření, které jsou unášeny v páře díky hoření plynu dál než se to děje na elektrickém sporáku. Možná je to kombinace obého.

km
hodnocení

1x

ano, je to hlavně vařením na plynu. proto vaření na plynu u nás už nikdy více.

hodnocení

0x
Pokud nepoužíváte digestoř, to to nebude ani tak z plynu, jako z vlastního vařeného jídla.

makk
hodnocení

0x

Způsobuje to absence kvalitní digestoře. Na tom znečištění se podílí zejména smažení, ale i vaření a i ty splodiny z plynu. Všechna tato znečištění vznikají v prostoru sporáku a kvalitní odsávání je odstraní.

111®
hodnocení

0x

jakou barvu má plamen?

tuk
09.10.24 19:12
hodnocení

modrou

tuk
hodnocení

Děkuji pěkně všem, za přínosné komentáře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]