Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěli bychom si vyzdít kuchyň z ytongu, přední zídky obložit obkladem 10x10 cm. Dovnitř ale chceme vložit šuplíky (někde police). Poradí mi někdo přesný postup? Truhlář nám radil, ať použijeme ytong 7,5 cm, k tomu z každé strany korpus z dřevotřísky o tloušťce 1,8 cm (obkladačkou se překryje ytong a zároveň z každé strany kousek korpusu). Ale když se zavřou dvířka, tak bude obkladačky vidět jen 7,5 cm. Co když to vyzdíme z 10 cm ytongu (přes to obkladačku) a korpusy zakrývat nebudeme. Asi jdou obě varianty, jen se rozhodnout. Poradí někdo prosím.
Předem děkuji za odpověď
Je to pěkná kuchyň. Viděl jsem pár takových "výtvorů". Mluvil jsem s pár majiteli.
- Pokud nemáte podrobně promyslené a do budoucnosti orientované uspořádání a zařízení takové kuchyně, je tu možnost, že už ji jen tak jednoduše nebude možné posunout, změnit, rozšířit, dovybavit.
- Pokud nemáte velmi šikovné ruce a dobré zkušenosti se stavbařinou nebo precizního zedníka, je možnost, že nepostavíte a neobložíte zídky tak, aby byly stejně široké, svislé, rovnoběžné, pravoúhlé a podobně.
- Pokud nemáte velmi šikovné ruce aneb velmi šikovného truhláře, je možné, že budete muset každý jeden šuplík vyrábět jako originál, když se nepodaří se zídkami to, o čem píšu v předchozí větě. To samé s dvířkami.
- Pokud nemáte dost velkou kuchyň, připravíte se jen při 4 skřínkách o půl metru prostoru! ( 5 x 10 cm ) to je dost!
Je mnoho faktorů, které mohou Vaši snahu o kvalitní zděnou kuchyň ztížit. Ytong může mít určité odchylky +/-od šířky, ne přesně 7,5 cm, když se sejde + a vedle -, je tam viditelný skok. Bude potřebné mít obkladačky dopředu, aby se dalo počítat s jejich skutečnou tloušťkou. Počítat i s lepidlem...
Pokud bude z ytongu 10 cm, zpředu obklad 10 x 10, boky zůstanou surové? Když je třeba jen lehce přetáhnete lepidlem nebo jemnou omítkou, už budou širší jako obklad. Ty práce bude třeba dopředu konzultovat se zkušeným truhlářem a zedníkem. Neobložené stěny ztěžují uklízení v skřínkách, přece jen je jednodušší utřít polici a stěny vlhkým hadrem než čistit třeba omítnuté...
Náklady budou vyšší o ytong, lepidlo a další potřeby na zídky. Korpus ( dřevěný) budete dělat tak či tak, je tu u něj i předpoklad vysoké přesnosti při řezání a montáži. Skřínky z dřevotřísky budou mít zrovna tak dvě stěny, jako kdyby zděný korpus byl obložený. Skřínky se dají přesouvat, zvyšovat, měnit, prostě variabilita kuchyně je zaručena i v případě, že po určitém čase se přijde na to, že by to a to bylo lepší takto a to zase jinak.
Mám šikovné ruce, umím si udělat zedničinu i truhlařinu, postavil jsem skoro dva domy téměř sám, živil jsem se pár let výrobou nábytku i kuchyní, ale dnes bych do tak řešené kuchyně nešel...
Je mi jasné, že přijdu o pár centimetrů v kuchyni, ale místa mám dost (RD). Naštěstí můj přítel je velmi šikovný zedník, takže tohoto se nebojím.
Pro upřesnění: při použití 10 cm ytongu by uvnitř byl stejně korpus, jen by dvířka nezakrývaly kus obkladačky. Mám představu, jaké mít rozmístění v dolních skříňkách a tyto nevýhody si tak nějak nechci připouštět. Jednu zděnou kuchyň už mám, je vynikající, dokonce v rohu je vyvýšený dřez, ale tenkrát jsme ji neobkládali, ale jen naštukovali a natřeli omyvatelnou barvou. Teď bych tu druhou chtěla obložit, jen nevím, jestli přes korpus (ytong 7,5 cm) nebo jen přes ytong (10 cm + korpus). Jde asi spíš o vzhled, než o funkčnost.
A jen marně vzpomínám, která ženská někdy předělávala skříňky , spíš jen přemístila nádobí.
I tak vám mockrát děkuji za názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.