Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatné trámy ve stropě

Od: marketak* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, prosím můžete mi poradit ohledně starých stropů. Před 1,5 rokem jsem se musela narychlo nastěhovat do starého domku, a tak jsme alespon v přízemí vše zrenovovali včetně zateplení stropu polystyrenem a vlastně celkově nové omítky atd. Letos jsem se pustila do střechy, která je již krásná nová, ale bohužel jsme zjistili, že ve stropě jsou napadené trámy a firma tvrdí, že nemůžeme jinak než nechat strop propadnout a udělat nový. Trámy nejsou spatné po celé délce, jsou napadené a "drobí" se asi na třech místech půdy. Celkový rozměr půdy je asi 90m2. Prosím neexistuje nějaké jiné řešení jak ponechat tento strop a moci dole bydlet a současně udělat třeba nový strop ve vyšší výšce z nějakého jiného než dřevěného materiálu, ale současně aby to starý dům moc nezatížilo. Děkuji za vyjádření. M.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Určitě existuje jiná řešení, ale bohužel dražší. Přeplátování a vyřezání vadných dílů. Musíte pozvat tesaře šikulu, aby na místě rozhodl, který díl se vymění, jak velké musí být přeplátování novým kusem, popřípadě další výztuhy.

Vše je o penězích.

marketak*
hodnocení

Dobrý den, děkuji moc za Vaši radu. Něco takového co navrhujete se asi pokusím udělat. Přitom pořádně jak stávající tak nové dřevo naimpregnuju bochemitem nebo něčím podobným. Velice ráda bych potom udělala podkroví a to bez pořádného stropu bohužel nejde. Je to běh na dlouhou trať. Děkuji za podporu, ja ty stropy už likvidovat taky nechci a jsem moc ráda, že nějaké řešení existuje.

Marketa

hodnocení

0x

dřevo je myslím, nejlehčí materiál a nejdostupnější pro Vás.Podle mého názoru by to stěny měly vydržet, ale nevíme z čeho jsou, a jak sjou silné, a jaké mají základy.

Napadlo měmezi staré špatné trámy dát nové do mezer (nové kapsypro zhlaví trámů ve zdech - vytvořit) a na nové trámy připevnit přichytit stávající strop a pak ty staré trámy odělat (vyřezat,vyhodit). Píšete o nové střeše, ale jasné mi zcela není vše. Proč vás napadla varianta nového stropu výše (nad stávajícím). Budete chtít obývat půdu . . . a pod. Chtělo by tofotografii poškozených míst a stávajícího stropu. Po internetové diskuzi se toto opravdu složitě vyhodnocuje. Chtělo by to sehnat projektanta pozemních staveb, aby se na to podíval na místě. Jaké mají stávající stropní trámy rozměry?

marketak*
hodnocení

Dobrý den, děkuji moc za Vaši radu. Snad by to bylo také možné a reálné. Obvodové zdivo je skoro metr silné a ještě jsou dvě nosné zdi, tak snad by to šlo. Ano plánuji udělat podkrovní místnosti, ale takovouto komplikaci a zdržení jsem vážně nečekala. Ohledně rozměrů trámů odhaduji tak 15x15. Hezký den Markéta

jabraka*
hodnocení

0x

Obávám se,že se neobejdeš bez většího nepořádku.Já bych postupoval následovně:

Podél stávajících trámů bych položil silnější fošny na výšku trámů a podbití připevnil k nim.Horní podlahu rovněž položit na fošny.Prostředkem proti hnilobě,nebo červotoči bych naimpregnoval jak staré,tak i nové výztuhy.

JABRAKA

Váš problém osobně považuji za složitější věc, než jaká se dá vyřešit po pokecu na internetu od lidí,ke kterým vůbec nemusíte mít důvěru a nemusí být vždy odpovědi relevantní přímé situaci na místě u ,díky nepřesnostem ve sdělení. Zajděte za projektantem nebo statikem, ať Vám sdělí po shlédnutí situace na místě co dělat. Mě třeba občas bolí záda z nepříliš jasných důvodů *smich* a myslim, že přes tuto poradnu na doživotní řešení asi jen tak nepříjdu. Je to hloupej příklad, ale snad chápete.

patronka*
hodnocení

0x

Z otázky není úplně jasné,zda se jedná o napadení dřevokazným hmyzem nebo houbou.Podle "drobení trámů" bych to typovala spíš na dřevomorku domácí ( serpula lacrimans ) a tam by potom nestačilo pouze vyměnit kousek trámu.Požádejte stavební firmu o posudek a případně se obraťte na Českou mykologickou společnost.V Praze je na adrese Karmelitská 14,tel.257530842 paní Lukešová ( kontaktovala jsem ji přd 3 lety).Pokud by se jednalo o hmyz - na př.tesařík krovový - byly by v trámech malé otvory a pod nimi hromádky pilin.Další informace Vám mohu poslat vnitřní poštou.

marketak*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za Váš příspěvek. Nejsem odborník a bohužel ani žádná velká a odborná firma mi na domku nepomahá, ale dle mého soudu to bude dřevomorka. Jestli máte více informací, jak se s tím vypořádat, jak velké kusy od místa napadení vymenit atd. prosím napiště mi na marketa75@seznam.cz, budu moc ráda. Prakticky každý říká něco jiného, bohužel laik se v tom pak špatně orientuje. Děkuji Marketa

Na začátku jsem sdělil postup, ale ještě poradím. Zkuste si sdělit co se stane, když nechám napadené dřevo uvnitř, co se stane, když napadené dřevo odstraním a dám nové.

pokud je na domě dřevomorka byť jen podezření na ni, nezdá se mi účelné prblém řešit přes tuto poradnu a bez fotografií, náčrtů, výkresů, odborného dehledu atp. Pak se nedivte že každý říká něco jiného... vidíme totiž před sebou obrazovku PC a nikoli Váš problém na místě. A to je chyba. Navíc se zde rýsuje jakési "pochybení" v průběhu oprav, kdy bylo zmíněno "opravené bydlení" "nová střecha" a přitom stropní trámce jsou napadené resp. velmi špatné. Tak závažné problémy bych neřešil přes "dopisovací server", ale to se opakuji. Mj. jak víte, že Vám zde opravdu poradí správně, když to nikdo zde radící vůbec neviděl . . . . . *zed*

jabraka*
hodnocení

0x

V případě,že máš dost času a fůru peněz,tak zainteresuj statika,nakup nové trámy,zbourej střechu,a stav znovu.Další možnost je,barák zbourat celý a začít od základů.To,co jsem radil výše,je možnost,která ti umožní bydlet ihned,a to za pár korun.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]