Nejste přihlášen/a.
Zdravím po delší době
Chtěl bych se dneska zeptat, zda náhodou nedošlo k nějakému vývoji mezi elektro zařízenimi, které by řešilo jednoduše ovládání světel z víceromíst. Potřeboval bych mít v obýváku (fialová+zelená) jen 3 krabičky = 3 vypínače, ideálně všechny půlený co by ovládaly každý 2 místa. A z toho jeden, který by ovládal další místo se schodišťákama (žluté). Zatím jsem našel, že by to měla být kombinace řazení dle ABB 6+7+6 s krabičkou navíc, ale já bych ideálně potřeboval tak (6+6)+(7+7)+(6+6). Dočetl jsem se, že jedna z variant je Schneider Unica - Přepínač křížový řazení 7, 2M, který by měl tohle asi jako jediný řešit, aby tam nemuselo být o tu krabičku navíc. Pak jsem se dočetl ještě o nějakém "relé" co by mělo dělat něco podobného, ale vím zatím kulový co to je a jak to přesně funguje
Může mi to prosím někdo osvětlit? Jako když nebude jiná možnost, tak budu muset přidat asi krabičku mezi zeleno/červenou, abych tam mohl mít tu kombinaci 6-7-6, ale to se mi zatím moc nechce. Hledám i další možnosti
jestli jsou...S elektrikářem jsme se asi špatně pochopili, proto vznikl tento menší problém.
Jestli jsem to správně pochopil...žlutá žárovka ovládána ze TŘÍ míst, fialová žárovka ze TŘÍ míst, červená žárovka ze DVOU míst, modrá z JEDNOHO místa...? Nebo je to jinak?
Je možno zapojit žárovky přímo z rozvaděče?
ano, chápeš to správně... kabely nemám natažené ještě žádné...jen připravený drážky a možu to tahat přímo z rozvaděče..ale mám jen 22modulů na celý byt.. proč bych zapojoval žárovky přímo z rozvaděče?co mi uniká v tvém dotazu?
6-7-6 potřebujete na 3 místa, 6-6 na dvě, 1 na jedno ovládací místo.
No tak budou dva přístroje vedle sebe - v čem je problém?
@vibe2: no, že ta 7ka není půlená...takže v téhle kombinaci bych měl vypínače, půlka(6), celá(7), půlka(6) a já potřebuji nebo chci dosáhnout toho, aby byly půlky všude...
v čem je problém? panelák... 1 ta krabička respektive místo je původní (červeno-zelená), zelenožlutá a zelenomodrá jsou nově vykroužené...všechny jsem osadil do stejné roviny, výšky, vzdálenosti od stěny, takže to teď vypadá krásně systémově...další krabička bokem nebo nad/pod se rovná další vícepráce a jebání se s kroužením a už to nebude tak moc čučavý
jsem krapet úchyl na symetričnost
Je možno zapojit žárovky přímo z rozvaděče? ... ptal jsem se z tohoto důvodu. Na každý světelný okruh jedno toto relé (nebo třeba čínské, za pár...) a potřebný počet tlačítek... dvojtlačítek. Řešíme to často v bytech, pokud si zákazník přeje více ovládacích míst...a nechce bezdrát...
@nonek: nooo...paměťové (impulsní) relé...to je asi přesně to, co jsem si představoval, že by mohlo být řešení a nebo existovat...i když já původně četl, že něco podobnýho se strká přímo do té krabičky a ne do rozvaděče...ale to bude asi stejný princip když se to strká přímo do rozvaděče jako modul...existuje ještě něco "víc super" jako např. relé+jistič dohromady? něco jako když je jističo-chránič?...teď už se ptám vyloženě jen pro úsporu místa v rozvaděči...když se teda tohle strčí do rozvaděče, tak kolik kabelů jde pak do jednotlivé krabičky pro 2 světelné okruhy?
Kolik vodičů? Do jednoduchého tlačítka 2vodiče ("fázové" barvy), do dvojtlačítka 3 stejné vodiče, k žárovce 3 vodiče ( fáze L, dále N a PE (ke každé žárovce od každého relé). Použijete 3 relé a jeden jistič (chráničojistič), obsadíte 4M - pozice rozvaděče, s tím, že "modrá" žárovka může být (ale nemusí) zapojena samostatně, běžně přes vypínač. Ovládána z jednoho místa... Tlačítka jednoho okruhu jsou zapojena paralelně; třeba 3, 5 nebo 20, podle potřeby
@nonek: super, díky detaily už dořeším případně s tím elektrikářem...ale jsem rád, že to řešení, které jsem si myslel, že může existovat obecně, dneska už je reálné
...nastíním mu tuhle myšlenku a nějak už to dopadne...ale moc se mi to líbí...to je přesně to co jsem očekával od začátku...jen mi teda není zatím jasný, proč mám k žárovce tahat L,PE,N když žárovka bude mít GU10 a tam je jen L a N...ale to je asi teď jedno...max. to bude volné a zaslepené.. děkuji
Běžně se to bere tak, že se k osvětlení - lustru, táhne třívodič, nezávisle, že tam teď bude svítidlo s dvojitou izolací; třeba někdo po vás tam zavěsí "kovové" svitidlo a tím pádem tam bude mít i ten vodič PE, byť v současné době nezapojený...(beru, že vaše svitidlo má dvojitou izolaci)
@nonek: aha aha..jasný chápu...když se tak nad tím postupně zamýšlím, tak nechápu proč mi to ten elektrikář tak zkomplikoval původně zadání měl jasné... co nejméně krabiček, řezání a kabelů, jednoduché řešení...
Takže, pokud jsem to všechno pobral a pochopil správně mělo by se jednat jen o natažení kabelů na trase:
1) Rozvaděč -> RELÉ -> CYKY J 3x1,5 -> koncové světlo(a)
2) Rozvaděč -> CYKY O 3x1,5 -> do každé krabičky v obýváku, potažmo do každé jedné krabičky v jiných místnostech kde to bude fungovat a bude zapojené pomocí toho relé
...s tím, že u jednotlačítka, které bude spínat "žloutou žárovku" bude jeden fazový vodič v krabičce nezapojený a u dvoutlačítek (světla dle obrázku červená, modrá, zelená) budou využity všechny 3 vodiče z kabelu je to tak?
@nonek: jo jasně...moje chyba...smyčkuju krabičky...hlavně, že jsem se před chvílí díval na video, kde to bylo a pak napíšu tuhle blbost..elektrikář to pochopí, ale já jse to chci naučit...bohužel se učím takto otrocky schémata umím jen základní...
Ano, paměťové relé (PR) je také řešením. Sám mám doma 15 m chodbu ovládanou ze šesti míst. Má to své výhody a nevýhody. Musíte počítat s tím, že návštěny jsou zmateny - není to vypínač, ale tlačítko s návratem do původní polohy.
Relé také slyšitelně cvaká (v mém případě to není na závadu - dokonce to vítám, někomu to může vadit).
A ještě na konec:
Jestli je na plánku celé patro / celý byt, uvažoval bych o dvou světelných okruzích. Když zůstane potmě celý byt, je to špatné.
@vibe2: ano ano...máš recht...už jsme si to s elektrikářem vyříkali...mám to napsané všechno na zdi...běda jestli mi to ještě jednou popře vyřešili jsme problém ovládání, kabelů a relé, ušetřil jsem pár kabelů ve drážkách...ale vygenerovalo mi to další problém
sice ne tak hrozný, ale je to furt něco...ty 4 relátka, pak jistič pro venkovní žaluzie a klimu co jsem si vymyslel dodatečně mi způsobily to, že rozvaděč co jsem měl nachystaný na 1x22modulů mi teď nestačí a musím mít 2x16
protože větší jednořadý se už větší nedělá...ale to už jsou prkotiny..
...díky všem za pomoc
Rozvaděč se navrhuje tak, aby zůstalo alespoň 20-30% prostoru rozvaděče volného pro další doplnění...a to časem bude třeba, už teď vám 22M nestačí... chcete dát 32M, ale i zde bude rezerva mizivá...x desetileté zkušenosti, přesvědčování "chytrých" zákazníků
@nonek: ono těch 22modulů původně stačilo i s tou rezervou...ale jak říkám...díky těm relé co jsme řešili včera dodatečné klimě a žaluziím se kterými se původně nepočítalo a ještě pár úpravám za pochodu jsme se včera dopočítali na celkem 25modulů se vším všudy na celý byt...takže při 2x18 modulech bude rezerva 11modulů..
ale jak to tak čtu po sobě zpětně, tak jsem měl včera nějakej špatnej den... myslím A a píšu B...nevím proč jsem napsal 32 modulů, když ono je to vlastně 2x18= 36 modulů
já si myslím, že v tom bytě co jsem tam udělal je to "maximum" a víc věcí tam stejně nikdo nenarve, protože je to panelák
Nebo v jednoduchosti chytré vypínače.. Mám zkušenosti třeba s elektrobockem
Ale kdo řeší design není to kdo ví co.. Ale dají se koupit i od jiných výrobců třeba skleněné..
To označení řazení byl snad nějaký československý systém, takže se jinak moc nepoužívá (byť poslední dobou sleduju, že to zase na regálech tak označené mají, ale podobně jako předtím třeba u označený CYKY se dlouho elektroobchody tvářily, jakože takové značení neexistuje).
Některé řady nabízí i jednomodulový křížový vypínač (přičemž 1 modul je půlka naší krabičky, takže do naší klasické krabičky se vejdou 2 moduly). Mám takto už několik let třímodulovou krabičku (neni to u nás běžné, ale prodávají se, stejně jako třímodulový rámeček), kde mám tři křížové vypínače, ale nevím co to je za řadu, byla to tehdy nějaká skládanka, jako jsou právě ty designové řady. (Vrtá mi to hlavou, tak to hledám gewiss.com/... Gewiss 27 combi tahle značka se u nás moc neprodává a ještě míň řada combi, kv má třeba jen 1 a 6, sedmičku nemá, ale za to necházím tu skříňku kvelektro.cz/... jasně dyť já to nemám v krabici, ale právě v takové skříňce).
Schválně koukám na KV a nabízí prakticky dva druhy living light a nová unica (jak budou říkat té další řadě, to bude novější a další bude ještě novější...). kvelektro.cz/... z toho by to šlo poskládat (zrovna ale tyhle dvě řady patří k těm dražším).
Jinak zcela moderní (tak posledních 30 let) je nasazení elektronických vypínačů tzv. chytrých vypínačů, kde se takové závislosti dají naprogramovat a případně i časem měnit, aniž by bylo nutné tahat nové dráty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.