Nejste přihlášen/a.
Letos na jaře jsme si nechali nainstalovat malou jednotku rekuperace pro 3 místnosti. Při posledních chladných dnech letošního jara se mi na zdi u vstupu vzduchu do rekuperace objevil mokrý flek až na podlahu. Požádal jsem tedy firmu co mi to namontovala, aby s tím něco udělali. Vyřešily to přidáním další izolační vrstvy kolem AL hadice 100mm, která propojuje výstup ocelové trubky ze zdi do místnosti a rekuperaci. Už sem trochu tušil, že to není to pravé ořechové. Nicméně opravu přebírala manželka tudíž se to nechalo. Nyní sem začal rekuperaci používat a problém je tu opět. Dle mého vzníká kondenzát v místnosti, kde se setká studený vzduch z venčí s teplem uvnitř ( jednotka je v teplé místnosti ). Co s tím. Nemám zaizolovat trubku ve zdi, případně jak? Na fotce je problematická trubka vlevo po sundání izolační vaty ( mokré )
Díky za rady.
Začal bych s tou hadičkou na odvod kondenzátu. Vedení by nemělo být nahoru/ dolů/nahoru/dolů, ale stále dolů, jinak se kondenzát bude hromadit v jednotce.
Právě naopak, na odvodu kondenzátu musí být sifon, protože v jednotce je podtlak a sloupec vody v sifonu ho musí překonat. Když tam sifon není, tak stoupá voda v jednotce dokud ten podtlak nepřekoná a ten sloupec vody je obvykle vyšší, než hloubka vaničky na kondenzát, takže tato přeteče a voda vytéká nekontrolovaně z jednotky. Takže pokud je chyba v sifonu, tak v tom, že je malý.
Já si ale myslím, že problém je v tom, že teplota potrubí je pod rosným bodem. Pokud v té místnosti, kde je jednotka např sušíte prádlo, tak je tam prostě moc vlhko a nezbavíte se toho. Izolace problém řeší, ale musela by mít dokonalou parozábranu, což je v takovýchto podmínkách docela problém udělat. Princip je ten, že se vám vzduch z místnosti nesmí potkat s povrchem, který má teplotu pod rosným bodem.
Doporučuji otevřít jednotku za chodu, po delší době chodu. když se na vás vyvalí voda (zas tolik jí nebude, řádově litr), tak je problém v tom sifonu. Jinak je to buď špatná izolace nebo přílišná vlhkost v místnosti (nebo komibinace).
U rekuperace musí být izolovány prakticky 3 potrubí ze 4 a to po celé délce. Jediné potrubí, které netřeba izolovat, je odtah z místností do rekuperace. Potrubí ven obě a opět po celé délce. Tedy ideálně až ven. Je to tak? Nemůže být problém. Není? Tak to bude asi ono.
- Moc nerozumím proč máte sifon přehozením přes potrubí? Běžně se na to používá např. cdn.myshoptet.com/...
- Co se týká druhého (izolovaného) potrubí na předposlední fotce, podle mě je uděláno chybně - izolace musí být o5 po celé délce až k výměníku - zde to vypadá že začíná až nějakých 10 cm od něj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.