Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sušení bot Peckami z třešní-náhrada?

Od: alena350® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, má Šumavská babička svým 4 dětem V čase Války nechávala sušit boty v zimě tak, že na peci nahřáli Čisté pecky z třešní a teplé je dávali do bot. Mám spoustu pecek z Meruněk, jsou samozřejmě drsnější, ale mohli by posloužit stejnému účelu. Ráda bych je zkusila nahřát V mikrovlnce... Jen netuším, co by to mohlo udělat s peckou. Myslíte si, že to není nebezpečný postup? Nebo by bylo lepší nahřát je třeba v troubě? Prosím o stanoviska, děkuji. (A prosím o omluvu těch velkých písmen, dává je operační systém iOS.)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Dobrý den, normálně, bez problémů. Polštářky plněné meruňkovými peckami se ohřívají v mikrovlnce zhruba dvě minuty na snížený výkon. Vydrží hřát delší dobu než léčky třešňové. Pokud se bojíte nějakého popraskání při vyndávání z mikrovlnky, ušijte si na mě zavírací látkový sáček, b něm je ohřejze, vyndejte a pak vsypte do bot. Nebo našijte užší váčky, které můžete vkládat do bot rovnou.

hodnocení

4x

Nejlepší jsou noviny (novinový papír) nacpat do boty anechat být pár hodin-nasaje vlhkost a pak, když to není ještě ok tak se klidné dají další noviny...

Přesně tak, tohle je naprosto nejjednodušší a velmi účinný způsob sušení bot. Udělá se zmuchlánek, a ten se nacpe do špičky, za hodinu se vyhodí a postup se zopakuje. Místo novin lze použít i letáky, musí se jednat o leták z novinového papíru a nikoliv z lesklého papíru, který moc vlhkosti nepobere.

Dneska už noviny tolik nevycházejí a jsou drahé.

Zato reklamních letáků je dostatek a zdarma.

riva
hodnocení

2x

Moje babička chodila na suchý záchod. Přesto si myslím, že tehdejší postupy nemusíme dnes opakovat. Boty se v zimě usuší třeba na radiátoru lépe než nějakým archaickým postupem.

id
My máme na zdi el vysoušeč bot. Bezva pomůcka na vysušení jakékoliv obuvi-holínky, zimní boty, lyžáky, pohorky i nízké botasky.
riva

No vida. Hned nějaká inspirace a dětem se to bude hodit na boty do/ze školy.

bida
hodnocení

2x
Myslím že lepší, komfortnější, praktictejsi a nakonec i levnější,bude koupit vysoušeč bot...

hodnocení

2x

Je potřeba koupit impregnaci na boty a pak vysoušení naprosto odpadne a boty budou hodně dlouho jako nové. Minulý týden jsem dokonce stříkala i kožešinové papuče na doma, mají nahoře broušenou kůži. Několik let mám vyzkoušené, že se pak nešpiní a když při vaření na ně kápnu, kapka steče, jiný nateriál setřu bez skvrny.

doplněno 05.10.24 18:07:

Orion, nechci a nebudu se hádat. Všichni moji mladí věčně courají po lese a po horách, jdou i potokem a nic jim nepromokává. Stříkat impregnací jsem se naučila od nich. Stříkám i plátěnky. :-D je však možné, že je rozdíl v botách a botách.

Impregnace ale dlouho botu neochrání. Když si vemete naimregnované boty do lesa, třeba na houby, když teď začaly růst jak vzteklý, tak za hodinu je máte durch. Ale do města to samozřejmě pomůže, na nějakou krátkou procházku za vlhkýho počasí.

111®

jsou impregnace sprej a impregnace tuk...takže píši o tuku a to na kůži..

Proč bychom se hádali, impregnace bot je nesmrtelné téma a každý má své zkušenosti. Vodu 100% nepropustí jen guma či membrána, možná ji mají vaši mladí v botách také. Já jsem za život už něco nachodil a mám ty zkušenosti, že sebelepší impregnace po kratším či delším čase mi do bot vodu pustí, když třeba jdu dlouhodobě mokrou trávou. Dříve se dělaly kanady z velmi silné kůže a když se řádně napustily tukem, tak trvalo hodně dlouho, než vodu propustily, ovšem cenou za to byla velmi malá prodyšnost takto ošetřených bot, byly to vlastně takové kožené holínky.

id
Nedovedu si představit, že inpregnuji bakelit na lyžákách. Za to je pěkná fuška denně vytahovat botičky z lyžáků a vysušit je. Chce to chlapskou sílu, já to nedám. Proto doporučuji komukoliv el vysoušeč obuvi s hadicemi.

Lyžáky snad nikdo neimpregnuje, stejně jako skeletový horolezecký boty apod. S tou vysoušečkou máte samozřejmě pravdu, když jsem dělal jeskyňařinu, vyrobil jsem si vysoušečku z fénu, holínky byly za půl hodiny suchý.

id
Reagovala sem na babču z ov. ... když koupíš kvalitní inpregnaci, sušení bot odpadne ..

Jasně, to je jako s holínkami, vodu dovnitř nepustí, ale nohy se v nich potí tak moc, že jsou za dvě hodiny mokrý (ale náhradní vlněný ponožky to jistí)

111®
hodnocení

0x

mikrovlnu bych nedoporučil, jádro by mohlo trhat skořápku, ale pomalé nahřátí v troubě tak na 50°C by mohl fungovat, ony by to přežily tu padesátku i boty, já je dávám nahřát před impregnací aby se lépe vcucla... u iOS se dá vypnout aut oprava

hodnocení

Text diktují a na některých místech, nevím proč, dá velké písmeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]