Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Řeším, jestli pořídit nový kotel na dříví nebo na pelety.
Jestli jsem dobře počítal, tak u pelet mě vyšlo, že v kotli o výkonu 24kW při průměrné spotřebě pelet 3kg/hod. (5,2t) celková cena za topnou sezonu na cca 35 tisíc kč.
Když si spočítám dřevo v kládách, tak beru průměrnou spotřebu cca10 kubíků za sezonu. A cena v kulatině je od 1000 - 1500 kč/za metr. takže cena 10 - 15 tisíc za sezonu, což je oproti peletám dost rozdíl, čekal jsem menší.
U toho dříví mě dost odrazuje ta práce. Naštípat, navozit, narovnat a furt každou chvíli přikládat. Ale cena za pelety se mi zdá dost vysoká (samozřejmě oproti elektrice nebo TČ nízká). Kotle na dříví nebo na pelety se podobně pohybují okolo 100 tisíc korun.
Teď babo raď.
Vidím na zdi plynový kotel...
Já bych se nejdříve zamyslel:
1. Bude mi ta změna tedy k něčemu, vyplatí se mi ty peníze do toho vrazit?
2. Opravdu nutně potřebuji výkon 24kW?
3. Jak dlouho se mi ještě bude chtít skákat kolem kotle na tuhá paliva i kolem samoztné přípravy paliva?
4. Jak dlouho ještě budu moci tyto věci dělat s ohledem na věk či zdraví?
Počty jsou v pořádku. Přece nebudu topit 24 hodin denně. Jsem zvyklý v pracovní den zatápět cca v 15 hodin cca do 18-19hodin. o víkendu řekněme v 08 hodin zatopím a v 18:00 končím. To jsem spočítal přesně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.