Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Balkonova FVE ohřeje bojler?

Od: zajda888® odpovědí: 9 změna:
Hezký den,
znovu připomínám,že jsem úplně mimo mísu přes elektřinu,takže se nesmějte...
Když má el.bojler spirálu 2,2 kW, tak napřímo přivedená zásuvka z b.FVE 800Wp dokáže ohřát vodu v bojleru,pomaleji samozřejmě,nebo musí být těch Wp z panelů víc než 2200?
A je vůbec možné nepouštět elektřinu z bFVE do domácí sítě ale vyvést jen jednu extra zásuvku do níž bude napojen třeba mrazák?
Dík za vysvětlení a fakt mi nepište,že jsem blb,ohledně elektřiny to o sobě vím sám :-D

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon
hodnocení

6x
Nelze. Není to možné provozovat jako ostrovní systém a 800W střídač nemůže napájet 2,2kW bojler.

hodnocení

6x

Lépe uděláte, když bojler natřete na černo a dáte jej na balkon k přímému slunečnímu ohřevu.

Nebo si pořiďte panel nikolv fotovoltaický, ale fototermický.

riva
hodnocení

2x

Blbem byl na začátku každý. Důležité je, abys nezůstal tím blbem stále. Do té doby raději ani nad balkonovou elektrárnou neuvažuj. I těch pár set wattů dovede způsobit požár.

Jo a odpovědi? I těch 800 Wp ohřeje (pomaleji) boiler, když se to vhodně vymyslí (tady asi i výměnou spirály v boileru). A mrazák? Tak na to zapomeň. K tomu už potřebuješ baterie a měnič, který bude dělat krásný sinus.

hodnocení

Díky,mrazák byl jen příklad. Ale pochopil jsem:)

hodnocení

2x
Mrazak urcite nie, ten jednak potrebuje cisty sinus a tiez sa potrebuje zapnut, ak v nom stupne teplota, to moze byt v noci alebo cez zamraceny zimny den.
Bojler 2 kW pripojeny na 800W panely, to skonci bud spalenym cinskym smejdovym menicom alebo ho ochrana odpoji.
Proste balkonovy solar je nezmysel.
hodnocení

Chápu,díky za odpověď. Myslím že problém je vyřešen:) a dalších odpovědí není třeba.

hodnocení

2x
Ptáte se na balkónovou fotovoltaiku 800W, třeba z Kauflandu? kaufland.cz/...
Ta potřebuje napájení s distribuční sítě, tím vznikají často přetoky a problém s distributorem, tedy poplatek za neoprávněnou dodávku do sítě. Lze řešit zapojením ZA termostat bojleru, po nahřátí vypne i FVE... A přetoky se nekonají...
doplněno 05.10.24 21:12: Ale v tomto případě pak je problém provozovat bojler na NT...je třeba použít například časové relé, které je sepnuté po dobu svitu slunce...nebo hlídat a spínat ručně, např nudící se penzista...
hodnocení

Jo,přesně na ten se ptám.
Chtěl jsem to jako ostrov,žádné možné přetoky do sítě,na jednu výstupní zásuvku,kam jsem chtěl zapojit bojler,no,neutáhlo by to a jak píše @vernon,ani to nelze.
Děkuji všem za příspěvky,už v tom mám jasno.
vanad1

Nemáte v tom jasno. Napájení bojleru lze napřímo ze sériově zapojených panelů s výstupním napětím co nejblíže 230 V. teda cca 4 a více panelů. Zapojení se provádí přes stykač s obvodem proti jiskření, viz youtube videa ampéráka. I 500 W vám něco ohřeje, žádná hitparáda se však nekoná.Časové relé je holý nesmysl. Ovládání stykače výstupním napětím z panelů o po snížení osvitu samovolně stykač odpadne a po rozpojení konkatků k vodičům můžete ohřívat ze sítě. Toto zapojení ovšem musí udělat elektrikář, ať se vám nepotká napětí panelů s napětím sítě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]