Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak demontovat naprázdno zamčenou FAB

Od: ruben odpovědí: 23 změna:
Ahoj,
máme v práci na protipožárních dveřích, které se nepoužívají, naprázdno zamčenou fabku. Klíč už není, ale teď je chceme zavírat a zamykat. Jde fabku nějak rozumně neinvazivně vyjmout a vyměnit i bez planžet apod?
Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Máte to v práci.

Nerýpal bych se do toho a nechal to nadřízeným.

Nebo vy jste ředitel s odpovědností i za požární bezpečnost?

hodnocení

2x

Potřebuju vysvětlit některé tvoje pojmy:

naprázdno zamčená fabka?

neinvazivně vyjmout fabku bez klíče?

bez planžet?

Buď máš svatou trpělivost a budeš tak dlouho přestavovat válečky až se trefíš a zámkem půjde otočit.

Rychlejší je fabku odvrtat a koupit novou.

Nejrychlejší je demontovat štítky a fabku zlomit (ale nevím jak moc přitom poškodíš dveře).

sid

naprázdno zamčená - To si představím leda tak, že je zamčeno ale dveře nejsou zavřené, takže ani nejdou zavřít.

ruben
hodnocení

Naprázdno.. zámek v poloze zamčeno, dveře v poloze otevřeno
Neinvazivně.. bez vylamování, odvrtávání,
Bez planžet...nevlastníme
sid

Nelze. To by mohl přece kdokoliv cizí vyjmout jakoukoliv vložku i jen se šroubovákem. Musí mít KLÍČ

Pokud nevlastníte ani vrtačku, tak si zavolejte zámkaře! Tuhle jsem to dělal, dálkové otevření na chatě, instruoval jsem ho po telefonu, odvrtal, dal tam nekopírovatelných vložku a 4 klíče, vyšlo mě to levněji než tam jezdit... Situace byla, že lidi ztratili klíč.

ml1

Planžety snad vyrobí i školák. My je jako školáci vyráběli z pilových listů. Případně horní planžeta se dala udělat z klíče. Práce tak na 5 minut. Někde je možná ještě budu mít, ale nikdy jsem s tím neuměl zacházet, i když vím, že je to naprosto jednoduché.

hodnocení

2x

Já jsem ji jednou vylamoval hasákem prodlouženým na tyči. A překvapilo mne, jak to šlo lehce, možná by ta tyč ani potřeba nebyla. Nebyla to ale originální FABka, ale nějaký noname velikosti FABky. Trochu se při tom ohnul krycí plech mechanismu do kterého se ta FABka strká, ale ten se snadno zase narovnal. Dveře to byly dřevěné vchodové, nijak se při tom neponičily, stačilo sundat kování.

hodnocení

2x

Sundat na straně k falci štít zámku, nasadit hasák a zlomit. Nejjednodušší řešení.Odvrtávání je na dlouho, navíc většina lidí zcela blbě vrtá v místě klíče, nikoliv úplně dole v místě kde je šroub.

Pokud vim, tak potřebuješ odvrtat vespod kvuli tomu at se vysypou koliky a jde s vlozkou otocit. V miste klice, leda ze to velkym vrtakem uplne rozebere.
el
Jednou jsem odvrtávál fabku aniž bych si nějak studoval jak na to a nejpozději do 2 minut jsem měl odemčeno.
Do mosazi to šlo ják do dřeva a pak stačilo vrazit šroubovák a otočit.

sid
hodnocení

1x

Odvrtat vložku.

Vyfoťte jak to vypadá

hodnocení

0x

Bez kluca alebo planzety nedostanete fabku von, jazycek, ktory ovlada zamok zabranuje vytiahnutiu von a zarovna sa s fabkou, ked je kluc mierne otoceny.

Zamykat poziarne dvere je zakazane, za to bude pokuta od hasicov.

ruben
hodnocení

Tak jasně, západka je ale plastová, tož jsem si myslel že bude cesta i bez odvrtávání fabky.
Protipožární dveře máme několikery a protože jsou zároveň i vstupní, všechny jsou trvale zamčené. Nehledě na to, že odemčené by jaksi neplnily svou funkci
asd1

Protipožární dveře a únikový východ jsou dvě různý věci...

Odvrtat nebo rozlomit. Odvrtaj se stavítka a pak šroubovákem otočíš.

ruben
hodnocení

Protipožární dveře by měly zpomalit postup požáru v objektu, unikat bych tudy nechtěl. Když hoří, k čemu mi bude, že jsou otevřené?

ruben
hodnocení

Zkusím jí zlomit a bude po ptákách.
Táta to dělával hasičákem nebo dokonce i sikama.
Hasičákem to bude nejlepší. :-D Točte prosím na video. ;) Těma sikama to klidně zkuste taky, ale to raději nenatáčejte, ať proti vám není důkaz o týrání zvířat.
Na vložku nasaď 30 ořech s ráčnou a vložku zlomíš úplně v pohodě. Sikama, nebo hasákem můžeš poškrábat dveře. Ten ořech musíš mít šestihranný, ne 12-ti hran.

hodnocení

0x

" ... máme v práci na protipožárních dveřích, které se nepoužívají, naprázdno zamčenou fabku."

Kontaktujte referenta bezpečnosti s dotazem na porušení požárně-bezpečnostních směrnic.

Protipožárních dveře se nesmí zamykat.

Moment - že vy jste neměli školení o požárních pravidlech ve firmě?

Ono asi někdy záleží na úhlu pohledu.

Sosed provozuje menší rekreační chatu. Je tam veranda s bezvadným výhledem, pěkně se tam sedí, ale chyběla tomu střecha. Se střechou neměl stavební úřad žádnou potíž, ovšem hasiči prudili a to hodně.Potíž byla ve dveřích na verandu a v okně vedle. Oboje muselo být protipožární, okno fix, a u dveří Brano, požární odolnost minimálně půlhodiny. Jelikož to jsou dveře z objektu ven na volně přístupnou terasu, jsou uzamykatelný a hasiči s tím nemají sebemenší problém.

ruben
hodnocení

Prosím o info, k čemu jsou v případě požaru otevřené protipožární dveře.
Podle mě k ničemu.
ml1

Protipožární dveře by měly být přinejmenším zavřené, (ne)zamykání snad neni problém. Mají přece bránit šíření požáru.

Něco jiného jsou únikové východy, které by naopak zamčené být neměly.

Ale tohle má jistě zaměstnavatel zpracované kudy vedou únikové cesty.

Vložka pokud je to normální fabka se dá vylomit, odvrtat nebo vyplanžetovat, to neni žádná vyšší dívčí, to by měli umět v každém zámečnictví (nevim nakolik to dneska využívají zloději, dřív to podle statistik bylo minimum vloupání, ale od té doby je to přecejenom známější postup, ale zase vstupní dveře málokdy mají obyčejnou fabku).

Protipožární dveře oddělují dva požární úseky - normálně jsou otevřené, za požáru se uzavřou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]