Nejste přihlášen/a.
Bydlím v bytovém domě, v posledním patře nikdo nebydlí. Mám opakující problém, že při jakékoli manipulaci (havárie, oprava...) se zavzdušní stoupačka teplé vody, takže při potřebě teplé vody je třeba odtočit studenou vodu až ze suterénu. Existuje nějaká možnost, jak stoupačku odvzdušnit? Správce tvrdí, že mu instalatéři řekli, že se to samo odvzdušní v kotelně, ale to zjevně nefunguje. Jak se to řeší, když v posledním patře nikdo nebydlí? Děkuji za odpověď.
Jestli že bydlíte v předposledním patře, šlo by to odtočit u Vás. Ale musíte zavřít přívodní hlavní trubku na teplou vodu do Vašeho patra. Druhá, zpátečka musí být otevřená. Pak až bude zavřena voda na hlavní trubce, ve Vašem bytě začněte odtáčet teplou vodu naplno. Můžete se domluvit s více nájemníkama najednou odpouštět teplou vodu. Zpětný pohyb ve zpátečce by měl ten vzduch se dostat ven. A nebo mít klíč od sousedů nad Vámi a odvzdušnit tam. Třaba správce.
Jak jsem psal, správce tvrdí, že se to odvzdušní samo ve výměníku. Nějak si nedovedu představit, jak se to řeší např. v 10tipatrovém domě.
Ještě jsem neviděl, že vzduch se tlačí dolů ve vodě. Máte velice schopného správce, který je zralý na nobelovku.
Zkus to odpustit u sebe, snad se to povede. Je tam slabší průměr trubek, takby to mělo jít . A na plný pecky otevřít kohouty v bytech.
Šikovný instalatér by to při troše přemýšlení mohl zvládnout, na vodě je trochu větší tlak než v topení.Jde o to vzduch z trubek vytlačit - neotvírat oba uzávěry ( TUV + cirkulace) najednou ,ale postupně odfouknout vzduch
kdyz,
Máte velice schopného správce
ale Vy víte, co sdělil tazatel, nikoliv jak to řekl správce tazateli. Páč on to sdělil úplně jinak.
MilanCukrář. Já to vím a četl jsem to - "Správce tvrdí, že mu instalatéři řekli, že se to samo odvzdušní v kotelně, ale to zjevně nefunguje." Jak se tedy, podle Vás, může vzduch "odvzdušnit" někde dole v kotelně? Je nahoře ve stoupačkách a dolu ho nedostanete nijak. To by musel být hodně silný odběr vody, aby ten vzduch dostal až dolu do kotelny. Nikdy se mi to u nás nestalo, aby se to odvzdušnilo samo. pokaždý se to muselo odvzdušnit až nahoře v posledním v bytě. Beru to tak, že když to "tvrdí správce", tak tomu i věří a nebude přece říkat takový nesmysly.
O správci by to vydalo na samostatné vlákno. Ten současný je ve funkci rok a se vším se teprve seznamuje. Já jsem kdysi asi před 15-20 lety četl nějaký návod, jak se dá stoupačka odvzdušnit postupným napouštěním vody a uzavíráním zpětné trubky, ale už si to přesně nepamatuji a návod nemůžu nikde najít.
To odzvdušnění s postupným uzavíráním zpětné trubky jde ale jen pokud tu zpětnou trubku za ventilem máte možnost rozpojit aby byl kudy dostat ven vzduch. Pak se prožene okruhem voda až po ventil, ten se zavře aby se tam nedostal vzduch zpět a poté se připojí nazpět zpětné potrubý.
taalla® Občas bývá u stupačky šroubení nebo vypouštěcí ventil.Takže když počítám i odvzdušnění přes libovolný bytový ventil TUV na dané stupačce,možností bývá dost.
Ventily na vypouštění na TUV většinou nejsou protože se počítá s tím že se otevře kohoutek v nejnižším patře případně je pouze hlavní někde u regulačky pro celý dům. Vypouštěcí ventily jsou na zpětné větvy topení tam se počítá s tím že se každá větev uzavírá zvláště kvůli opravám.
U topení ano u vody u nás na celém sídlišti cca 100 vchodů převážně T03B a T06B výpušťáky na teplé vodě nejsou a to mám prošlé všechny vchody z mé doby působení u správcovské firmy. Pokud je tam někdo někde dodal v posledních letech při rekonstrukcích netuším ale dost o tom pochybuji protože i rekonstrukce se provádějí v původním provedení. Byl problém nechat přidělat i jeden kohoutek na studenou vodu do suterenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.