Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Paragraf na to, aby soused nestavěl blízko

Od: sid odpovědí: 13 změna:

Jaký je konkrétní paragraf na to, aby soused nestavěl blízko u mého plotu zděnou kůlnu nebo kurnik, který mi stíní do zahrady?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Hranice jsou 2 metry
pozor, někdy je plot mezi sousedy posunutý třeba i o 1 metr
doplněno 25.09.24 09:48: Stavebni zakon § 152 odst. 1 zákona:
ČÁST TŘETÍ
POŽADAVKY NA UMISŤOVÁNÍ STAVEB
§ 11
Umisťování stavby s ohledem na stavební čáru a na hranici pozemku
(1) Stavba se umisťuje v souladu se stavební čárou stanovenou podle převažujícího charakteru zástavby a jejího vztahu k veřejnému prostranství.
(2) Umístěním stavby nesmí být znemožněna budoucí zástavba sousedního pozemku nebo ohrožena stávající zástavba sousedního pozemku. Stavba musí být umístěna minimálně 2 m od hranice pozemku vyjma pozemku veřejného prostranství.
sid

No, to mi povídej, přestože to je evidentně jeho plot, neboli sloupky jsou k němu, a také to odpovídá pravidlu plotu vpravo - z jeho pohledu - tak mě před X lety přesvědčoval jak to není jeho plot a že ho nebude opravovat ať si ho opravím já (což jsem učinil) a nyní řeším, aby odstraňoval ty nálety a trávu, která rozežrala spodní napínací drát plotu i původního...

Potom to samé se zídkou, kdy taky říkal před 10 lety, že to není jeho zeď že mu spadne na plynoměr ať si spravíme. Ta stojí dodnes, Je jen mírně nakloněná, na jeho stranu, protože vespod jsou rozpraskané cihly od toho, jak tam v zimě nechává kaluže...

Přitom má plat 180 000+, dělá(l) prý místopřecedu na KS.

Takže by měl dobře vědět, jak je to s rozhradou a že se každý má starat o svou stranu a když tu měl geometry (kvůli jiné práci), tak se bránili určení, u koho vlastně zeď stojí :)

U toho jinýho baráku SVJ v památkové zóně si předělal bez souhlasu okno na francouzské a mě nechcel dovolit TČ do vnitrobloku a vyhrožoval na schůzi, že se půjde informovat na stavební úřad :) Přitom v tom domě nebydlí ale mě bohorovně tvrdil - jak tam bude brzo bydlet, no jistě v pětasedmdesáti letech bude šlapat do 3. patra bez výtahu bydlet :)

také to odpovídá pravidlu plotu vpravo - z jeho pohledu***nic takového neexistuje.

sid

... ale existovalo (v době stavby plotu), což dobře víte ...

nebo nevíte?

myslíte za první republiky?

jak je ten plot starý?

hujerbratr
hodnocení

1x

No pánové, já v tom vidím (cítím) - On mi nepovolil tč, tak já mu budu dělat trable a bude mi stínit jeho stavba!

Kdyby mi to tč povolil, pak by mě stavba (kůlny) nestínila. Jsem snad sám?

sid

Ano chytráku, rozdíl je jen v tom, že já se na TČ zeptal předem, a on se domáhal listiny až po postavení. Nehledě k tomu že to musel postavit zrovna tam kde máme spolu kousek, když on má mnohonásobně větší kousek s loukou kde by to nikomu stínit ano vadit nemohlo...

A pokud jde o souhlas s umísťováním na společnou budovu v jiném případě, tak on si tam umisťuje co chce, naposledy dvě cedule s jeho reklamou, formálně na to musí být také souhlas spoluvlastníků (změna vzhledu).

Každopádně já chtěl diskutovat legislativu a zkušenosti s ní (konkr. zo když to nenapadnu ve lhůtě, zda hrozí promlčení atp.), místo toho tu diskutujete dojmy a pocity (doslova).

hodnocení

0x

Paragraf z hlavy nevím, ale cokoliv blíže než 2m od hranice vašeho pozemku podléhá vašemu souhlasu. Čili soused by měl podat minimálně ohlášení stavby a vyžádat si váš podpis na dokumnetaci. Jestli je to dál, než 2m, budete námitky skládat dost těžko.

sid
hodnocení

Lidi - chci paragraf a NE DOMNĚNKY, díky!

Ano je to v určité části prý dle něj <2m, a když to dostavěl, tak chcel podepsat lejstro, přitom sám mi nechce na jiným baráku dovolit TČ, stopil mi klíče od sklepa (resp. nájemcovi), prostě schválnosti.

Tak si napiš a zaplať advokátovi ne?
re4zon
No tak mu naser. Jestli se chova takhle, nic mu nepodepisuj a dej na stavebni urad podnet, bude to muset zbourat. Nebo mu rekni, ze mu nic nepodepises, ale na dobre slovo to tam muze byt do chvile, kdy ti udela dalsi naschval, a tc at povoli.
sid

Advokáta:)

Re4zon - No to jsem mu řekl, no a už mě stihnul označit udavačem, na schůzi SVJ, vzhledem k tomu, kdo to je viz jinde, tak na něj udávání dávat nebudu když ani nevím přesně vědět, jak to je, protože z tohodle článku jako moc moudrý nejsem m.tzb-info.cz/...

Protože pokud to chápu správně tak po určitý době by proběhla prekluze a smůla. Nebo to nechápu.

hodnocení

0x

Zeptejte se / podejte stížnost na stavebním úřadě.

Stavební předpisy jsou různé - celostátní + pražské, brněnské, ostravské - každé město jinak.

Mimochodem, dnes už se nevyžaduje ani denní osvětlení obytných místností - tak jaké štráchy se zastíněním zahrady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]