Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký rozměr mají klínové řemeny?

Od: ladinac123 odpovědí: 8 změna:
Zdravíčko, mám dotaz, budu stavět štípačku dřeva s kuželem, motor 5,5kW řemenice menší a poté nahoru set hřídele kužele a řemenice z Alegra.
Propojím to řemeny ale otázka zní, jaké délky se dělají.
Řemeny klínové šířky 17mm, dělají se délky po centimetru, dvou, pěti nebo jak jsou odstupňované?
Ať vím skrz napínák kolik mám dávat rozsah od do.
Plánuju napínat řemeny změnou polohu elektromotoru s tím že bude na jedné straně pant a z druhé strany přivařena matka cca M20 a přes držák motoru díra a velký šroub, takže rozsah bude aspoň 10cm od maxima po minimum.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když si otevřeš e-shop nějaké prodejny klínových řemenů, tak tam najdeš délky. Pro různé rozměry se dělají různé délky.

A tu štípačku s řemenovými převody si prosím ještě promysli, nebo se o tom s někým poraď.

Já bych se ke štípačce s řemeny ani nepřibližoval.

Ono je dost velké riziko hlídat štípající se dřevo. Když bych přitom měl jěště hlídat, abych něco nestrčil do řemenů, tak to raději nic.

A počítej s tím, že na přenos takového výkonu (píšeš o motoru 5,5kW) tam budeš potřebovat minimálně čtyři řemeny. Já mám na cirkulárce s elektromotorem 4kW tři řemeny a to je převod mírně do rychla.

ladinac123
hodnocení

Přímo výrobce toho setu dává řemenici ke kuželu na 2 řemeny, tudíž to asi by stačit mělo, jinak by to takto nedělal.
Řemeny potom zakryju nějakým plechem nebo plastem, kdy udělám kastlík ale to až nakonec.
Cirkulárka je taky bez krytů a nic se nestalo, přecejen řemen bude na druhé straně stroje než obsluha.

hodnocení

2x

Zadejte si parametry a vyberte, nic jednoduššího. A rada, 1000otáček je moc...stačí klidně 500; a občas se hodí i revezní chod motoru, dřívější zkušenost, dnes automat na peletky. Průměr kužele? Kolem 80 mm?

doplněno 11.09.24 18:58:

Ještě doplním... Minimální výpočtový průměr řemenice (u vás pro motor) je 112 mm pro řemen šířky 17 mm. Minimální průměr vnější napínací kladky musí být nejměně 1,4x minimální průměr řemenice pro daný typ řemenu (u vás 157 mm). Kladku doporučuji umístnit na odlehčenou větev co nejblíže k hnací řemenici.

doplněno 11.09.24 19:07:

Druhé doplnění... průměr vnitřní napínací kladky musí být nejméně minimální průměr řemenice pro daný typ řemenu (u vás 112 mm). Vhodnější je vnitřní napínací kladka, řemen vydrží déle...tedy u trvalého provozu. Ve vašem případě, při občasném použití, to nehraje až takovou roli...

hodnocení

1x

5,5 kW je zbytečně moc, ale použít se to dá, jen to bude zbytečně těžky. Ovšem důležitější jsou otáčky, jsou sice kužely např na pily HOP, které jsou stavěny i na 1700 ot/min, ale štípá se lépe při pomalejších otáčkách - tak do 1000 ot/min, s výhodou lze využít motor o 720 ot/min, kde se kužel namontuje přímo na hřídel, bez dalších převodů

myslivecke-forum.cz/...

ale ani převod řemeny není nijak neobvyklý a běžně se používá, pochopitelně je vhodné, mít řemeny zakrytovány - celkem pěkný strojek je třeba zde

ddd
hodnocení

0x

A proč si to nekoupíš hotový? Když si teda nejsi schopný zjistit délky klínového řemene

Nebo si udělej štípačku ze šneka, Jde to dát i na vrtačku, nebo se to dává na cirkulárku, na hřídel traktoru apod.

ladinac123
hodnocení

Dělám něco takového poprvé proto se ptám, motor mě stál 4000 včetně dopravy a ať vím jak daleko od sebe ty řemenice

ladinac123
hodnocení

Elektromotor má 1450 otáček a vrchní řemenice má 20cm průměr, motorová bude asi 10cm max.
Motor je hliníkový proto bude umístěn důle a pohon přes řemeny aby nebyl kužel přímo na něm, mohl by se urvat. Váží cca 45kg jenom.
Kužel průměr 140 až 160mm plánuju, Forsplit medium strong soustava hlavně na velké špalky klidně 50cm dlouhé a půl metru široké.

ttt
hodnocení

0x

Řemeny různých délek: 450mm-940mm

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! US $3.01 | 1PCS Z Type Agricultural Machinery V-Belt Industrial Triangle Belt 450mm-940mm Transmission Drive Belt
a.aliexpress.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]