Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sud na pálení roští ze zahrady

Od: kaler odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

přemýšlím už nějakou dobu o nějakém železném sudu na pálení šubruňku ze zahrady. Protože když to dělám "naostro", tak mám strach že případně chytně i tráva, hlavně když hje sušší. Prostě něco, do čeho by to šlo naházet, pak to rychle shořelo, mohl sem to zalít vodou a byl klid.. Napadlo mě že tu mám stavební kolečko.., ale to nevím jestli by bylo to pravé.. Spíše něco menšího a lépe mobilního jako ten sud, klidně menší (poloviční? co se třeba výšky týče). Jen vytáhnout ven a rychle schovat... Díky za typy.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

3x
Nic nepalte, kompostuje, štepkujte.
pohanka

Dřevní popel je pro zahradu velmi potřebný. Popel zkompostovat, případně přimíchat. Přírodní doplnění minerálů.

ceskestavby.cz/...

ttt
hodnocení

1x

Ahoj,

Pokud to není velké, tak ti stačí stará plechová (i smaltovaná) vana, nebo klasický 200 litrový sud, vyzkoušeno..,

Na YouTube lze najít videa na výrobu dřevěného uhlí nebo jak, tuším že to točil i vidlák

makk
hodnocení

1x

Zatím neznám nikoho, kdo by dostal pokutu, ale hrozí za to pokutami dost vysokými. Jinak kolečko mi připadá teda mobilnější, než sud, spíš bych se bál, že si kolečko zničíte a taky se z něj snáz ten oheň rozšíří kam nemá.

Každá obec musí mít skládku na bioodpad tak proč to neodvezete tam?

hodnocení

0x
Mam starou smaltovanou vanu, na paleni funguje dobre, manipulace pouze ve dvou. Jeste jsem mel kovovy pozinkovany hrnec na zavarovani. Ten mel velka ucha, taky se to dalo.

hodnocení

0x
Technicky nejaky sud, prakticky pokuta, ked vas uda sused na obecny urad.
pohanka

Zákaz pálení čistého dřeva není všude. V horkém, suchém počasí se předpokládá zákaz, nebo jako bylo letos na čarodějnice se nedoporučovalo kvůli větru.

Pálit se může s rozumem. U nás se doporučuje mít blízko ohniště nějaký materiál na uhašení - voda, písek a také lopatu.

Já pálím, když není vítr, pro vnuky a opékáme buřtíky. Také dále od obytných budov sousedů, aby jim nešel kouř do otevřených oken. A pouze větvičky, větve ze stromů. Napadené listí, viz odkaz, je potřeba pílit kvůli nemocem. U listí hrozí tedy na podzim čoud, pokud není dostatečně suché.

procistejsibrno.cz/...

Soused si nemusí stěžovat, dnes snad už nikdo nebude pálit plasty, které smrdí. Když tedy není úmyslný škodič.

kaler
hodnocení

O biodpad se nejedná. Vše recykluji. Spíše jsem to blbě napsal. Jedná se většinou o letáky co člověk nafasuje.., nebo dotáhne nějaké noviny, případně různý hajzlpapír který je použit na čištění brýlí, olej z jídla když se dá třeba pod řízky, případně čerstvější jehličnaté větve co popadají, prostě nic "nekalého" jako plasty, bioodpad. Proto mi jde o nějaký sud, kam to jednou za x měsíců nacpu a zapálím. Ta vana zní dobře, ale jde mi spíše o nějaký menší sud, soudek, kde by to do pár minut shořelo a nehulilo to pak na zahradě další hodiny. Samozřejmě při tom nerad spálím i nějaké šneky a brouky. Slimáky tedy až tak nelituji...:) Takhle bych se vyhnul i tomuto...

asd1

Tak sežeň něco plechovýho. Sud od oleje ze servisu, disk z kola auta nebo větší z náklaďáku, říznout starou expanzku - máš ohniště - misku rovnou i s nožičkama.. Nebo normální gril, to má i vstup vzduchu spodem, starý orezlý se vyhazujou to dostaneš za odvoz.. Satelit - ocelová parabola..

Btw. letáky hoří hodně blbě - to nemáte kontejner na papír? Je to pohodlnější než to pálit.

pohanka

Přesně tak. Letáky se nepálí, je tam plno barvy a olej už vůbec ne. Olej se slívá do něčeho a mnohde už jsou popelnice na použitý olej. Si myslím, že to možná bude pěkně čoudit, takže s tímhle topivem moc nesouhlasím.

Bioodpad na vlastní kompost, nebo do hnědé popelnice od obce.

oop

Olej z auta jde na dřevěnej plot aj.

Na Bazoš i si zadej sud 200 l plechový a to je to co potřebuješ, taky v něm pálim on sice hned orezne ale ten plech vydrží mnoho let než se proděraví. Malým v něm taky bordel ze dvora, i plasty. Při správné teplotě to ani nehulí... Je to ekologičtější než to zakopat do země jako na skládkách směsného odpadu :)

spu

Odvezte to do sběrného dvora. Nechápu, proč máte potřebu to pálit a zamořovat okolí.

oop

Třeba nemá auto, nebo trvalý pobyt, nebo se s tím nechce tahat... možná ani neplatí za odpady (Některé obce tu stále umožňují).

kaler
hodnocení

Letáky mám tak 3 až 4 do měsíce a většinou jsou zajebané pak od něčeho. Odmrazuje se lednice - použiju to na to, nebo na vodu co pak teče ven na zem, případně nakape více vody z něčeho na zem - tak použiju letáky. Takže to nemá cenu někam odnášet. Roztrhám na jednotlivé stránky, udělám z nich kuličku a shoří raz dva - nehážu je celé. U oleje, jedná se o stolní olej z jídla, z příprav pokrmů a jsou tam pak třeba i kusy strouhanky + hajzláky od oleje, když to člověk servíruje, nebo chce nechat trochu nasát, aby to nebylo plné oleje. Prostě jednou za měsíc, dva, tuhle hromádku, jestli to má 50x50x50cm spálit a za pár minut jít do haj... Zalít aby to nehulilo a konec. Ne aby to tam pak x hodin dýmovalo. Kdysi jsem takhle na zahradě spálil starý dřevěný šuplík od něčeho, naházel tam výše uvedené krámy a do půl hod. bylo hotovo. Krásně a dobře to shořelo, ale ten šuplík vzal za své. Tak prostě právě myslím něco podobného, jako ten sud, velký barel, ale v menším vydání a ne 200l, nebo kolik to má...50 l či něco takového, možná i 20l by stačilo. Gril ani auto nemám. Expanzku mám starou od vodního čerpadla, ale nevím kde ji nechat říznout..., taky už mě napadlo. A vercajk kupovat za tisíce na odříznutí nechci...

asd1

Ten vercajk na říznutí je flexa, má jí kdekdo a když mu zaplatíš kotouček za pade tak ti to řízne. V autoservisu jsou sudy na olej ca 50 litrů, tak můžeš vyškemrat atd. Možností je asi tak milion.

Na odmrazování ledničky je lepší hadr/ starej ručník než letáky. a Trhat je po stránce a dělat kuličky, když to je zasviněný od oleje, to by mě mohli *ee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]