Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neteče voda ze studny

Od: luschek odpovědí: 30 změna:
Dobré ráno. Pánové po dnešní noci jsme bez vody. Máme vrt. V rozvaděči svítí kontrolka hladiny vody. To znamená že voda není? Nebo je jo moc? Můžou s tím nějak souviset ty dlouhé deště? Mám čekat, nebo to hned řešit? Teda zítra, v neděli těžko*zed* Děkuji.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vam vypadava motorovy spustac, co je ochrana 3f motora pred chybajucou jednou fazou alebo vseobecne nejakou mechanickou pricinou, ktora sposobuje zvyseny a dlhsie trvajuci prud pri rozbehu.

Laicka diagnostika je nemozna, potrebujete ampermeter do kazdej fazy a zrejme to skonci aj vytiahnutim motora z vrtu.

luschek
hodnocení

Takže může být dole bordel z těch dešťů? Kal, který brání motoru v rozběhu? Včera nám začala téct nažloutlá voda *nevi*
Při nahození té spoustě trvá asi deset sekund než vypadne.

Urcite to viac nenahadzujte, lebo si odpalite motor a bude to drahe. Vytiahnut cerpadlo, skontrolovat volne tocenie motora. Motorovy spustac robi presne to, na co je urceny a chrani motor.

@peter
Tazateluv motorový spouštěč nerozezná chybějící fázi

@boban : spravne nastaveny spustac ano, prejavi sa to vacsim prudom v ostatnych fazach.

@peter

A TO JE PRÁVĚ ONO! Co je to správně nastavený spouštěč? Podle štítků 3f motoru to rozhodně není. Jedna věc je proud udávaný výrobcem, druhá věc je praxe podle skutečné zátěže. Ta zátěž je vždycky u každýho jiná. Ať už hloubkou vrtu, množstvím odebrané vody, současným stavem ložisek čerpadla.

I když se nastaví spouštěč pomocí štítku čerpadla, někdy může zareagovat až za 1 minutu po výpadku fáze. Místo cca 15-20sekund.

A hlavně z principu běžný motorový spouštěč NEMÁ HLÍDÁNÍ VÝPADKU FÁZE. Teoreticky by to měl vypnout po nějaké době, zvýšením proudů v ostatních fázích, ale NENÍ to hlídání výpadku fáze. To by musel mít spouštěč hlídací 3fázové relé.

Mně taky klešťák házel dost rozdílný hodnoty proudu u stejných 3f čerpadel, kde jedno bylo ve vrtu 60m a druhé bylo v kopané studni 7 metrů.

Jedna věc je teorie, druhá věc je praxe

111®
hodnocení

2x

Motorový spouštěč reaguje na přetížení, rozumněj odběr většího proudu motorem než je provozní. Pracuje na principu ohřátí bimetalového pásku který rpzpojí obvod zpožděně. Takže klešťový Ampermetr a změřit proudy jednotlivých fází a porovnat se štítkovým údajem. Klidně může být přidřené ložisko nebo nečistota.

riva
hodnocení

0x

Kontrolka? To ví asi ten, co to montoval. Jinak ve vrtu máte čerpadlo. K čerpadlo vede napájení. Co zvládnete sám, těžko říct. Rozbít se může všechno.

1. Kontrola tlaku v expanzní nádrži.

2. Připojil bych napájení přímo k čerpadlu, sledoval příkon a porovnal s příkonem štítkovým

luschek
hodnocení

Tlak v nádobě nula. Čerpadlo nečerpá. No já se sám zvládnu podívat na jističe:-D Je neděle, dnes nic nevyřeším, tak jsem myslel, že tu bude někdo tušit. Večer voda tekla, ráno nikoliv. Jen tam svítí ta hladina, motorová spoušť ale voda není. Tak čerpadlo? Mohlo ho poškodit moc vody? *nevi*
riva

Tlak v nádobě nula? Nádoba je s vakem? Pak tedy tlak vzduchu měřený na automobilovém ventilku? No tak potom dofouknout kompresorem nebo pumpičkou dle spínacího tlaku čerpadla, pokud nevíte, tak orientačně tlakem 1,5 bar nic nezkazíte.

Pokud tam nebyl žádný vzduch, tak čerpadlo často spínalo a vypínalo a některé ochrany jsou takové, že ho odpojí, aby se nezničilo.

Jinak foto je lepší, protože se pak ví, o co se jedná.

riva

Jo a přidofukování otevřít někde baterii aby mohla voda z vaku kam vytékat.

luschek
hodnocení

Jo v nádobě jsem neměřil. Já myslel budík na soustavě.

hujer
hodnocení

0x

Mohlo, ale z 99,99% a pokud svítí hladina musíš měřit, víš li co.Čerpadlem to nebude. Nevíme jak máš hlídání sondami zapojené, hlavně typ hlídače (a i ten jde zapojit, aby signalizoval - spínal v max hladině). Jinak jak radil přispěvatel přede mnou. Zkrátka elektroniku (kontakt(y)) propojit na zkoušku čerpadla. Je to 1fázové, 3 fázové? Chybí základní údaje.

Zavolal bych elektrikáře...

Hujere,raději nepiš něco o propojování kontaktů, je možný, že bude dělat něco a tím si odpálí řízení čerpadla. Byl by první
luschek
hodnocení

Chlapi nebojte, s elektrikou nic dělat nebudu. Zítra to začnu řešit, je neděle *zed* Jinak čerpadlo je 3f podle jističe. Už se mi povedlo načerpat. Rozjelo se. Ale po dalším sepnutí opět vypadl jistič. Po chvíli napustil a zase vypadl... Takže čerpadlo v háji?
riva

Hele, nastav správný tlak na té expanzce.

Přesně tak, začít expanzkou, pak uvidíme dál
luschek
hodnocení

Ale padá jistič čerpadla. To by fakt mohlo být tlakem expanzky? *nevi*
riva

Mohlo a nemuselo. Proto expanzku zkontroluj, protože to je nejsnazší. Ale klidně začni tím nejsložitějším, což ale nebývá optimální.

hodnocení

0x
Potřebujeme fotku skříňky rozvaděče. Některy rozvaděče pro čerpadlo -systemy ani sondy nemají a chybějící hladinu vody ve vrtu pozná samotné čerpadlo tím, že se točí motor, ale tlak v systému vody je nula. Taková řídící skříňka čerpadla může být zmatená, protože mohla dostat šlehu z přepětí v síti.
Jestli je voda ve vrtu pozná tazatel jediné poslechem běžícího čerpadla. Čerpadlo na suchu je ve vrtu slyšet daleko výraznějc , byť může být vrt třeba 50metru.
To je dlouholetá praxe.
Potřebujeme fotky a aby tazatel poslechnul hlučnost čerpadla -jeetli je ponořený ve vodě nebo ne. Ostatní je spekulace
doplněno 15.09.24 08:54: Jaký jistič z těch třech vypadává?
Neteče voda ze studny
luschek
hodnocení

Rozvaděč zde
Neteče voda ze studny #2
luschek
hodnocení

Tady stav kdy to nefunguje. Už ani opakovaně někde nadhodit.
Neteče voda ze studny #3

luschek
hodnocení

Tak se po týdnu vracím. Měl jsem tu studnaře. Vrt jsme vyčistili, desinfikovali, ještě nechám udělat rozbor tento týden. Pár litrů srač*ek vyteklo. Čili problém s vodou považuji za vyřešený co se zanášení čerpadla týče. Ovšem, představte si, že v neděli večer (ráno jsem založil tento dotaz) jsem motorovou spoušť nahodil a do včera jela bez vypnutí. Včera zas jednou vypla, dnes jednou vypla. Je nějak pravděpodobné, že odchází právě ona? Jde o to, že bych první vyměnil spoušť za sedm stovek a pak až řešil čerpadlo. Může toto občasné vypnutí naznačovat že odchází spoušť nebo čerpadlo? Protože nečistoty, které by pumpa mohla nasát tam již nejsou, filtr v baráku je nyní čistý. Děkuji.
riva

Zkontroloval a dotáhl bych svorky v rozvaděči. Klidně tam může být nějaký horší kontakt - třeba to bude vidět u spouštěče jako opálené.

luschek
hodnocení

Dobré ráno. Ještě se k otázce dovolím vrátit. Teď opět vypadl spouštěč, asi po 4 dnech! Než budu volat opět studnaře, mám vyměnit ten spouštěč? Mohl by se takto chovat kdyby byl v háji? Nebo jde do háje spíše čerpadlo, co myslíte? Svorky v rozvaděči jsem přetáhl a opálené nejsou *nevi*
luschek
hodnocení

Ještě dodám, že teď trvá tak kolem minuty, než ta spoušť vypne...

riva

No a o jaké čerpadlo se jedná? Jaký má mít příkon? Jaký má příkon teď? Jak je rozložen do jednotlivých fází?

hodnocení

0x

Otazne je, co je lacnejsie a rychlejsie : kupit v elektre novy spustac len ako pokus alebo zavolat odbornika a merat prudy vo fazach.

luschek
hodnocení

No ta spoušť se dá pořídit kolem sedmi stovek co jsem koukal. Proto se ptám, může-li se takto chovat dosluhující kus, nebo je to nesmysl.

111®
hodnocení

0x

Osobně bych vytáhl čerpadlo a zkusil ho v sudu jestli to vypadne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]