Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kapacita expanzní nádoby

Od: tm odpovědí: 11 změna:

V uzavřeném systému mám nyní akumulační nádrž o objemu 750l, pak kotel s objemem vody 40l. Jaký je objem v systému přesně nevím, ale odhaduji, že se to celkově vejde do 1000l. K tomu mám nyní expanzku o objemu 100l. Nově budu přidávat další akumulčku o objemu 1000l, tzn. celkem cca 2000l. Podle webu prodejce akumulační nádrže má expanzka být 15 - 20% objemu, tzn. 300 - 400l. Topenář, který mi to bude instalovat řekl, ať koupím expanzku 200l - můj dotaz zní: bude to stačit? Jinde na webu zase píší, že stačí 5%...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

macvac
hodnocení

0x

Při ohřátí 2000 litrů vody o 80 stupńú se její objem zvýší o cca 30 litrů to je 1,5 procenta.

asd1
hodnocení

0x

Větší expanzka = menší rozdíl tlaků za tepla/ za studena, menší rozdíl je lepší hlavně pro výměník kotle. Na tzb je výočet kde si dosadíš a vyskočí objem.. Rozumný kompromis je 10% objemu

tm
hodnocení

Takže na ty 2000l by mělo stačit těch 200l...

tm
hodnocení

0x
Ještě jeden hloupý dotaz. Pokud budu mít při celkovém objemu 2000 l expanzku 200 l a jedna 1000 l nádrž bude delší dobu odstavena (uzavřen kohout), nebude s tím nějaký problém, že třeba těch 200 l expanzka bude moc predimenzovana a bude nízký tlak v systému?
asd1

Ne, naopak rozdíl tlaků teplá - studená bude menší.

Pokud zavřít, tak zavírat ventily tak aby byla pořád aspoň jednou trubkou propojená s expanzkou.

tm
Takže tedy těch 200l by na 2000 mohlo stačit...
asd1 vše souhlas. Také záleží v jakém rozsahu teplot se budete pohybovat, ale obecně těch 10 max12% je OK.Samozrejmostí by mělo být při uzavření AN její propojení s expanzi a pojistným ventilem.
tm
Mě právě zarazilo, že prodejce nádrže píše, že expanzka by měla být 15 až 20 procent
Samozřejmě takto neznáme důvod doporučení výrobce, ale on se sichruje na druhou - např použití glykolu v okruhu, natápení nádrže na 120°C, ...ale pro "normální " aplikaci těch 10% je OK.
asd1
15-20% nejspíš koeficient na lamy a blbě nastavenou expanzku ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]