Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký tarif elektřiny

Od: reason odpovědí: 16 změna:
Mám tarif d25d. Do teď jsem měl v domě 2 x bojler, tudíž byl tento tarif elektřiny využíván.
Nyní ohříváme vodu přes termické panely , případně kotlem na tuhá paliva.
Můj dotaz je, zda mám změnit tarif/sazbu když už nízký tarif nevyužiji anebo si ho mám nechat a neřešit.
Jde mi o to abych zbytečně neplatil tarif , který nevyužiji.
Děkuji za odpověď

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

Tak to musite vedet vy jestli se vam prepnuti tarifu na elektromeru vyplati a budete treba prat a varit na indukci. Spotrebice jste neuvdl

doplněno 17.09.24 10:51:

A take je dobre si z faktury vytahnot ceny VT a NT

jir
hodnocení

0x
Cena za sazbu D02d (bez NT) a D25d (8h denně NT) je téměř stejná. Podmínkou pro D25d je ohřev vody bojlerem. Co vám brání tam 1 bojler nechat jako náhradní zdroj?

Podminka to je, ale pak uz se te nikdo nepta zda bojler porad mas. My vytapime bojler uz 15 let plynem a dosud jsme d25d nepredelali, stale je pro nas vyhodnejsi nez prechazet na jiny tarif.

hodnocení

0x

Dobrý den, když už D25 přiznanou máte, pak bych asi neměnil. Pořád Vám zůstane NT 8 h. Sice je to obyčejně tak 5 hodin v noci a 3 hodiny odpoledne, může se to různit, jen Vy víte, jak to přesně máte. Ale i tak toho můžete využít k provozování spotřebičů s vysokou spotřebou (vaření, pečení, praní, žehlení, řezání dřeva, nabíjení elektromobilu...). Zda ty bojlery pořád ještě provozujete, po tom už nikdy nikdo pátrat nebude. Pokud byste změnil na D2, pak nemusíte dokládat nic, ovšem pokud byste v budoucnu chtěl zase dvoutarif, ten se musí vždy doložit - získat revizní zprávu. Ta D25 a D2 bude pro Vás teď tak možná nalej vylej, ale pořád máte možnost (sice ne v úplně nejlepší denní dobu) mít NT, který bývá u D25 dost výhodný. Toho můžete využít.

ooop

Pokud už netopí, neohřívá vodu ani do myčky ani do pračky, nebo nemá velkou spotřebu na sporák, ale my nevíme, kolik natočí za rok MWh, Tak může být účelné přejete sazby, nikoliv tarifů, zbavit.

To si musí prostě propočítat podle jeho parametrů, bohužel to dokáže málokdo :))

Pokud nedokáže využívat nízkého tarifu = nenatočí v NT víc jak ve VT, tak pravděpodobně zbytečně přeplácí (Platí víc než by platil v jednotarifu D0X), dneska je často i silovina v 2tarifu dražší, a hlavně distribuční složka VT je výrazně dražší! Samozřejmě měsíční paušál je také zbytečně dražší ...

Stačí si otevřít jakýkoliv ceník - A o tom píšu, nikdo není schopen si přečíst jedna a jedna A myslí si že se zeptá na anonymním internetu, kde dostává rady viz výše - Tedy rady úplně mimo mísu.

Druhá věc je, jestli je/ není potřeba na změnu z 2-tarifu na 1-tarif revize (Neboli štempl od RT).

Ps: d25 S na vaření a pečení používá dost špatně :) já mám naopak v jedné nemovitosti 26 i bez čehokoliv bojleru a AKU, A výhoda je, že už 15 let jede stále stejně a v souvislém bloku 8 hod. bez jakékoliv změny. Před těmi 15 lety to ročně ušetřilo velmi významnou cenu, protože i VT distribuční služka byl výrazně levnější, nemluvě o NT (v D25 je dnes DRAŽŠÍ!) než u jednotarifu.

jde o to ze NT Distribuční část jen v tomto roce 24 vyskočila na dva a půl násobek A výhledově se ještě bude zdražovat, takže výhoda v NT už není co bývala

hodnocení

0x

Dobrý den.

Jsem v té samé situaci mám VT i NT (8h) ale elektrický bojler už dávno nepoužíváme.O zrušení NT uvažujeme už dlouho ale názory se liší proto ho stále máme...

Ted se tu zase objevilo toto vlákno.Přiznám se rovnou a bez "mučení" že já to spočítat z chaotické faktury nedovedu tak jako asi 80% lidí v republice.

Prosím byl by tu někdo ochotnýa umí to spočítat když dodám jakékoliv potřebné udaje z faktury to orientačně spočítat?Zda NT ponechat nebo zrušit.

Děkuji

kenav

Co chcete pořád počítat vždyť na faktuře máte cenu i množství

Potřebuju spočítat zda se vyplatí držet tarif D25d nízký (8h) při našich spotřebách a cenách i když boiler již neužíváme.Na faktuře tuto informaci nenajdu tak jak se domníváte a trochu Vás to i rozčílilo.. a spočítat to neumím.Všichni neumí vše

111®

Ti nestaci muj navod?

riva

Co chcete počítat? Prostě když máte 8 hodin levný tarif, tak do něj nastavte pračku, myčku a pečení husy. Ušetříte pár korun.

Pane Riva Vy to vůbec nechápete co mám za dotaz ale za to já nemůžu...Já se ptám na něco uplně jiného

Pane 111 Děkuji za návod ale nestačí nechápu to..ale i tak díky za snahu

Závěr necháme to být o život nejde.

Přeji všem hezký den.

znalec

Co nechápete na odpovědi ooop 17.09.24 23:13

V D25 máte - li natočeno za rok VT =>NT, tak se vám velmi pravděpodobně D25 nevyplatí i bez počítání. Zbytečně platíte navíc...

Kdo má bojler, tak má natočeno (spotřebováno) za rok VT<NT ! A jen tak se to s jistotou "vyplatí". Čím větší je rozdíl – poměr, tím větší je i to kolik proděláte nebo ušetříte...

EASY!

%%%%%%%%

Na základní škole jsme se učili počty, no někteří lidé rezignovali na používání toho, co nosí pod kloboukem. Ono to totiž stojí pár (desítek) sekund práce (Obstarat podklady = ceník, roční spotřebu z faktury, zapojit hlavu a kalkulačku).

Místo toho tito lidé, konzumují obsah zpráv, seriálu, sociálních sítí,,.

Tito lidé by se mohli aspoň naučit klikat: zadat si do kalkulačky simulovaně jinou sazbu (D02 vs D25) a viděli by výpočet do budoucna. To vyžaduje ještě méně inteligence a času a nemusí vůbec přemýšlet o souvislostech

Pane Znalec Děkuju.

Váše doporučení zadat si stavy a nasimulovat do kalkulačky výborné.Moc Vám děkuju.Spočítané hned.

Až na ty kecy o tom co kdo nosí pod kloboukem,inteligenci,sociálních sítí a seriálech..to už bylo trapný a jak je psáno každý neumí vše

I tak Vám ještě jednou děkuju.

znalec

A co vám vyšlo? :)

Ovšem ta simulace nezohlední, že od ledna opět stoupne třeba rozdíl mezi distribuci VT/NT A dle mého názoru nůžky se budou ještě více rozebírat, tedy VT bude dražší jak NT. Tedy pokud vám nyní vyšel rozdíl jen pár 100 Kč, tak se tím nenech the uklidnit nit a připustit si to 1. ledna znova

111®
hodnocení

0x

Asi takto: secist distribuci a tarif pro VT a pak NT . Podivat se ktere polozky jsou spolecne ty secist samostatne. Tento soucet pak rozdelit v pomeru VT ku NT a k nim je pak pricist. Dostanete sumu penez pro jednotlivy tarif. Tuto sumu pidelite spotrebou v danem tarifu a vyjde vam orientacni cislo Kč/kWh pto ten ktery tarif. Asi takto bych to resil ja.

hodnocení

0x
Když se podíváte na řádek distribuce a ceny za VT a NT tak snad máte jasno. Rozdíl je viditelný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]