Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přiznané trámy - izolace a parozábrana

Od: svepomoci* odpovědí: 25 změna:

Mám dotaz ohledně umístění parozábrany. Mám nové trámové stropy - trámy chci mít z poloviny přiznané. Mezi trámy plánuji vložit vatu URSA tl. 12cm. Mám dilema s umístěním parozábrany. V úvahu přichází dát parozábranu pouze mezi trámy - jak mám parozábranu k trámům připevnit? Půda nad místností je bez izolace, tudíž hrozí kondenzace vodní páry na vrchu skelné vaty. Ja by se dal tento problém vyřešit? Z vrchu jsou trámy pobity prkny, tudíž by případná vlhkost měla mít možnost se odvětrat, ale je možné se na to spoléhat? Podkroví chci do budoucna obydlet, ale je to otázka několika let, takže se jedná o více než jen přechodné období.

Můžete mi prosím někdo poradit? Nerad bych se dopostul nějaké chyby, které mě pak bude mrzet.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

0x

muzes to utesnit butylkou, paskou, tmelem

www.hasoft.cz/lep/...

www.hasoft.cz/lep/...

www.hasoft.cz/lep/...

vsechny produkty mam doma a pouzivam, jsou dobre a proto doporucuji.

jinak prkna musi mit mezeru a bude to OK.

jabraka*
hodnocení

0x

Nemyslím,že je tu parozábrana nutná.Je lépe,když se vlhkost odvětrá do půdy.Ale když tam parozábranu budeš chtít,tak hned pod izolaci.O to víc budeš muset větrat,aby ti nevlhly zdi.

JABRAKA

patronka*
hodnocení

0x

Píšete,že trámy budou z poloviny přiznané.To by znamenalo, že mezi trámy bude pod tepelnou izolací podhled.Ten bude z čeho a jak připevněný? Předpokládám,že po stranách trámů budou přišroubovány lišty, na které bude podhled připevněn.Pak by nebyl problém na tyto lišty připevnit parotěsnou fólii.Já jsem to přicvakala ruční čalounickou sešívačkou, s malými přesahy po stranách.Pokud nad trámy není tepelná izolace,ale jen jsou pobity prkny, vznikne Vám tam tepelný most.Do budoucna stejně trámy neponesou podlahu podkroví( kročejová hlučnost a pod.) bylo by vhodné tam připravit aspoň podlahu vč.tep.izolace.

standam*

patronko a zapravila jsi poruseni parozabrany sesivackou?! a utesnila u hrany?!

ja predpokladam, ze ma mezi 12cm a neco nad tramama, muze mit rost z kov. profilu a zde lze pouze pouzit viz. co jsem navrhl.

patronka*

Je to sponkovačka,ne sešívačka.Já nevěděla,že mám popsat celý postup.Takže porušení parozábrany je na liště - s přesahem a přelepené.Stejně tak jsou přelepené přesahy mezi pásy fólie.Stačí?Já předpokládala dřevo, protože je mi bytostně bližší.

standam*
22.06.10 13:34

Staci *mala*

hodnocení

0x

SVÉPOMOCI,

vidíte ty rozdíly? Dát či nedat parotěsku, přechodné období a bude jak dlouho? Co bude za povrch mezi trámy? Pak ještě vlhkost, když jí pustíte na půdu, tak ta vata bude asi vlhká že? a bude izolovat? Když dáte parotěsku (ale jakou nízkou střední nebo vysoký parotěsnost?) tak budete muset více větrat...

doporučuji juta.cz/... najít kontakt na pana Rypla, zdarma poradí na odborných webech, přijede a na místě navrhne správně řešení.

Moje rada, určitě parotěsku, podle typu místnosti s velkým difuzním odporem, přidat zateplení více jak 12cm.

na záklop natáhněte parotěsku AL 170, položte vatu ve dvou vrstvách tak abyste jí mohli po čase použít do podkroví. Podle Vašeho přání může být podkroví pochozí, či nikoliv...

svepomoci*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Bohužel je těžké vybrat tu správnou :). Mezi trámy chci mít palubky - celý strop bude dřevěný. Jaký by byl nejvhodnější způsob připevnění parotěsné zábrany k trámům? Půda je větraná, tudíž by případná vlhkost měla projít vatou a odvětrat se, tzn. mohlo by to fungovat :).

vlhkost měla projít vatou a odvětrat *********************ale tak to bohužel nefunguje, víte co je bilance vodních par?

doplněno 22.06.10 20:59:

já bych dal vatu nahoru , bude to snažší...

svepomoci*
hodnocení

Nevím, zas tak moc jsem se touto problematikou nezabýval. Proto jsem vznesl dotaz. Zatím se mi jeví jako dobré řešení připevnit parotěsnou zábranu mezi trámy pomocí oboustrané butylové lepící pásky. Budu mít jistotu, že vlhkost nepůjde do izolace a nebude mi dělat neplechu. Větrání je alespoň možné nějak uhlídat.

standam*

vsak ti nic nebrani dat a utesnit parozabranu k priznanym tramum.

Jestli chces videt co udela absence parozabrany za jednu zimu muzu poslouzit.

Na jednom miste (kumbal) jsem pred zimou nestihl dat parozabranu resp. nemohl jsem, dal jsem jen provizorne izolaci.

Na tramu se objevila houba na stresni lati take a na difuzce kondenzovala voda, hreben mam odvetrany, takze ocistit, osetrit a dat parozabranu.

paaja*

Jsem z vaší odpovědí zmatený. Něco podobného se řešilo ve vláknu poradte.cz/... a padlo tam doporučení: na podlahu do nezatepleného podkroví položit vatu a pod ni NEDÁVAT parotěsku, protože vlhkost z přízemí vatou projde a odvětrá se. Co je tady jinak? Nebo jste změnil názor?

je důležité co je vespodu, a materiál a prostor.

školitel pan Rypl Juta.cz radí, starý dřevěný strop zýsyp, beton... dát folii

betonový strop nedávat folii,

pokud je vespodu nevětraná koupelna, vždy folie.

rady jsou různé : poradna.estrechy.cz/...

doplněno 25.06.10 13:31:

Pájo, to víte, není to jednoduché, ale vždy říkám "použij svůj mozek a nech si třeba zdůvodnit proč to udělat zrovna tak. "

Doporučení PUR-PIR, je nejdražší řešení a ještě zatepleníé zevnitř?

chce prodat...

paaja*

.. taky koukám, že co člověk to názor a čím víc informací tím víc dalších otázek *smich*.

Třeba názor ing. Sedláčka z vašeho odkazu, že funkci parozábrany může splnit betonová mazanina mě už zmátl úplně *pivo*

hodnocení

0x

Pokud to chcete resit tak jak pisete, plati tu jedno dulezite pravidlo. Parozabrana musi byt ve vzdahu k izolacina strane interieru. Tzn. vy ani jinou moznost nez tu parozabranu dat jen mezi tramy nemate. Parozabrana by se dala udelat i na tom pochozim zaklopu na pude, ale jen a pouze za predpokladu, ze by na ni pak jeste prisla izolace 4x az 5x silnejsi nez ta co bude mezi tramy. Jde o to aby rosny bod byl az za paroteskou a ne pred ni.
Takze normalka zespoda nacpat vatu, klasicky ji chytnout dratkem, nastrihat parotesku na rozmer mezi tramy + neco navic, za to neco navic to prisponkovat mezi tramy, sponky prelepit paskou, pak vzit listy na ktere se pak pritlucou palubky a tema listama zakryt "to neco navic" a pritahnout vrutama k tramum.

Nutno podotknout ze 12cm je uboze malo a budete do znacne miry topit panubohu do oken. takze doporucuji co nejdrive obydlet, tzn. zateplit podkrovi.

Co se tyce odvetravani pripadne vlhkosti ktera treba projde prez tramy tak prkenny zaklop je na toto idealni.

svepomoci*
hodnocení

Predpokladam obydlet podkroví co nejdříve. Ohledně položení izolace na trámy - mám problém s místem v podkroví, aby se tam dalo rozumně bydlet nemůžu moc zvyšovat tlouštku podlahy, proto jsem zvolil toto řešení.

"Ohledně položení izolace na trámy - mám problém s místem v podkroví, aby se tam dalo rozumně bydlet nemůžu moc zvyšovat tlouštku podlahy, proto jsem zvolil toto řešení."

Jasne, uvadel jsem to jen jako variantu kdy by bylo mozne dat parotesku nahoru. ;)

standam*

svepomoci

1. jestli mas uz udelany zaklop (podlahu) na pude, tak neni vhodne davat izolaci (nema kam odvetrat), samozrejmne zalezi z ceho mas zaklop udelany. Pokud zaklop mas a neni z prken (s mezerou) nebo odvetrany meziprostor pak dat izolaci az na zaklop, tato izolace lze potom pouzit na podkrovi.

2. pokud to mas otevrene dal bych tedy vatu 12cm mezi tramy a i nad tramy, tato izolace lze pak pouzit az bude budovat podkrovi

3. je zde jeste varianta dat izolaci rovnou do podkrovi, ale nevim co je u tebe "co nejdrive"

svepomoci*
hodnocení

Zaklop na pude mam hotovy - je udelany z obycejnych prken s mezerami. Nejdrive u me znamena min. rok ci dva.

standam*

Tak pokud je to financne mozne dal bych izolaci napr. ktera prijde potom pod krokve na podlahu 12cm je zatracene malo.

Teplo v lete, vice nakladu v topne sezone.

svepomoci*
hodnocení

Tedy idealni reseni pro me by melo byt takoveto: mezi tramy parotesna folie a 12cm izolace a pak na prkeny zaklop polozit docasne dalsich 12cm izolace - to by nemel byt problem. Dik za rady.

ideální by bylo nedávat vatu mezi trámy. proč taky? Páč pak uděláte nahoře místnost a vata bude k nečemu, a mezi krokve budete kupovat novou

dejte jen na záklop a pak všechnu vatu dáte do podkroví...

doplněno 24.06.10 19:43:

svépomoc, nechci hanit výrobky Juty a pana Rypla, ale znáte ještě horší, nežli uvedená folie?

Je opravdu nejlevnější, na dočasné řešení stačí.

zkuste kouknout na : model a skuetčnost

milancukrar.papricka.cz/...

svepomoci*
hodnocení

To mate pravdu - to jeste zvazim - je to celkem dlohodobe provizorni reseni :). Myslite ze JUTAFOL N 110 SPECIAL bude pro muj pozadavek vhodna? Je celkem levna a hlaven samozhasiva.

standam*

zde mas nejake hodnoty:

Propustnost pary hodnota Sd: stredne parotesnavysoce parotesna

Jutafol 110 , Sd = 40 (+-10)

Jutafol 140 , Sd = 50 (+-10)

Jutafol 150 , Sd = 180 (+-50)

Jutafol 170 , Sd = >300

nejsem zadny odbornik, ale podle vyrobce sauna pripadne koupelna a pod. vysoce parotesna zbytek (obytna cast) stredne parotesna

Tak dle me 110 nebo 140 nejsou pro provizorni, ale pro finalni pouziti :)

Pokud je to jinak rad se poucim.

doplněno 25.06.10 06:59:

ja mam pro obytnou cast :

GUTTAFOL WB plus 110 - propustnost g/m2/24h = 1

pro koupelnu:
Jutafol Reflex N 150 + lepici paska pod vruty Jutadach TPK Super

nepredpokladam, ze je to nevhodna volba, ale zase rad se poucim pripadne vymenim

standam*

Pokud nemas v planu izolovat i hlukove (coz pro bezny hluk pak postaci krocejovka a desky) dal bych parozabranu na zaklop a na ni izolaci (tj. izolace jen na zaklopu). tl. izolace dle krokvi aby sla v budoucnu pouzit na zatepleni podkrovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]