Dobrý den, bydlíme ve starém domě, kde je 6 bytových jednotek. Dům má hodně poškozenou fasádu, místy až na cihly, ve zdech jsou vymleté různé díry a mezery. Náš byt (v pronájmu) se nachází v přízemí těsně vedle rušné silnice. Vloni bylo všechno ok, ale teď poslední měsíc jsou slyšet rušivé chroustající zvuky. Začalo to jedním místem v obýváku. Přišlo nám to v úrovni okna, kolem parapetu. Zvláštní chroupání. Pak jsme to začali slyšet i ve vedlejší místnosti na stejném místě a následně i v koupelně a v ložnici. Je hrozně těžký lokalizovat přesné místo, protože se to dost nese, ale zdá se nám to ve zdech a občas i pod podlahou (plovoučka s nalepenými lištami). Pořád chodím s baterkou, ale nikde nic nevidím, myší bobky jsem taky nikde nenašla. Na hmyz se mi to zdá moc hlasité, ale zase že by myš byla slyšet na čtyřech místech Nemá někdo prosím podobnou zkušenost, co by to mohlo být a ověřené rady, jak TO vyplašit? Děkuji
To nemate sancu vyriesit, ak je fasada vo vami opisanom stave. Odporucam jedine odstahovat sa alebo ak je uz dohodnuta kompexna rekonstrukcia bytovky, tak pockat.
Pokud jsou tam dřevěné trámy či jiné prvky, může to být červotoč. Ten je slyšet obvykle v noci, a je to takový jemný shluk praskání v pravidelných intervalech.
Další zdroj praskání ve starých domech bývá teplotní roztažnost různých prvků, to jsou zase nahodilá praskání, ale ty obvykle nezačínají z ničeho nic, tedy pokud nezačalo třeba zatékat někam do dřevěných prvků, které pak pracují). Hlodavci zase potřebují nějaký úkryt, dutiny, tedy pokud vám neběhají třeba za kuchyňskou linkou. Takové dutiny ale ve starých domech obvykle nejsou, to spíše v sádrokartonech a dřevostavbách.
A posledním zdrojem praskání může být narušená statika části domu, to by se ale začaly dělat praskliny ve zdech.
pokyna
Je to zděný dům, stavěný za komunistů. Takže dřevěné prvky to určitě nemá. Je to slyšet fakt vyloženě ze stěny. Pokud se přehraje záznam, tak jsem to nahrála. Děje se to kdykoliv během dne... Každopádně zatím děkuji za odpověď
Nic novýho pod Sluncem,to zůstaly například při omítání zdi ve zdech nějaké laťky, prkna, co sloužili jako vodítko při stahování malty do roviny. Nebo jsou rámy oken vypodlozeny klínky ze dřeva. Mnohymýmu hmyzu suché dřevo chutná, přes praskliny ve fasádě, nebo jinou skulinou se tam dostanou
pokyna
Jako je pravda, že se tyhle zvuky objevují na více místech v různých výškách a po celém bytě. Na myš se mi to zdá dost rozlítaný, ale pokud to je nějaký hmyz, tak ten barák musí být prolezlý skrz na skrz podle těch zvuků... sakra
km
docela by mě zajímalo, jak ten dům zvenku vypadá
pokyna
03.10.24 14:16
km
podle fotky to bude dům z 60. let nebo starší, tam nějaké dřevo bude téměř určitě
Můžete nám vyfotit to samé okno z jiného úhlu? Proč sem vkládáte fotku vyfocenou na nějakém displeji počítače? Okna nejsou moc stará, to bude nějaký dřevěný klín, kterým si okenáři podepřeli rám okna
pokyna
Až budu doma, vyfotím
km
v podobném bytovém domě, z 60. let, který má sice betonové stropy, jsou dřevěné podlahy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.