Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z čeho udělat venkovní parapet k balkonovým dveřím?

Od: tm odpovědí: 10 změna:
Pokusím se vysvětlit situaci. Dům dřevostavba na kterou se nalepilo 20 cm polystyrenu. Okna - zde je to jasné, na špaletu se dá parapet. Ale jak u balkonových dveří, kde je potreba na tuto dolni špaletu stoupnout? Před zateplením byly balkonové dveře, pak bylo venku asi 10 cm "stěny", které bylo překryto normálním okenním parapetem. Na tento parapet nikdo nešlapal, každý ho překročil a stoupl rovnou na balkon z dřevěných prken. Jenže teď k těm 10 cm "stěny" přibylo dalších 20 cm polystyrenu, tzn. pokud bych zde dal opět okenní parapet, muselo by se překročit již min 30 cm, a to nikdo dělat nebude (každý bude logicky stoupat na ten parapet - dolní špaletu). Představte si to jako byste chteli chodit na balkon pres okno a museli byste překročit zateplení. Co dát na tento nášlap? Je to sice ve výklenku, kam moc neprší, ale asi by to chtělo nějaký přesah přes to zateplení jako je nos u parapetu, tzn. dlazba tl. 1 cm se na přesahu zlomí. Napadlo mě dát tam betonovou dlažbu tl. třeba 4 cm a pod ní pro jistotu nejakou izolaci... šířka je 70 cm, takže dvě dlaždice by ten polystyren měl snad udržet... nevím, jestli to lze pochopit... děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, dejte tam něco takového, jako je viz odkaz. Nemusí to být přesně toto, ale mělo by to mít "opěrku"směrem ku podlaze balkonu, do které půjde váha člověka při našlapu (berte to třeba jen jako vzor). Zdravím!
vrstala.cz/...
doplněno 01.10.24 19:55: tm - jestli umíte klikat, tak na to přesně čeká ten odkaz. Neztrácejte čas vymýšlením něčeho, co již existuje.

el
hodnocení

0x
Budu dělat to samé, balkon ale nemám. Jsou jen v plánu 3 schody dolů ven.
Vyřeším to konstrukcí z jeklů vynesenou nad parapet bez toho aby se cokoliv parapetu dotýkalo na tom budou modřínové prkna či WPC ( ještě nevím)
Jak to vyřešit u vás bez fotky neporadím, ale možná půjde vynést nějaké jekly či trámy z balkónu nad parapet s tím že asi bude nutno část podlahy rozebrat.popř udělat novou podlahu trochu výše.

hodnocení

0x
Pokud to je na misto kam se chodi, tak jsem slysel treba o kameninove desce. Urcite nic lakovaneho.
tm
hodnocení

Plech je asi určitě nesmysl. Napadla mě dlažba. Když tam dám ale 1 cm dlažbu na ten naslap, tak aby tam byl trochu přesah, kdyby náhodou na ten naslap napadal sníh, tak když někdo stoupne na konec dlaždice, ulomi se. Mám ale ty 4 cm dlaždice 30x30 a 40x40. Je jasné, že by stačila nějaká dlaždice tl. 2 cm
tm
hodnocení

Přesně takto jako na obrázku 2 to mám.
Lepsi by bylo zde dat fotky konkretni situace. zalezi na vysce od zeme. Dalo by se to resit i tak, ze by se ta kameninova deska dala i na svislou stenu, zaprela o zem a pres ni s presahem vodorovna.

km
hodnocení

0x

to už by mělo být vymyšlené, je to častý detail, takže předpokládám, že obvyklé řešení existuje a dá se dohledat

polystyren bych zpevnil vrstvou něčeho vhodného a na to bych dal parapet z něčeho pevného (keramika, kámen, beton, umělý kámen) co bude v jednom kuse a neprohne se ani když na to stoupně 150 kg osoba. pokud by se tam dalo něco co má tendenci se prohýbat a dá se hned na ten polyš, tak se polyš časem bude vymačkávat...

km

hledejte "nášlapný parapet" + "zateplení"

tm
hodnocení

Teď je polystyren natazen perlinkou a lepidlem + penetrace. Mám ty 4 cm dlaždice betonové, vyšlo by to na 2 kusy. Pravda je, ze pokud budou svým způsobem zatěžovat polystyren (ty dvě dlaždice budou dejme tomu 30 - 40 kg), měl by to ten polyš asi udržet, protože jak píšete, mělo by to udržet i člověka, který má třeba metrák

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]