Zdravím a prosím o pomoc. Jsme již 50 hodin bez proudu a zítra musím koupit elektrocentrálu. Na štítku mrazáku i v návodu je pouze 1,5 A. Lze z tohoto údaje vypočítat příkon? Id
lze ale podle toho se centrála koupit nedá příkon je 1,5x230= cca 400W ale centrála musí vydržet nárazový proud až 5x větší takže nějakých 7,5A a z toho vyjde vynásoení příkon 5x větší takže kolem 2kW raději 5kW
doplněno 16.09.24 18:16:
tak jsem to ještě podcenil..
id
Jste zlatej. Od oka jsem uvažovala o 3,5 kW. Zítra budu objíždět kraj, u nás vyprodáno. Děkuji za bezva radu.
Spíš lze jen odhadovat. Mrazák bude mít velký rozběhový proud. Elektrocentrály mají různé systémy regulace a u levnějších výrobků udávané parametry jsou mírně řečeno přehnané. Další problém jsou li souběžně připojené další spotřebiče, protože při rozběhu kompresoru hodně zakolísá napětí a některé spotřebiče můžou být poškozeny. U invertorové centrály by měl stačit výkon 1,5KW, u levné radši minimálně dvojnásobný. Čtěte návody výrobců elektrocentrál, tam to je často uvedeno.
Mrazaky a podobne veci s kompresorom maju motor s tazkym rozbehom, co moze centrala vyhodnotit ako pretazenie a odpoji sa. Dalej, ak je to starsi motor bez frekvecneho menica, tak potrebuje cisty sinus. Pri kupe sa zamerajte na ten cisty sinus a maximalny prud okolo 10 nasobku toho uvedeneho pre mrazak. Po 50 hodinach je ale aj tak obsah mrazaku na okamzitu tepelnu upravu alebo vyhodenie, opatovne mrazenie = velke zdravotne riziko.
id
Děkuji, ale konkrétní radu na otázku nemáte? Mrazák je starý 5 měsíců a je uvedeno 72 hodin výdrže vez proudu.
Motor v ledničce udělá z obdélníku něco, co se sinu dost podobá. Toho bych se nebál. Pokud tam je elektronika, to už bych se trochu bál, ale motor a bimetalový termostat jsou v pohodě. Problém by byly obdélníky proudu, ale proudový meziobvod se snad běžně nepoužívá (to používaly měniče vysokého výkonu, ne tyhle drobečkové). Ale tak sinus je jistota.
To bude jako nic. 1,5A odpovídá cca 350W pokud by to byl činný výkon.
Ještě berte v úvahu, že rozběh kompresoru potřebuje nějaký násobek toho proudu, takž bych bral spíš víc a ptal bych se nakolik se dá ta centrála krátkodobě (několik sekund) přetížit. Klasický motor a klasický alternátor s tím nebude mít problém, ale zřejmě se vyrábí i centrály s měničem a tam by to problém být mohl.
Zdravím, jak to tak čtu, tak bych se s obsahem mrazáku asi rozloučil, něco je hodnota od výrobce, něco realita. Než se otrávit špatným masem atd, tak to raději vyhodit. Třeba to ale je kvalita a stále je uvnitř alespoň mínus pět. Pokud už je tam nula a pytlíky jsou mokré je to marná snaha, bohužel.
Opravdu jsme oblast bez proudu. Kam to až sahá nenám tušení. Známé mám 30 km od nás a také bez el. Zpráva od starosty - když nás připojí do týdne, bude to zázrak.
zde to zjistíte nejlépe, kde už jde a kde ještě nikoliv.
id
Jo jo, Jeseníky jsou po tmě široko daleko a čez neví. V domově důchodců jsem si nabila mobil, dostali elektrocentrálu od hasičů. Nejde mi o TV, světla. Vařím na krbovkách, tím i topím. Jen potřebuji zajistit lednici a 300 l mrazák.
Rezerva pro rozběh kompresorku je určitě potřeba značná, ale s konkrétní velikostí výkonu centrály bych to možná až tak nepřeháněl. Jestli je na mrazáku uvedeno 1,5A, neznamená to činný příkon 345W, ale zdánlivý ve VA, činný příkon ve wattech bude menší, odhadem kolem 200W, z čehož bych vycházel. Ale nejlíp bych na nějakej den připojil mrazák přes zasuvkovej měřič spotřeby s možností zobrazení maximální hodnoty, ta špička při zapnutí nejspíš nebude pokaždý stejná, ale ta nejvyšší tam zůstane uložená. Samozřejmě klasická robustní centrála s roztočeným alternátorem "naprimo k výstupu" si se špičkou poradí určitě snáz, než invertorova "napodobenina".
Děkuji za rady. Už 2 hodiny jede mrazák, lednice, čás světel, PC o tv na centràlu - Invertorová elektrocentrála PG-I 35 SR, 3,5 kW. I rychlovarku jsem zkusila a ok. Pro vyhazovače potravin - po 80 hodinách bez proudu bylo v mrazáku -11 st. Do 15 minut standartních -18 st.
Zazrak ! Tych -18 do 15 minut je vzduch vnutri, nie potraviny. Taky vykon ziadny kompresor neda, aby to ochladilo aj kilogramy obsahu.
Ak by sa toto stalo niekde v predajni potravin, slo by to cele do kosa. Skladovacie tabulky hovoria, o kolko sa skrati skladovatelnost pri nejakej teplote, napr rybu mozete mat rok pri -18, ale len par tyzdnov pri vyssej teplote. Na vasom mieste ten obsah zacnem priebezne spracuvat, nechat to tam dlhsie ako povedzme dva tyzdne je risk.
id
Peter, vy si nedáte pokoj. Pindat budete o všem ne/možném a na můj dotaz " příkon" jste nedokázal odpovědět. Dokázali poradit jiní. Žádný dotaz na trvanlivost potravin zde nebyl. Aha, vy jste jasnovides. Vy víte co mám v mrazáku. Prosím, mlčte.
A co teda v tom mrazaku mate? Ako dlho to uz tam je? Moj nazor je, rada ma byt komplexna, ak vidim sirsie suvislosti. Tu je jasne riziko otravy jedlom, ak sa citite bezpecne napriek mojmu varovaniu, tak za mna ok, jest to nebudem.
id
Já nevidím kompletní radu, když na základ dotazu neumíte odpovědět. Plevelit vlákno s vámi nebudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.