Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych zdemoloval starý dům (na fotce vpravo) a postavil na pozemku nový, na domě je ovšem nástřešní vodič el. napětí. Jaké by bylo nejlepší řešení? Četl jsem několik rad - zažádat o přeložku - to většinou stojí hodně peněz, ale pokud vím, distributor nemá na mém domě zástavní právo, měl by to tedy provést na jeho náklady? Další možnost - nechat stát kus zdi a počkat, až se el. síť bude dávat pod zem - to mi také přijde ok, nový dům nebude pravděpodobně stát přesně na místě starého takže by to nezavazelo. Také jsem četl, že je možné zažádat od odpojení elektriky a o novou přípojku, víte o tom někdo něco? Díky za všechny komentáře a rady
tento, resp. podobný problém jsem řešil
"zažádat o přeložku" nákladné, může se jednat o statisícové částky
"distributor nemá na mém domě zástavní právo" tyhlety staré nástřešáky to právo nemají, a věc to nijak neovlivňuje ve váš prospěch
"nechat stát kus zdi" je to možnost, ale může to trvat věky a nebo do nikdy a také, pokud necháte stát jen kus zdi, je třeba myslet na to, že ty dráty mají také nějaký tah, takže ta zeď musí být dostatečně "zavětrovaná"
"nový dům nebude pravděpodobně stát přesně na místě starého" a kudy budete mít přívod el. do nového jste přemýšlel? ...
já to vyřešil tak, jak píše milancukrar, na zdi byly praskliny, nechal jsem vyhotovit statický posudek a pak byla přeložka na náklady majitele sítě. na tom vašem domě určitě také nějaké praskliny budou.
"zažádat o odpojení elektriky a o novou přípojku" tohle je ve vašem případě možná nejlepší řešení (ikdyž nemám ho ověřené), protože vy potřebujete na pozemku zdemolovat stavbu a zároveň vybudovat nový propoj sítě do nového domu. skoro si troufám tvrdit, že by to také mohlo být "zdarma" když se na to půjde chytře.
Poplatky za demontáž platí ten, co demontáž vyvolal.
nechat stát kus zdi a počkat, až se el. síť bude dávat pod zem***OK, ale víte, kdy to bude?
soused požádal v rámci demolice domu o odpojení, od té doby vysí kabel ze sloupu na jeho pozemek. Jen vyndali nožíky.
Možná se Vám naklání zeď, nebo praská, pak je to na vrub rozvodných závodů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.