Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komín. dehtování

Od: jankristek odpovědí: 32 změna:

Dobrý den, již 10 let mám tento problém s topením v krbových kamnech. Mám komín vysoký 10 metrů z keramických vložek - zděno postaru na maltu bez mezery. Průměr 140 m (komínové keramické trubky , cca 3 na 1 metr délky). Krbová kamna značky JOTUL s vývodem 130 mm. Komín je ze 6 metrů v domě, 3 metry na půdě (izolován 10 cm vaty) , cca 1 metr nad střechu - neizolováno. V komíně je stříška proti zatékáni dešťové vody. Pro zlepšení tahu jsme ze sklepa do místnosti proboural otvor. Jaký mám problém? Pokud zatopím i v tomto počasí - cca 8 stupnů, po keramických vložkách mi stéká voda - kondenzát - včera za 2 hodiny cca 1/3 listru. Až už je komín prohřátý, toto ustane. Nicméně soused tento problém nemá, má komín 200 mm a JOTUL s výpustí 150 mm. Minulý rok jsem tam měl kominíka - ale v létě, vzal si 1000 korun, řekl, že tam nic nevidí, projel to štětkou a tím to skončilo. Budu rád za jakoukoliv radu či doporučení. Komín v domě končí vybíracími dvířky, je to vybetonováno, vleze se tam tak 1 litru kondenzátu, pak to již přetéka, proto musím vybírat konndenzát šufanem. jsem z okresu Přerov. Rád bych to nějk vyřešil, ale to víte, je to starý dům po rodičích a vše se v minulosti látalo jinak - nebyly ani peníze, ani materiál. Předem děkuji.

Doplnění: kamna jsou JOTUL F 100 ECO.2 LL černý lak, vývod 125/150 mm. Ale možná ten komín s průměrem 140 mm bude málo?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Tak nějak jste nám zapomněl říct to hlavní, zda topíte dobře vysušeným dřevem. Možná by bylo nejlepší vyzkoušet dřevo od souseda.
Presne to napadlo aj mňa. Pozvať si suseda, nech to skúsi oddozorovať.

jankristek
hodnocení

Děkuj, dřevo mám vyschlé 2 roky. Tím to určitě nebude. Právě proto se obracím na porad´te CZ, protože si již cca 10 let nevím rady a vyzkoušel jsem snad vše. Jen do nového komínu se mi zatím nechce. Přesto děkuji za odpověd´.

Dřevo dva roky, to je tak na hraně. Netáhne ten záhadný otvor ve sklepě vlhký vzduch do komína?

asd1

Štíplý a správně uložený vyschne v pohodě přes léto, 2 roky je víc než dost... Samozřejmě pokud se to neválí venku na dešti v metrovkách, to nevyschne nikdy.

Jen dub je třeba nechat rok na dešti propršet a až pak sušit (aby se vypláchly třísloviny), to ale s kondenzátem nesouvisí..

km
hodnocení

0x

také možná otázka, kolik z těch 10 m vede v nezatepleném prostoru a jestli topíte a nebo to šudláte

(jinak problematice nerozumím, to je jen taková poznámka)

asd1
hodnocení

0x

Zaměř se na způsob topení a na ten horní metr komína bez izolace, tipuju že vodní pára kondenzuje právě tam, pro orientaci můžeš změřit teplotu spalin na výstupu z kamen a na konci komína (i u souseda - pro porovnání)

Pokud roztápíš že to půl hodiny jen doutná tak neprohřátý komín + nízká teplota spalin = kondenzace (i když spíš než voda by to byl dehet). Vís drobnýho, rychle rozjet a pak utlumit, mít správně nastavené vzduchy, primární sekundární příp. terciální pokud je.. Hlavně sekundár nikdy nezavírat úplně. Jaký přesně máš kamna, 130mm maj ty "malá kostka" 602? (je víc verzí a spalování mají řešené každá jinak, hlavně CB/eco)

Dřevo štíplý a správně uložený vyschne v pohodě přes léto, pro orientaci můžeš změřit vlhkost.. Tim to ale nebude, Jotulky ale umí dobře spálit i vlhký (mám vyzkoušeno na F3TD)

asd1

F100 ECO.2 mají teplotu spalin 271°C

Zatápět větším množstvím drobnýho = rychle rozjet a tím co nejdřív prohřát komín, pak stáhnout výkon abys neměl saunu..

Pokud to nepomůže tak tepelně izolovat komín, hlavně vršek nad střechou.

Pokud nepomůže ani to, tak jedině nový tepelně izolovaný komín..

Je to daň za malý kamínka (jen 5 kW) + vysokou účinnost spalování/ celkově kamen a tím nízkou teplotou spalin a spaliny kondenzujou v komíně (hlavně vodní pára..)

Může to být i mokrým dřevem - hodně vody a v komíně kondenzuje.. jak dřevo máš uložený? Nejlíp změřit vlhkost.. Nebo štípnout na kusy max. ca 5 cm tlustý, naskládat ke kamnům vzdušnou hranici a zkusit po týdnu dosychání u kamen..

makk
hodnocení

0x

Komín 140mm (těch 140m by bylo bohatě, ale to je předpokládám překlep :) ) je na krbovky asi málo. No a když už, tak to chce hlídat teplotu spalin, roztápět rychleji a topit tak, aby v kamnech byla slušná teplota. Jestli topíte tak, že na kamnech udržíte ruku, tak to bude dehtovat vždycky. V kamnech má být 400°C. Kupte si takovýhle nějaký teploměr na kouřovod temu.com/... a udržujte teplotu spalin v zeleném.

asd1

Jotul má průměrnou teplotu spalin kolem 300°C a horní deska má 400°C jen když jedou delší dobu na plný výkon... Běžně má horní deska 150 - 300 a nic nedehtuje ani nekondenzuje..

Tvoje rada žhavit to furt naplno = spíš litinu brzy přepálí (vypálí z ní grafit), zkřehne a rupne to, jak topeniště tak vnější plášť, hlavně horní deska...

btw ten teploměr neměří teplotu spalin ale povrchu kouřovodu! Pro měření spalin musí být "tyčka dovnitř"

makk

Taky ten teploměr má optimální teplotu od 150°C , což je optimální teplota povrchu.

Neradím žhavit naplno, říkám, že v kamnech má být 400°C a ty říkáš "horní deska má 400°C". Prostě topit a ne udit.

hodnocení

0x

2 roky vyschlé dřevo dobrý, 3 roky už bude vynikající.
Problém bude "zděno postaru na maltu bez mezery".
Vy když zatopíte, komín je studený a studený je ještě hooodně dlouho proto, že keramické vložky nejsou od komínu tepelně odizolované tak, jak to má pravděpodobně soused.
To znamená, vy musíte nejpreve prohřát celou masu komínového tělesa a to trvá dlouho.
Celou tu dobu v komíně kondenzuje voda ze dřeva, stejně jako v koupelně na zrcadle.
Řešením je buď nový komín nebo alespoň dokonale vyschnuté dřevo někde uložené vevnitř pod střechou.
Taky pomáhá nedusit kamna, tzn. zvýšit průtok spalin komínem.
To jde samozřejmě ale proti ekonomice provozu.

jenda22

Topitmokrým dřevem je snad roky vyřešeno jako pitomost. Briketami nebo peletami. Kusové dřevou pouze vysušené. Žádný dehet nemůže vzniknout.

Souhlasím, že topit mokrým dřevem je pitomost.
Definujte mi ale prosím v procentech vlhkosti suché dřevo.

I "suché" dřevo má nějaké procento vlhkosti a při určitých nepříznivých podmínkách spalování bude i toto procento problém.

Sám tazatel píše, že má problém jen při zatápění, pak už ne.
To ukazuje na studený komín, který se jen pomalu ohřívá. "zděno postaru na maltu bez mezery"

jenda22
Suche drevo je takove, ktere je napr. v kulne asi rok. Pokud si topic neni jisty, koupi si brikety a uvidi hned. Dehet vznika pouze spatnym spalovanim, tedy nalozeno a zavreny primarni privod vzduchu. Destilace dreva...

hodnocení

0x
Zkuste kamna roztopit co nejrychleji, aby se co nejrychle komín zahřát. A kupte si teploměr na kouřovod, ať znáte teplotu spalin.
Ještě mě napadá, že udržovat úplně čisťoučký hlaďoučký komín je v tomto případě spíš na závadu. Kdyby byl trochu zanesený, omezí se kondenzace a navíc větší část vody zůstane nasáklá v sazích, kde se pak teplem odpaří.
asd1

Vyrobit saze na F100 je docela problém ;) Musel bys zaslepit CB vstup a regulační úplně zavřít aby to jen doutnalo bez přístupu vzduchu, ale ani tak saze neuděláš, jen dehet...

jendad
hodnocení

0x

Problémem bude komín . To je masa cihel , která je studená a v níž kondenzuje vlhkost . Uvědomte si , že máte 9m komínu a ten musíte dát do provozní teploty. Lépe na tom jsou v tomto ohledu nerez komíny .

140mm je naprosto v pohodě. V nějaké příručce jsem četl , že 120mm komín je na 10 až 12kw . 15cm komína na 12 až 15kw výkonu . Tedy komín máte dostatečný .

Asi by bylo rozumější používat kamna a komín více a nenechat ho vychladnout :)

I ve vysušeném dřevě je dejme tomu 15% vlhkosti . Když si to vezmete logicky , tak na 10kg dřeva muže být i litr vody . Zvláště , když teď na podzim jsou mlhy a plískanice a i když máte dřevo pod kulnou , tak dřevo je hygroskopiské a váže vodu ze vzduchu . Napadá mě jednoduché řešení , nechat dřevo u kamen a dva až tři dni topení a tam se více dosuší.

Dosušení u kamen funguje, dokonce jsem rychlosusil mokrý dřevo i v troubě krbovek :) Jen mě v tý souvislosti nenapadá jiná cesta odchodu vypařený vody jinudy, než zase kominem... Leda mít nad kamnama digestoř a vlhko hnát ven tamtudy :) Ale i tak takovýhle dřevo citelně snížilo hmotnost a hořelo obstojně.
jendad
Ještě mě napadá, koupit pár balíků briket. Ty jsou uměle sušeny na cca 6 až 8% vlhkosti a budete mít porovnání, zda je to palivem.

hodnocení

0x

cca 1 metr nad střechu - neizolováno.

tam bych se zaměřil já. Páč to okolní vzduch ochlazuje a stéká kondenzát.

jenda22

Není to tak, ten 1 m nemá na nic vliv. Základ je správný přívod vzduchu v primáru. Neškrtit komínovou klapkou, pouze přívodem vzduchu do popelníku a s rozumem. Na výstupu mám 90°C spalin, v komíně pouze šedý prášek. Teď jsem to kontroloval před topnou sezonou. Stačí fouknout a ze stěn spadne. Komín mám zděný z šamotových cihel z kalírny.

pro jenda22: a mezi keramickou vložkou a tělesem komínu máte izolaci?
jenda22

Komín je zděný z šamotových cihel z kalírny. Je to běžný obdélník bez čehokoliv jiného a bez vložky. Není potřeba.. Délka 6m. Nikdy se netviří dehet, veškeré palivo je spáleno dostatečným přívodem primárního vzduchu na izolační plochu spalovací komory přes rošt 170x170mm. To je vše. Jednou za rok lze vysavačem vysát prach popela.

hodnocení

0x
Pokud je to kndenzací ve studeném komínu, jako že asi jo, tak mě napadá taková trošku zvrhlá inovativní myšlenka :-D vložit do komína nad kouřovod cca 10..15 mm tlustý 50 cm dlouhý válcový límec z nehořlavého porovitého materiálu. Jistě, v tom místě se zúží spalinová cesta. Ale mohlo by to fungovat tak, že při zatápění ten límec nasaje většinu stékajícího kondenzátu a po roztopení kamen se teplem zase vysuší.
Jen aby v tý houbě po vysušení nezůstával nějakej hořlavej destilát:) Ale údajně dehet a saze ze dřeva, na rozdíl od uhlí, nehoří, což jsem s hrsrickou dehtu odloupanýho z dvířek na půdě i zkoušel a fakt se mi to hořákem nepovedlo zapálit, jen to zuhelnatělo.

jankristek
hodnocení

Dobrý den přátelé, moc děkuji za odpověď. Máte pravdu, souvisí to z komínem. Když topím 1 den v kuse, kondenzát není. tak mě nappadlo na patě komína dát kondenzační nádobu s odvodem ven, tím mi to asppoň nebude vytékat na chodbu a nebudu to muset vybírat šufanem. Máte nějaký typ? Co takhle napojet to přes sifon do kanalizace? Jwště mám obavu, zda li do budoucna ten kondenzát někde neproteče mezi trubkama - nevím , jak to dělali , ale určitě to nebude položeno adle fortschriftu. Zatím tak topím cca 10 let a nic. Nedá se komín vyvložkovat nějakým nástřikem zevnitř? Děkuji za názory. Jan Křístek, Přerov.

Na začátku se dává toto dolů. Odtud pak do kanalizace, třeba přes sifon. Můžete dodatečně to tam zapravit?

Nevim, nakolik to funguje a dlouhodobě odolává, ale dělá se nějaký vymazání zděných komínů - odspoda nahoru se táhne na provaze nafouklej balón a nad něj se lije nějaká údajně odolná malta s vlákny nebo co. Že se takhle komín dodatečně omítne zevnitř.
jendad

Nástřik nějakou omítkou moc smysl nedává . To je jen obnova a vy máte dobré šamotové vložky . Moc by jste si nepomohl . Máte masivní komín . Proto se dnes dělají třísložkové komíny , kdy máte šamotky nebo nerez , pak vrstvu izolace a pak nosné těleso komínu . Vložka se rychle prohřeje a komín má rychle tah.

Jedině přefrézovat a dát třeba nerz vložku . Ta by se rychle prohřála . Spíše konzultovat s nějakým kominíkem , architektem atd. Zda mé myšlenky jsou logické.

Zkusil bych.
Dřevo na den, dva nanosit domů a nechat doschnout ideálně někde u kamen.
Na roztopení vzít drobnější kousky, naládovat celá kamna a nechat vyhořet s plně otevřeným vzduchem.
Přiložit o něco větší polínka v okamžiku kdy dohoří plamen a zůstane jen žhavé.
Opět nechat pořádně rozhořet s plným vzduchem.
Až teď začít nějak regulovat vzduch.

Takový fígl.
Vyčistěte si sklo a při zatápění sledujte stěny kamen zevnitř.
Pokud se orosí, nemáte suché dřevo!

guge
hodnocení

0x

Dobrý den, já jsem také měl v komíně kondenzát, bylo to tím, že jsem topil moc mírně, uzavíral přívod vzduchu a přikládal až po částečném vychladnutí ohniště. Nyní mám přívod vzduchu vždy plně otevřený, přikládám ro rozpáleného ohniště a je to OK. Ze začátku jsem chtěl co nejnižší teplotu spalin, aby se šetřilo, ale nešlo to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]