Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tažený nebo ohýbaný hliníkový parapet?

Od: tm odpovědí: 8 změna:
Potřebuji nové parapety. Chci se zeptat - je nějaký zásadní rozdíl mezi taženým a ohýbaným hliníkovým parapetem? Šířka většiny parapetů bude 30 cm a délka 230 cm. Rozdíl je samozřejmě v ceně... Dále - mám již omítku, tzn. měl bych koupit dražší boční krytky na omítku. Když jsem se díval na videa s instalací parapetů, tak i ty "po omítce" se prostě jen z boku nasadí na parapet, nic se nelepí, žádný silikon mezi krytku a omítku. Tzn. pokud bude stékat voda po špaletě, stejně zateče za tu krytku - má pak smysl investovat do dražší krytky "po omítce"? Děkuji za vysvětlení.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pod ohýbaným hliníkovým plechem si představím nějaký slabý vytvarovaný plech.

Tažené parapety jsou určitě dražší, protože mají větší tloušťku materiálu. Taky jsou stabilnější a drží tvar.

Ten ohýbaný plech se bude kroutit a bude kopírovat podklad.

A podle mne tam ta boční krytka je proto, aby voda která dopadne na parapet netekla do boku a do zdi. Ale možná se pletu.

tm
hodnocení

Mě teda nejdřív napadlo, že boční krytka je hlavně proto, aby přes ní stekla voda, co může téct po fasádě.

Finální fasáda, se dělá po instalaci parapetů a dalších případných oplechování. Právě proto, aby nikam nezatékalo.

Případně v nouzi proškrábnout fasádu, napasovat parapet a zatmelit.

tm
hodnocení

Ano, byly nejdříve naplánovaný parapety a pak omítka. Jenže to by klempir nesměl ztopit zálohu a přestat komunikovat. Zedníci dělali, postavený lešení, takže prostě udělali i fasádu. A mezi ta krytka po fasade se nějak lepí, tmeli k parapetu a fasádě?
Stacilo objednat parapety a zednici by je namontovali. Zalezi ktere krytky mate namysli, ale většinou tam jsou jen nasunute. Ale je asi dobre je prilepit, at nedilatujou s parapetem. Prilepil bych je ke stěně pu tmelem v barve, pripadne by to slo i zakamlufovat fasadni barvou a štětečkem, pokud vam zbyla. Pokud ohybany, tak aspon 1,5mm pri vasi sirce parapetu. U tazeneho je tloustka podle sirky az cca 3mm
tm
hodnocení

Stačilo objednat... objednáno bylo u klempire. Ten vzal zálohu, sliboval, pak přestal komunikovat, neotviral dveře a zedníci už šli na to, protože se uvolnilo lešení a další možnost by byla možná za půl roku. Samozřejmě to dopadne tak, ze objednám sám a sám namontuji. Nebudu už nikomu cpát peníze. Koukal jsem na videa a tam to jen zboku nasunou a privrtaji na šroubky k oknu. Nic tam právě nelepí. Asi se to bere tak, ze z té spalety toho moc za krytku nenatece a neřeší se to.
A ted uz ty penize mate? Me to vysvetlovat nemusite, ja jsem ted zateploval tak vim, co to obnasi. Pokud vas ignoroval, tak necekam na zazrak a jdu objednat, byvaji do dvou dnu pripravene a mohly byt pekne zatahnute barvou. Ted to tam budete lepit a uz to nebude vypadat dobře. Jo normalne je z boku nasunete. Jsou bud plechove a nebo plastove. Na ty plechove se správně jeste osazuje lista s perlinkou, at to kolem nepraska.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]