Zdravím, aktuálně nám dělají na domě nivou svislou hydroizolaci, při jednom jsem se rozhodl udělat dešťovku, takže mi udělali dvě nové průchodky do sklepa a já jimi chtěl protáhnout dvě PE trubky, které půjdou do dešťovky. Jenže pak jsem si uvědomil, že výškově to vychází zrovna do štěrkového lóže, které dávají kolem drenážních trubek. Pobavilo se s nimi jak tohle vyřešit, ale nejdříve bych se rád zeptal na názor tady. Přikládám fotku. Předpokládám, že není dobré trubky zaházet tím štěrkovým ložem, ale čím, aby mohli dát dál drenážní trubky? Jedná se o spodní stěnu domu u rohu, napří svahu, kde vlastně voda kolem této stěny asi vůbec neteče. Jinak voda je v cca 90cm a hlouběji se moc jít nedá, bylo by to pod základem doplněno 02.10.24 08:42: Jak jsem se byl znovu dívat, tak to výškově vychází nad drenážní trubky a víceméně vrchol kačírku. Napadlo mě jěsťe, jestli by se třeba nedal použít štěrk frakce 4/8, to by nemělo trubce ublížit a pořád je to propustná vrstva.
Idealne dat PE trubky do chranicky Kopoflex. Pokud uz nepujde chranicka navleknout na trubku, tak chranicku podelne nariznout a nandat na trubku. Rez chranicky prelepte izolacni paskou. emos.cz/... doplněno 02.10.24 09:50: Samozrejme myslim paskou obmotat celou trubku, ale urcite si zkuste s chranickou a bez.
Chránička je proti mechanickému poškození, takže páska je zbytečná. Po navlečení se chránička sevře. Navíc, aby to mělo nějaký smysl, bylo by potřeba chráničku omotat dokola. Podélně je to hloupost s ohledem na drážkování. Ani by tam nedržela.
Díky moc pánové! Takže když ji dám do chráničky, tak ji můžou pak “zaházet” tou frakci 8/16 a na to hned hlínu? Jinak PE trubka je ještě volně, takže ji můžu dát nejdříve do chráničky bez proříznutí.
Tak jsem obě vody narval do chráničem a provlékl zdí, nevím jestli jsem někdy dělal blbější práci, hlavně v dnešním deštivém počasí a jak je ta hadice na vodu tvrdá.
z textu dotazu ani z fotky nedetekuji žádný problém
toto PE dávat do chráničky mi přijde jako zbytečná práce, PE potrubí je, podle mého názoru, už natolik silné a pevné, že je možné ho rovnou položit do země a pak nejlépe zasypat pískem (tak jsem to udělal u sebe)
PS: ten štěrk by měl být správně obalen geotextilií a lepší je použít lomový hranatý štěrk, ne oblý kačírek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.