Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprávnění k polyfůznímu svařování a lisování spojů potrubí

Od: ali odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, měl jsem tušení, že lisované a polyfůzně svařované spoje na vodovodech by měl provádět člověk s nějakou zkouškou, ale nyní si čtu normu a 755409 - vnitřní vodovody a nic takového jsem tam nenašel. Tato norma se odkazuje na normu ČSN EN 806-4, kde by mělo být o montáži více, ale tu se mi nedaří stáhnout a je snad je doporučená. Nevíte, jak to přesně je a zda jsou tato zkoušky povinné a případně jak to je s pojišťovnou, zda je vyžaduje? A ještě me napadá lisování topení, tam to je jak?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

peteros
hodnocení

0x
Máme papíry pro sváření na kov a plast. Na rozdíl od kovových trubek, téměř nikdo nekontroluje oprávněnost ke sváření plastového potrubí. Většinou každý rozumně uvažující, když si zve nějakého řemeslníka do bytu se přesvědčí ( z jaké firmy,jak dlouho je na trhu, solventnost,atd ) že jde o instalatéra a ne hodinového manžela který si v obi koupil polyfúzní svářečku. Konečně k tématu, pokud si to uděláte sám/přes kamaráda/řemeslník na černo tak poté dobře vám tak berete plnou odpovědnost za tuto práci i pokud by bylo provedeno cizí osobou. Pokud vám to udělá řemeslník jako OSVČ nebo firma tak s fakturou,smlouvou a budete mít záruku a řemeslník nebo firma odpovídá za použitý materiál ( vady a vše ostatní ) a vytvořenou práci. Pokud vám nepraskne trubka nebo vám v záruce nezačne kapat a poté téct ventil na vodu tak nepočítejte s pojištěním. Buď se to udělá normálně a pořádně a žádné pojištění nepotřebujete nebo si to necháte udělat sám nebo velmi levně a bude to stát prostě za h

riva
hodnocení

0x

Nestrašte, nebo nějakého byrokrata napadne to zavést. Už tak je potřeba mít oprávnění na kdejakou hloupost, což akorát vede k vyšší ceně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]