Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Seřízení tlakového ventilu u plynového kotle

Od: jirbar* odpovědí: 2 změna:

Provozuji nástěnný plynový kotel DAKON BEA komín. Pozval bych servisáka, ale vzhledem k tomu, že mi před dvěma lety "vyúčtoval"zapalovací jednotku 3500 Kč bez práce (a bez faktury) přičemž v níže uvedené firmě je asi za 1700 Kč s DPH, tak bych chtěl současnou jednoduchou vadu odstranit sám.

Jde o to, že kotel opětovně přestal zapalovat. Zjistil jsem, že za to může tlakový spínací ventil který hlídá tlak v systému na minimální hodnotu 0,8 bar. No já musím vodní okruh natlakovat na 1,5 bar aby ventil sepnul.

Je o tento ventil od blízké firmy.

iexpos.cz/...

Ventil má na horní ploše dva regulační šroubky označené směrem otáčení jako + a -. Jeden šroubek je uprostřed a druhý na okraji.

Při vypuštěné soustavě byly sepnuty kontakty COM-NC, při tlaku 1,4 kontakty COM-ON a při poklesu tlaku na 1,2 opětovně COM-NC.

Myslím že by bylo zbytečné shánět nový ventil, snad by stačilo seřídit.

Otázka tedy spočívá v tom, zda někdo neví k jaké regulaci který z těch dvou šroubků slouží.

Předesílám, že jsem se nejdříve obrátil na DAKON Krnov a odpověď zněla, že ventil nevyrábějí a nesetkali se s jeho seřizováním.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jeden šroubek bude na regulaci rozsahu a druhý na regulaci rozdílu spínacího a vypínacího tlaku. Váš úkol nyní je zjistit, který je ten rozsahový, aniž by jste rozšteloval ten rozdílový.

jirbar*
hodnocení

Díky, taky mne napadlo, že jeden bude na nastavení hystereze. Takže Být či nebýt. Vllastně Který je který. Jen jsem byl varován, že jakmile ho vyšroubuji, tak ho nedostanu zpět. Já vlasně potřebuji ten vypínací a spínací tlak snížit. Předpokládám, že v tom případě budu točit směrem mínus. A pro směr mínus je naznačeno, že mám oba šroubky utahovat pokud mají pravý závit.

No koupil bych i nový tlakový spínač. Napsal jsem dvěma internetovým prodejcům ani se nenamáhali odpovědět. Pravděpodobně dodávají pouze servisákům, aby měli kšeft.

"Ochrana" aby se někdo nehrabal v tom v čem nemá, je stejně až druhořadá. Pak tedy nevím proč nemají internetové stránky zabezpečené loginem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]