Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vodovodní šroubení těsnění

Od: martinn odpovědí: 15 změna:
Zdravím,
možná hloupý dotaz, ale lze použít na vodovodní šroubení bezazbestové těsnění, které je určeno pro topenářské šroubení? Neustále nám šel vzduch z vodovodních baterií a zjistil jsem prosak na jednom ze šroubení. Jel jsem koupit nové těsnění, nicméně jiné než tohle jsem na rychlo nesehnal. Jedná se o sadu Hartman č. 587. Chtěl jsem gumové, ale to taky neměli. V současné době jsem tam tohle těsnění dal, abych mohl pustit vodu. Teď mi to ale vrtá hlavou, že pokud by bylo univerzální, tak proč by dělali sadu pro vodovodní šroubení a sadu pro topenářské šroubení zvlášť? Původně tam bylo těsnění modré. Našel jsem ještě staré zmačkané, kde byly dvě tesnění na sobě. Je to pak lepší?
Díky za odpovědi.

Vodovodní šroubení těsnění

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Rozdíl je v použitelné teplotě.

2 těsnění na sobě - buď bylo potřeba poladit délku, nebo je šroubení "zlomené" a jedno těsnění teklo.

Mmch. zlatý těsnění s azbestem, moderní "eko" žádnej zázrak.

martinn
hodnocení

Právě proto jsem chtěl raději gumové, ale to je tak, když se člověk pustí do něčeho v pátek odpoledne. Takže jsem vletěl do nejbližšího krámu. Mají toho tam spoustu, ale zrovna ne to, co jsem chtěl. Takže nějaké závadné na pitnou vodu to tedy nebude, ne? A tlak že řadu to taky vydrží? Nerad bych někoho příotrávil nebo vytopil. Nicméně pak stejně nechápu, proč dělají dva druhy a ne teda jen ten na vyšší teplotu, aby se dal použít univerzálně.

hodnocení

2x
Na kartičce je napsáno "zdravotně nezávadný materiál".
Tlak vody v řadu to udrží.
A že by rozvody vody v domě přisávaly vzduch? To snad ani není možné, systém je přece pod tlakem.
doplněno 06.09.24 20:39: Máte pravdu, že to určení na užitkovou vodu mají i na těsnění do baterií a kohoutků, kde se dá styk s pitnou vodou jasně předpokládat.
Ale pokud Vás to uklidní, tak u nás ve dvou specializovaných prodejnách nějaké atesty neřeší. Kohouty, fitinky, těsnění - vše naházené v krabicích jen podle rozměrů a ceny. Atesty? Co to je? *nevi*
Ty bublinky si myslím nejsou nic neobvyklého. Ve vodě jsou rozpuštěné plyny (vzduch) a ten se v závislosti na teplotě a tlaku uvolňuje. V současném počasí je (alespoň u nás) i studená voda vlažná. Před regulátorem máte třeba 6 barů, za regulátorem při puštěné vodě třeba 2. Naví vzduch může být i ve vedení po cestě a silnější proud ho strhává.
martinn
hodnocení

To je napsáno z jedné strany a z druhé je "Určeno na užitkovou vodu". To stejné je i na pryžových, co mám, jen mají vnější průměr 34 mm a to mi do šroubení nevejde. Teď mě napadlo to zkusit seříznout na potřebných 30, ale zase mě zarazila ta užitková voda. Třeba Nývlt má na svých těsněních uvedeno "Atest pro pitnou vodu."
Jinak ten vzduch se mi taky nezdá, to by spíš teklo, nicméně teď se mi ve filtru honí bubliny, který tam předtím nebyly a nevím, kde se tam berou. Čím víc se pustí voda, tím je jich tam víc.
Vodovodní šroubení těsnění #2

hodnocení

0x

to těsnění pouze vydrží vyšší teplotu - ale máte i těsnící teflonovou pásku nebo šňůru? Bez toho bude dost možná stále téct.. to těsnění občas při "šikmých" plochách není dokonalé - někde se úplně zmáčkne, jine nepřilne...

martinn
hodnocení

Oboje mám, ale nechci úplně pakovat ještě spoj na závitu, když tam má funkci splňovat právě těsnění. Na druhé straně je závit do trubky samozřejmě napakovaný. Předtím to teklo přes závit na převlečné matici, ale zdálo se mi, že šroubení nebylo dobře sesazené, tudíž těsnění asi dobře nedolehlo. Je to šroubení před red. ventilem a teď po výměně těsnění se zdá suché, nicméně je vidět při odběru, že se ve filtru motá vzduch, jako by to někudy furt přisávalo.
asd1
Nepakuje se zavit ale páskou podlozis těsnění. Jde i podmaznout silikonem. A nejčastěji se dají dvě těsnění na sebe a už to vezme. Právě proto u tebe dvě byly - dosedaci plochy nejsou rovnoběžné, těsnění je na jedny straně rozplacly a na druhý nedoleha pořádně, tak to teče.
S použitelnosti na pitnou vodu si hlavu nelamej, to je v pohodě.
Šroubení prisavat nemuze není tam podtlak ale pretlak.
martinn
hodnocení

Ty dvě těsnění na sobě nebyly vytažený z toho, našel jsem je náhodou, pravděpodobně budou od výměny vodoměru.
On ten ventil tam není dlouho a kapky se tam dělaly od začátku, ne ve velké míře. Tak jsem si myslel, že to je příčina zavzdušněných trubek. Nicméně po rozdělání, že to zkusím trochu lépe spasovat, bylo těsnění přilepené a po vyjmutí tam zůstaly nalepené kousky. Zřejmě to ten bezazbest dělá a při každém rozdělání je třeba dát nové. Očistil jsem to jemným kamínkem, dal nové těsnění a spasoval. Těsnění tam bylo jedno, dal jsem znovu jedno a teď je to suché. Po natlakování trubek se začaly ve filtru honit bubliny, které tam předtím nebyly a baterie začaly znovu "chrchlat". Dnes se to zdá lepší, budu to ještě sledovat. Taky mi teď přijde jako blbost, aby to přisávalo vzduch do natlakované soustavy. Nicméně z toho nejsem moudrý. Možná to dělá ten red. ventil a je to jeho normální chování.
Jinak jsem ještě koukal na ty těsnění pro vodovodní šroubení a rozměry oproti topenářskému jsou větší. Šroubení bylo součástí redukčního ventilu, takže kdoví, co to je vlastně za šroubení. Vleze tam právě to těsnění 20x30, které je označeno jako topenářské.

hodnocení

0x

Topenářské na vodu bez problémů, opačně bych to nedělal. Gumové je lepší (na vodu, nikoliv na topení), když nejsou dosedací plochy dostatečně rovnoběžné.

martinn
hodnocení

Teď už jsem klidnější, že jsem tam nedal něco, co tam nepatří. Budu to sledovat a případně po neděli koupím někde gumové a ještě vyměním. Když tam dám dvě tyhle na sebe, tak to asi ničemu nepomůže - to nebude houževnaté jak guma, že?

hodnocení

0x
Nejlepsi tesneni je polyethylen, pripadne silikonove tesneni. bahnik.cz/... a nerezovevlnovce.cz/...
Pokud jsou obě dosedaci plochy široké tak ano- silikon je ideální. Ale mám zkušenost, že u ostrých, šikmých ploch toto těsnění sjede do boku a netesni.

hodnocení

0x

Toto sa bežne používalo a ešte používa, stačí vhodný priemer.

tesnenitexim.cz/...

tj
hodnocení

0x
Zdravotně nezávadný materiál neznamená, že je to vhodné pro použití s pitnou vodou, ale že tam není azbest, který je zdravotně závadný...
Pokud se tam píše, že to je vhodné pro použití s užitkovou vodou, tak je to vhodné pro použití s užitkovou vodou a ne pitnou. Asi vás to neotráví, ale zřejmě to do vody uvolňuje nějaké zanedbatelné množství látek, které nebudou zrovna mňamka pro vaše tělo, ale okruhu s radiátory to nevadí.
Spíše bych to udělat tak, jak se to má a použil materiály k tomu vhodné.
Voda má v sobě normálně vzduch a pokud se vám tam tvoří bublinky, jde o nějaký fyzikální jev, který je z vody oddělí a je třeba přijít na to, co to způsobuje. Přisávat vzduch nemůže, v potrubí je tlak. Jakmile je někde po cestě nějaká netěsnost - teče. Obráceně to není možné. Zdravím
martinn
hodnocení

V ceníku Hartmanu jsem našel, že těsnění je vyrobeno z Temafastu a u něj jsem zas našel na jiných stránkách, že je použitelný na pitnou vodu.
Nicméně jsem že zvědavosti napsal dotaz přímo do Hartmanu, tak uvidím, co mi odepíší. Ale dřív než v pondělí to nebude, tak dám potom info.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]