Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přivést teplo od krbu do vedlejší místnosti a zbytku místností

Od: karel* odpovědí: 13 změna:

Zdravím všechny už druhou sezonu mám rezervní zdroj tepla krbobá kamna. Užívám je hlavně v taqkovém tom období kdy není ještě zima, ale už je fajn přitopit. Převážně na podzim a na jaře. Abych ušetřil trochu toho plynu což se zatím daří.

Mám jednopodlažní domek o užitné ploše cca 130m2. Krbovky mám umístěné v obýváku a vedle je ložnice. A jak to tak bejvá tak obývák spojený s kuchyní je přetopený a zbytek místnosti je pocitově chladnější.

Má otázka zní jak efektivně rozvést teplo po baráku a hlavně do ložnice? Napadlo mě co udělat v příčce mezi obývákem a ložnici otvor a osadit mřížkou zda by to nepomohlo?

Jak přivést teplo od krbu do vedlejší místnosti a zbytku místností

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Jen pasivní mřížka nepomůže, aby se nějak dostalo aspoň trochu tepla, je k tomu potřeba hromada vzduchu, oproti rozvodu vodou je jeho tepelná kapacita zanedbatelná. Aspoň ten teplejší vzduch z prostoru nad kamny do vedlejší místnosti aktivně foukat a samozřejmě mu umožnit se zase někudy vracet. Ze zkušenosti i 2 pokoje vedle sebe, v jednom krbovky, připojené jedněmi dveřmi přímo a druhými pres chodbu (oba pokoje mají dvoje dveře), vzduch dokola honěny normálním stolním ventilátorem a efekt,no, jako že to pomůže, ale teplotu obou pokojů to srovnat nedokáže. Ale cokoli míň asi bude málo.
Ještě mě napadla taková divočina :) Co je tam za komín? Nešlo by do něj kamna zapojit z opačný strany, z tý ložnice? Že by se kouřovod prostrčil skrz zeď do ložnice, tam kus (zadarmo) topil a pak teprve ústil do komína:)
karel*
hodnocení

No trochu sem si to myslel, že to asi úplně nepůjde. Chtěl sem nějak zamezit přehřívání obýváku aby to šlo právě do tý ložnice.
Kdyby tu byli dveře bylo by to vyřešeno. Teď jde veškeré teplo z obýváku do kuchyně a spojovací chodbu. Proto mě napadla nějaká mřížka u krbu.

fik
hodnocení

0x
Mám díru ve zdi do vedlejšího pokoje, v ní flexi hliníkové potrubí a nasávám vzduch přímo z horní plochy kamen (tj. cca 65°C). I tak je účinnost přenosu mizerná. V obýváku je 26° a ve vedlejším pokoji třeba 22° (bez honění vzduchu 19°).
karel*
hodnocení

A to tam máte v tom nějaký ventilátor? Něco takového sem chtěl právě udělat.
Kdyby tam byli dveře bylo by to jiné, ale teď je v obýváku pretopeno a nejvíc tepla jde do kuchyně a spojovací chodby.
jendad

Zkuste použít na zkoušku stolní ventilátor . Ten umístíte na zem do chladné místnosti a budete foukat na pomalou rychlost studený vzduch směrem ke kamnum (teplu) . Studený vzduch je totiž hustý a drží se u země , nechce se hnout . Teplý vzduch ho automaticky nahradí . Je řídký , lehký a tedy přesouvá se lépe.

fik
Ano, mám tam PC ventilátor 100x100. Jde dobře regulovat. Všechno větší je kravál, který nechcete v obýváku poslouchat (a to mám ventilátor nasávací, tedy za zdí).

Ventilátor třeba nějaký takovýhle. Nepotřebuje elektřinu.

topenilevne.cz/...

hodnocení

0x
Menší otvory nebudou fungovat bez ventilátoru a ventilátor zase dělá průvan, tedy zhoršuje pocit chladu. :-/

asd1
hodnocení

0x
Díry musí být dvě, jedná u stropu druhá u země. Jinak není koloběh teplý tam studený u zeme zpet ke kamnum.. větrák pomůže,nutný být nemusí. Projde nejen vzduch ale i zvuk;)

id
hodnocení

0x
Jelikož chcete trvalé efektivní a levné řešení, tak nejlépe bude původní dveře zazdít a zřídit pŕímo z obýváku do ložnice.

km
hodnocení

0x

to jednoduše nepůjde, to by se muselo vyřešit při rozsáhlejší rekonstrukci

otvorem ve zdi toho tepla proleze málo, ale halvně tudy zase bude procházet hluk a to v ložnici asi nechcete

jendad

Ono je třeba si uvědomit , že krb je lokální topidlo . My s tím máme minimální zkušenosti . Většina lidí bydlí v paneláku a nebo , když jsou v domě , tak mají kotel s radiátory. Když se podíváte do zahraničí , tak tam už mají při stavbě otevřenou dispozici . Tedy jednu velkou denní místnost a pak noční místnost (ložnice ) . Tedy vyhazenné příčky a vytvořen velký obytný prostor . Hodně lidí to nechápe a nacpou si krb do 1/6 domu a zbytek nemohou přirozeně vyhřát . Jedinně za pomoci teplovodního vytápění a tedy s další investicí a s tím spojenými problémy (kotelna v domě)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]