Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi 2,5 a 3 osým obráběním

Od: jenjdukolem odpovědí: 1 změna:

Dokážete mi někdo "jak pro blbce" vysvětlit rozdíl mezi 2,5D a 3D obráběním (frézováním). Něco jsem googlil, ale pořád jsem to úplně nepochopil.

Díky moc

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak i ve Vašem dotazu je trošku guláš. Jednoduše lze vysvětlit 2,5 a 3 osé obrábění. Jde o počet interpolovaných os. Pokud jde o tříosý stroj, má všchny osy interpolované a dokáže vyfrézovat např polokouli. Pokud jde o 2,5 osý stroj, pak je jedna z os bez interpolace, tudíž např osu Z najede na výšku, ale pak už obrábí jen s interpolací 2 os, tudíž by stroj nedokázal udělat polokouli, ale jen ,,stupňovitou pyramidu´´ o kruhovém půdorysu.

Ovšem v praxi jsem se setkával spíše s pojmem 3,5 osý stroj - ten měl C osu indexovanou - prostě se natočila do polohy a pak se už nehýbala. A pár strojů takzvaně 4,5 osých taky servisuju - tam jde o plnohodnotnou 4-osu, s indexovanou úhlovou hlavou. Pro pochopení příkládám video.

A 2,5D a 3D - to už je jen marketing, to se dá okecat z různých hledisek, protože už z podstaty má každý obrobek 3 dimenze, ale to nemusí souviset s počtem os na stroji - 3D obrobek uděláte na 3-osém stroji, stejně jako na 6-ose.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]