Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý dřevěný sud protéká, co s tím?

Od: ignotus® odpovědí: 13 změna:

Jak impregnovat dřevěný sud na vodu?
Situace: mám dubový sud na dešťovku, leccos už pamatuje, ale vypadá pořád dobře, takže jej nějakým nevkusným plasťákem nahrazovat nechci. Hledám užitkové řešení - vodu na odpolední čaj z něj brát nebudu, ale nechci zase, aby mi po zalití ředkviček toto řešení vyhubilo půl zahrady.

Předchozí vlastník sudu jen "šikovně" vyspároval obyčejným silikonem. A silikon samozřejmě vlivem povětrnostních podmínek vypraskává, dřevo pracuje, slunce pálí, a sud propouští. Co s tím?

Jistě, že mohu do nekonečna zapatlávat sud dalšími vrstvami silikonu. Nebo mohu vše pečlivě vyškrábat, vybrousit a natřít nebo vysmolit. Jen ten sud má 800 litrů a váží asi jako školní autobus a pořád bude sloužit na vodu, nehledám tedy renovační řešení za stovky hodin do místního muzea. Navíc, když prší, voda v něm je, když neprší, zalévá se z něj a není tedy vždy a stoprocentně zavodněn.

Proto dotaz: dá se sud zevnitř NĚČÍM, co bude držet na silikonu, bude izolační a pružně odolávající pracování dřeva natřít, vylít, vylepit?

Předem díky za rady, protože mě už nic nenapadá

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Asi bych dovnitř prostě dal nějakej igelit nebo podobnou fólií a hotovo... A jestli něčím utěsňovat, ať už původní sud, nebo případný velkoryse překrytý spoje toho igelitu, zkusil bych "medvědí hovno" v kartuši, případně nějakej trvale "živej" tmel na utěsňování karavanů.

hodnocení

1x

Oprava silikonem udělala více škody než užitku. Nejlepší by bylo sud rozebrat, to není žádná věda, sundají se obruče a rozpadne se to na prvočinitele. Po rozebrání pečlivě očistit umělecký výkon se silikonem a opět vše složit, hezky na sucho bez lepidla. Když se vše udělá jak má, sud ani nekápne. Možná jen trochu ze začátku, než se zatáhne. Teď se nezatáhne, neb tam překáží všude silikon.

kdosi

Taky bych udělal rozborku - očistu - sborku, jen bych si předem všechna prkna očísloval, nebo jinak popsal, abych to pokaždé skládal ve stejném pořadí a směru. Zvláště pokud tam jsou nějaké větší štěrbiny a trochu bych to dolícovával.

Popsání beru jako naprostou samozřejmost.

hodnocení

Díky. Tohle mě napadlo taky. Jen na férovku se mi do toho nechce takhle z gruntu - je to fakt starý a velký sud, jak píšu výše, 800 litrů, těžký jako hovado a tím, že to je "jen" na dešťovku, nechce se mi pouštět do větší renovace. Nechci znít nevděčně, ale realita je: cca 100 let starý dubáč, vyhnilý není, takže by měl něco ještě užít, obruče místy drží spíš silou vůle, naklepal a utáhl jsem je, ale nechci do toho moc mydlit, aby neprdly. A sud je zevnitř vypatlán silikonem a zvenku natřen nějakou lazurou. Výsledek: ano, rozebrat, vybrousit obruče, možná některá nahradit, očistit dřevo prkno po prknu od silikonu zevnitř, vybrousit zvenku od lazury, vše zpětně složit, nechat zatáhnout, zvenku možná nějaký olej... jen je to pořád sud na vodu zvící asi 200 kg a ne designovka. Ale zase se mi to nechce úplně hodit přes palubu a dát tam nějaké hnusné IBC

Zase, když to uděláš takhle, tak to vydrží ještě hodně dlouho. Dub má vodu rád.

hodnocení

0x
Pokud není na potravinářské účely, tak zevnitř perlinku a lepidlo
doplněno 10.09.24 21:41: Teď čtu, že je to na vodu
Zdravotně nezávadná je tato hydroizolace
pro-doma.cz/...
hodnocení

Díky za radu, tohle mě nenapadlo - a to nemyslím ironicky. Lepidlo exteriér, dlažbu? Nebude to praskat? Sud vysychá, bobtná, když je v něm voda...

hodnocení

diky! kouknu

hodnocení

0x

Jsou na něm obruče? Pokud ANO (na 100% ANO), pak první věc je posunout obruče klepáním přes kousek železa na větší průměr sudu, tedy postupně všechny obruče...tím se utěsní netěsnosti... Pokud už je vyhnitý, nebude to stačit ... dejte víc fotek, jak sud vypadá a taky foto největších netěsností...

hodnocení

obruče jsou, posun nepomáhá... je to odhadem tak 100 let starý sud který si už svoje zažil. Fotky aktuálně nemám, ale reálně se bavíme o sudu, kde jsou místy až 3 mm škvíry zamazané silikonem. Není to už žádný krasavec...
Vyhnilý není, spíš to celkově vypadá, že někde stál dost dlouho a absolutně vyschl a pak jej nějaký šikula prostě vymazal kýblem silikonu...

Tak v tom případě vyvložkovat zevnitř...třeba tady do 400 litrů... ten váš má jaké rozměry? Průměr, délka...? Případně rozebrat, vyčistit, srovnat a znovu složit...nic světoborného to není

hodnocení

diky. Prave, ten sud je 800 litrové hovado vážící asi 200 kg... nevím, nevážil jsem, ale 3 dospělí chlapi jsme měli co dělat a to fakt nejsme šachový kroužek... nemá změřeno, ale hrubě průměr cca 60-70 cm, výška odhadem 1,7 metru... klasický buclatý dubový sud, bůh ví na co původně, v létě smrdí po octu a není to tím silikonen

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]