Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak izolovat terasu

Od: ravie® odpovědí: 38 změna:

Zdravím diskutující,

máme asi 7 let po rekonstrukci zakoupené nemovitosti. Jedná se o cihlovou stavbu z 60. let, součástí rekonstrukce bylo zateplení (minerální vata a silikonová točená omítka). K domu přiléhá terasa, kde je mírně vyspádovaný EPS, na tom svařovaná fólie a dlaždice na terčích.

Problémem se zdá být napojení terasy na fasádu - okraje fólie přiléhají k fasádě a jsou tmelené viz foto. Po posledních silných deštích nám voda udělala pár koláčů pod terasou ve sklepě a také u terasy v obýváku. První, co mě napadlo, je přetmelení, otázkou je, čím přesně by to mělo být, alternativně jak bychom to měli případně vylepšit jinak.

Prosím nezabývejme se otázkou, jak to MĚLO být dělané, pokud je to špatně a není to relevantní pro stávající stav a možnosti jeho zlepšení :).

Každá dobrá rada vítána :)

Jak izolovat terasu
Jak izolovat terasu #2

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

na tom svařovaná fólie***jak je fólie připevněna k fasádě? Páč voda by měla téci po fasáda, na fólii, pod dlaždicemi někam po spádu.

Tmel mezi dlaždicí na terčích a fasádou je zbytečný.

Každá dobrá rada vítána...nezabývejme se otázkou, jak to MĚLO být dělané...****Ale to je důležité, abyste to předělal správně.

To je tu klasika, velke systemove chyby stavby ziadat opravit kartusou tmelu za 10 minut.

Pane Peter, máte pravdu.

Dříve jsem na podobnou reakci říkal, "dejte tam vyžvýkanou žvýkačku, nebo kobercovou pásku". je to skoro k ničemu, ale je to levné.

hodnocení

Tmel samozřejmě není mezi dlaždicemi. Voda steče mezi dlaždice na fólii a pod dlaždicemi teče dolů - to je správně. Předpokládám, že tam, kde teď vidíte na fotce tmel, tedy v místě, kde se fólie dotýká fasády, jsou ty netěsnosti...a proto jsem se ptal, jestli by to bylo dobré přetmelit...

nezabývejme se otázkou, jak to MĚLO být dělané,***tak to tedy asi nemůžu odpovědět.

Ale zkusím. Páč jinak se domnívám, že fólie je špatně přidělaná k fasádě. Je tam poplastovaný plech, na který je navařena fólie?

hodnocení

@milancukrar myslím si, že to píšete správně. Na tom EPS je nějaký plech, na něj natažená a svařovaná fólie, a celé to přiléhá k fasádě. Bohužel nevím, jestli a čím je to celé k fasádě přilepené (asi bych mohl kousek odloupnout...), nebo jestli je tam prostě jen nahoře tmel...fakt je, že to proteklo za těch X let párkrát (tak 3x, a jen lehce místy), a to když fakt hodně pršelo.

Vyndejte tu jednu dlaždici, vyfoťte co tam bude vidět. Fólie musí být pevně připevněna ke stěně.

hodnocení

@milancukrar přidávám foto bez dlaždice - pomůže to? Díky!

Jak izolovat terasu #3
km

vidím dobře, že vpravo od rohu je ve styku folie a fasády popraskaný tmel a vlevo je ruplá fólie (horizontální prasklina asitak v plovině toho soklu folie)?

plocha folie má pod dlaždicemi malý spád a když je velký déšť, tak než stihne voda odtéct vystojí se do výšky, že tou prasklinou zatéká?

Tam jak je červaná čára, tak tam určitě teče pod fólií. Jak je modrá čárka, tam je to špína, nebo trhlina?

Osobně bych udělal nový přechod, mezi fólií a stěnou. Zkrátka kvalitně oplechovat styk těchto ploch.

Takto to být nemůže, aby mezi zdí a fólii byla díra, dírka, prasklina, netěsnost. Ani tmel tomu nepomůže.

Jak izolovat terasu #4
hodnocení

@milancukrar modrá čára je nečistota, není to prasklé. Budu tedy muset zvážit, co s tou červenou, jestli to zkusit zapustit do fasády, nebo nějak oplechovat (sehnat klempíře bude asi taky maso). Díky moc za rady.

ravie®,

oplechování lze koupit v obchodech, drážku do fasády dokážete udělat sám? Pak jen zapravit tu lištu, připevnit, zadělat vruty. Pak si dát kafe, řízkovou pochoutku a budete pochválen manželkou.

km

můj komentář je sice bez reakce, ale mě by tahle díra nenechala klidným

Jak izolovat terasu #5
hodnocení

@km zvláštní, že zrovna tam to neproteklo. Nevypadá to jako díra, spíš dvě vrstvy, asi ta fólie na podkladovém plechu, jestli se dívám správně.

@milancukrar® já se živím hlavou a na zručnosti je to poznat. Tohle bych mohl dost pokonit, i kdybych znal přesný postup, jak to udělat, kolik čeho a kde dát, kde co říznout, co vlastně přesně koupit ...jo, a kafe nepiju ;) ;) ;)Zatím pouze odhaduji, že jste myslel něco takového oplechovani.cz/... říznout fasádu v adekvátní výšce horizontálně, zastrčit, přivrutovat přes hmoždinky do vaty, zakápnout vruty silikonem (?),...a případně ještě pod tím (a před tím) přetmelit pro případ, že by to byla voda, která nestíhá odtékat?

ravie,

já se živím hlavou a na zručnosti je to poznat

To chápu, taky neumím všechno a říkám, když to neumím opravit, musím dát vydělat někomu, kdo to umíl.

Odkaz mi nic neukázal...

hodnocení

4x
Proč to nenechat udělat tak jak to má být. To jest nechat tam izolatéry navařit fóliu s odpovídajicím přesahem. Dlažba je přeci volně položená a půjde rozložit a zas složit.
hodnocení

Ale ona tam fólie je, a přesah...myslíte to tak, že je to málo hluboké? Já z toho mám pocit, že je prostě problém v tom místě, kde je tmel, a je celkem jedno, jak je vysoko nad dlažbou - pletu se?

Díky za případné vysvětlení!

Tam tmel nemá být. Fólie by měla mít přesah kolmo nahoru aby byla vytvořena "vana".
hodnocení

Však tak to je...je tam vana, ve které jsou terče a na nich dlaždice. Vana přiléhá k fasádě a tam je v místě styku tmel. Co mi uniká?

Děkuji.

V tom místě fólie musí být přetažena i kus po zdi svisle nahoru.
hodnocení

@ ra20z® takže ta vana je "málo hluboká"a místo cca 1 cm nad úroveň dlaždice měla být víc?

Víš možná ano. Problém je v napojení na stěnu. Voda která teče po stěně není směrována do vany. Tmel bude vždy slabé místo. Podle mne by měla být do omítky zapuštěna lišta.

měla být do omítky zapuštěna lišta****přesně tak, dejte tam správnou lištu a bude to v pohodě. Nikoliv tmel.

hodnocení

2x

Zaklad je kvalitny tmel, nie akryl alebo silikon. Napriklad Ceys SellaFlex - polyuretánový tmel biely 310ml, ak je to na mieste, kde nic nevidno, tak aj bitumenovy stresny.

Ale samozrejeme by bolo lepsie cele to tam rozobrat a urobit nove detialy na stykoch roznych materialov, co vy odmietate.

hodnocení

Děkuji za radu. Je to na místě, kde je to vidět - na fotce je to ta čára, kde je tmel, což je místo styku té vany s fólií s fasádou domu. Myslel jsem si, že by mohlo pomoci to dotmelit/přetmelit...

hodnocení

0x

Já bych nejdřív řešil, proč se vám dlažba rozjíždí, na té fotce je to dobře patrné.

asi proto, že tazatelka sděluje: "dlaždice na terčích". A ta se vždy pohybuje ve své vůli v mezerách. Je na sucho položená.

Njn, pak ale nemá smysl to nahoře tmelit, ten tmel popraská, protože to evidentně cestuje hodně. Já bych rozebral řadu dlaždic u zdi a kouknul, co se pod nimi děje.

Pane Orione, máte pravdu, ten tmel je tam k ničemu. Je třeba zkontrolovat fólii, jak je připevněna ke zdi.

hodnocení

Je to na terčích a trochu to má vůli, to je ale IMO v rámci normy. Pod terči je jednolitá fólie, mám za to, že to protéká právě v místě styku té vany s fasádou, a to je ta čára, která je tmelená. Ta vana (fólie) není na fasádu asi nijak lepená a ten tmel to měl utěsnit, domnívám se.

...asi nijak lepená ...

ale to je špatně, to se nelepí tmelem. Předělat.

hodnocení

@milancukrar takže by to mělo být tak, že ta fólie měla být přilepena k fasádě místo toho, aby to bylo takto tmelené, chápu to správně? Já to nevnímám tak, že ten tmel je tam MÍSTO lepidla, ale jen k doladění případné netěsnosti...mohu se ale mýlit.

Děkuji Vám.

Na fasádu měl být hmoždinkami připevněn poplastovaný plech, která je k tomu určen. Pak k tomu plechu se měla přivařit fólie. Pokud je omítka hrubší, nerovná, tak se mezi plech a omítku dáva speciální tmel, který utěsní styk plechu s omítkou.

Tak nekdo zaškrábne hranu plechu do omítky, aby byl zapušten.

ravie:
Domnívám se, že ten tmel co vidíme nemá se spodní izolační fólií nic společného. To se jen asi původní majitel snažil zatmelit spáru mezi dlaždicemi a stěnou domu. Je potřeba dlažbu rozebrat a podívat se pod ní.

hodnocení

@milancukrar to bude ono...jak je to připevněné ověřím, ale ten tmel je tam asi právě proto, že ta fasáda je hrubá, takže by mohlo pomoci to přetmelit...

@orion podle mě si pořád nerozumíme. Já to asi zítra přefotím:). Žádný tmel se nedotýká ani netýká žádných dlaždic, tmel je POUZE v tom horizontálním místě, kde vana přiléhá k fasádě. Co je pod tím vím, sice nejsem původní majitel, ale rekonstruovali jsme to celé (fasádu i terasu) my...tedy dodavatelsky.

Přidávám malůvku :)

Jak izolovat terasu #6

Já vám rozumím, vy tvrdíte, že konec fólie, tedy té "vany" je přesně v úrovni dlaždic, což je velmi divné řešení, nechtělo se mi tomu věřit, ale možné to je, z fotky to nepoznám. Pokud to tak je, tak zatmelením té praskliny asi vodu zastavíte, otázka zní, zda to nepředělat pořádně a mít od toho pokoj.

Vyndejte tu jednu dlaždici, vyfoťte co tam bude vidět. Fólie musí být pevně připevněna ke stěně

hodnocení

0x
Pokud to delali az po fasade, tak tam mohli dat zarezavaci listu. Bud to pretmelit PU tmelem a nebo tam nechat udelat kryci zarezavaci listu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]