Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření rovinnosti podlahy

Od: jerry odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
chci se zeptat jak správně měřit nerovnosti na podlaze, která je vylitá nivelacku.
V místnosti je jedna boule. Ten kdo mi ji vyléval, tak říká, že se to má měřit tak, že se dá střed vodováhy na tu bouli a pokud tam není nějaká mezera, tak je to v pořádku.
Jenže já když dám kraj vodováhy na ten hrb, tak do jde z kopce a když dám bublinu do středu, tak je na druhém konci vodováhy mezera 1,5cm.
Na internetu jsem našel, že nerovnost typu hrb se změřit nedá.
Tak jsem zmatený, říkal, že to tak předepisuje norma, že se pokládá střed vodováhy na hrb. Ale mě to přijde divné, když tam dám 2 metrovou skříň, tak mi bude "stát nakřivo" přece, když vezmu v potaz, že jeden kraj bude na tom hrbu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevím na kolik se změnili normy, standartně bylo -2m lať (vodováha ) a měřeno v libovolném směru odchylka maximálně 2mm. Ten kdo to vyléval nvelačkou je patlal a vyloženě Vám lže. Na své náklady by Vám to měl opravit.

asd1
hodnocení

3x
Z ČSN 744505: Odchylky místní rovinnosti se stanovují pomocí dvoumetrové vodováhy, na jejíž koncích jsou podložky o výšce 20 mm a půdorysné ploše 10 mm x 10 mm. Pomocí posuvného měřítka odměrného klínu se změří maximální a minimální vzdálenost mezi povrchem vrstvy a spodním lícem latě.
jerry
hodnocení

Jasně, to jsem taky vyčetl, ale i když tam budou ty podložky a jedna podložka bude na tom hrbolu, tak bublina na vodovaze nebude ve středu, bude z kopce. Tak to přece nelze změřit, nebo jo?

Vodováhu přece vždy dáváte co nejvíc "vodorovně". Snad tam nemáte tisíc bublin, aby nebylo kde položit podložky vodováhy...Když položíte vodováhu bez podložek, musíte 100% vidět, kde je HRBOL, BUBLINA ... při těch 7,75 mm, co jste uváděl (1,5 cm / 2, když je vodováha vodorovně...)

asd1

Rovinnost a vodorovnost jsou dvě různý věci.

jerry
hodnocení

Tak ta nivelacka je od toho, aby byla podlaha ve vodovaze, nebo ne? Právě, že když dám konec vodováhy na ten hrbol a položím druhý konec jinam do prostoru, tak není vodorovně. Musim ten konec na hrbolu přitlačit, aby to bylo ve vodovaze. Nebo se to neřeší?
jerry
hodnocení

Pro představu, takhle je ta podlaha ve spadu podle vodovahy, a nevím jestli je to v pořádku. Je to od toho místa tak do všech stran.
Měření rovinnosti podlahy
asd1

Pokud tam je hrb, tak to vyreklamuj ať si to přebrousí. Norma byla rovinnost těch max. 2mm na 2m

Vodorovně musí být kulečíkový stůl a CML, u podlahy stačí rovinnost, když je to "šikmá plocha" tak to až tak nevadí. Samozřejmě nivelačka se rozlévá vodorovně podobně jako voda, neni ale tak tekutá tak se jí musí pomoct a může vzniknout kpec neob díra. Díru zaleješ, kopec musíš brousit nebo zalejt všechno kolem kopce.

hodnocení

2x

Jedině správně nainstalovaná podlahová krytina vám zajistí vlastnosti deklarované výrobcem a vydrží požadovanou zátěž. Při pokládce podlahy je klíčové dodržet rovinnost povrchu. Podle normy ČSN by odchylka od rovinnosti podlahy neměla překročit 2 milimetry na 2 metry, vy máte pokud jsem pochopil psané, 7 mm. Odchylky místní rovinnosti se stanovují pomocí dvoumetrové vodováhy, na jejíž koncích jsou podložky o výšce 20 mm a půdorysné ploše 10 mm x 10 mm. Pomocí posuvného měřítka se změří maximální a minimální vzdálenost mezi povrchem vrstvy a spodním lícem latě. Takže nezbývá, než bouli zbrousit do roviny, případně i další, pokud tam jsou

hodnocení

1x
Střed vodováhy na ten hrbolek a na kraje vodováhy na každou stranu podložky 20mm. Jaká je vzdálenost mezi hrbolkem a středem vodováhou?

hodnocení

0x
Skusa na vas triky, aby to nemusel prerobit. Nic neplatte, kym to nezrovna podla CSN.

km
hodnocení

0x

ostatní už odborně poradili, tak jen můj laický názor je, že pokud máte na 2 m rozdíl 1,5 cm, tak je to pěkná prasárna a jednoznačně bych to nezaplatil

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]