Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pracovat se dřevem napadeným plísní

Od: m86m® odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, mám spoustu kvalitních borovicových a bukových hranolů k výrobě nábytku. Bohužel jsem ve skladovacích prostorách zapomněl jednu sezonu nechat větrání a dřevo chytlo na povrchovou plíseň viz. foto. Je ho škoda a určitě bych jej rád zachránil. Mám v plánu dělat z borovice vestavěnou šatní skříň ošetřenou bezbarvým lakem. Otázka je, zda by stačilo hranoly obrousit nebo lehce ohoblovat a pak použít bezbarvý lak anebo ještě nějaký přípravek pod samotný lak.
Jak pracovat se dřevem napadeným plísní
Jak pracovat se dřevem napadeným plísní #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jak chceš z tohodle dělat skříň bez hoblování? Navíc je otázka jestli ohoblování bude stačit na to modrý.pokud se to nepodaří ohoblovat tak zapomeň na bezbarvý lak. To schová jedině tmavý mořidlo.
Z buku udělej rozpěrky do kamen, k ničemu jinému se nehodí.
Tazatel má velký štěstí, tohle je tzv. hodná plíseň. Jsou daleko horším odrůdy. Buďte rád za tohle...

hodnocení

3x

Naprostý souhlas s Jenyk. To dřevo je hoblovaný tupýma kudlama, je vyškubaný u suků. Doporučuji přehoblovat , ideálně pak protáhnout širokopásovou bruskou.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, plíseň není (naštěstí) hniloba, tak je jen povrchová. Obroušení by mělo stačit (a potom běžná povrchová úprava hotového výrobku). A využijte horkého počasí a ať na to dřevo zasvítí sluníčko (zář nemá plíseň ráda) nebo místa po plísní opatrně prohřejte "horkovzduškou". Zdravím!
doplněno 06.09.24 14:40: m86m - odpověď snad ani nečekám, ale zkusím se zeptat. To, co je na fotkách, je polotovar/surovina, který chytil povrchovou plíseň a na to se ptáte, že? Takže potom budete dřevo zpracovávat (řezat, hoblovat, smirkovat apod.) jako každé jiné, pokud z něho má vzniknout výrobek a odpad. Takže, plíseň na povrchu dosud nezpracovaného materiálu nevadí a platí moje rada.
doplněno 11.09.24 11:20: m86m - tak děkuji za nezájem cokoliv dalšího doplnit. Sice píší, že odpověď nečekám, ale přesto jste tu šanci měl a nevyužil. Teď už mlčte dál.

hodnocení

0x

Plíseň většinou napadne dřevo jen na povrchu a někdy ho zamodří. Pokud nestačí obroušení, mělo by to jít odstranit zředěným chlornanem (Savo) a pak vysušit.

Pokud z těchto klacků chce dělat skříň, tak obroušení rozhodně nestačí.

Já píšu o odstranění zamodrání od plísně, jestli bude dřevo nejdřív hoblovat, tím líp.

km
hodnocení

0x

borovice má sklon k modrání. modrání je jen estetická vada.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]