Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

KVH - zeď

Od: odri odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
firma udelala kvh konstrukci příček, po prilozeni delší vodováhy jsem zjistil, ze jedna kvh 60/100 je více utopená, ale i u dalších příček, ze je rozdil 3-10mm, bud je hranol vystouplý nebo utopený. Stena by měla být opláštěna osb a sadrokartonem. Bude to vadit nebo je to v normě?

KVH - zeď

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

1. Podívejte se, jestli jsou všechny stojky hezky na spodním hranolu nebo jestli i tam přečuhují (velice nepravděpodobné, že by přečuhovaly, protože to je znak pěkně lajdácké práce)

2. Přiložte vodováhu podél té utopené stojky. Je vyboulená?

3. stojky nejsou nikdy 100% rovné (zkroutí se při vysoušení), takže zed není nikdy úplně ideální rovina

4. Správně by se stojky měly umístit vyboulením ("tvar luku") na stejnou strany stěny, právě proto, aby se vedle sebe nesešly 2 luky orientované opačně a rozdíl jejich prohybů by se tak sčítal. Správné natočení vyžaduje kontrolu vyboulení každé stojky a to se dělá spíše výjimečně (alespoň co jsem viděl), i když u menších projektů jako je asi tento, by se to mohlo dělat častěji, protože je to jen pár stojek a hotová zeď by měla být co nejrovnější, protože asi bude interiérová a pohledová.

5. propad 10mm by snad nebyl až tak hrozný, spíše bude problém s tou 10mm boulí na druhé straně :( SDK je velká deska, takže bude opřená o spoustu jiným bodů roviny kolem toho propadu

odri
hodnocení

Na spod NJ i granoku jsou všechny pekne srovnane. Kruci co s tim...dat sadrokarton a tmelit bude vrazda
lmgify

Co bys tam tmelil? Na té vyboulené straně bude maximálně boule, když přes to dokážeš SDK ohnout. Jestli je boule moc velká, musíš nejdříve sjet stojku elektrickým hoblíkem nebo dokonce pilou (maflem).

Hlavně SDK správně přišroubuj - neprotrhni hlavou vrutu horní papír. Nesnaž se moc vcucnout SDK do té propadliny. Šroub to stejně neudrží a protrhne se přes SDK. Neměj spoj na té propadlině. Pořád by ti po zasádrování praskal. Vyhni se i spoji na bouli. Přidáním sádry na vytmelení by se boule ještě zvětšila.

km

"zkroutí se při vysoušení"
neměly by být KVH už suché? myslím tak suché, aby už nedocházelo k dalšímu významějšímu kroucení? díky

lmgify

Měly by být suché, ale nevím, jestli dokáží zajistit, že úplně všechny jsou z pece stejně suché nebo některé jsou ve stejné dávce mírně přesušené (ty pod stropem pece, kam stoupá teplo) a část mírně nedosušené (ty u podlahy). *nevi* Ony stejně zase natáhnou trošku vzdušné vlhkosti na cestě mezi pecí a finální instalací.

Schválně rozbal nový balík a uvidíš, že nejsou všechny úplně rovné. My se tady bavíme o prohnutí pod 1cm na 2+ metrech, což je podle mě to "nevýznamné zkroucení". Viděl jsem i kousky, které vypadaly jako luk nebo vrtule. Ne vždy se asi podaří vše na 100%.

odri
hodnocení

Ma ještě vyznam sroubovani OSB jestli vodorovne nebo vertikalne delsi stranou? Budu davat 15mm a zkusim hranol z druhé strany zatlacit ven. Kdo vi jestli to půjde, pak prichazi ele. hoblik
lmgify

Hranol nezatlačíš.

odri
hodnocení

Dobre, to je passe. Pak uz jen hoblik a udrihe strany něčím vypodlozit
odri
hodnocení

Tak jsem to peclive přezkoumal a max leti hranol dovnitr nebo ven 5mm

hodnocení

0x

Co to je za nápad, dělat pod sádroš dřevěnou kostru? Dříví stále pracuje a tak je velká pravděpodobnost, že to bude praskat.

odri
hodnocení

Standardne se tak delaji drevostavby
lmgify

@jenyk: Takhle jsou postavené všechny domy v severní Americe.

km

a už i plno staveb v ČR

Dělají, já vím. A skoro každej řeší praskliny,

hodnocení

0x
Pokud tam je pristup, tak bych namontoval nejprve tuto stranu sadrokartonu, utahnout tak, at se deska neprohne, pricka je rovna s pomoci napr klinku a pak do spar natlacil uniflot.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]