Zdravím.Koupil jsem alkalické tužkové baterie Varta a každá dvojice vydržela jen asi 8-10 fotek.Dá se z obalu baterií(viz foto) nějak poznat,kdy byly vyrobené? Díky za reakce.
Nebudu se vyjadřovat k fotoaparátu a jeho odběru, ale typ dát můžete; Doporučuji pořídit TESTER BATERIÍ, některý z těchto, osobně dlouhé roky mám tento, ale skoro se žádným neprohloupíte... Změříte baterky a hned víte přibližně jejich stav... a použijete ty se STEJNÝM NAPĚTÍM do jedné sady...jinak je to loterie, i v sadě nově koupených jsem našel jednu špatnou, tedy slabší... a abych ve starém foťáku CANON udělal jen pár fotek na novou sadu baterií, to se mi nestalo (později jsem přešel na Eneloop a bez problému i s nižším celkovým napětím...
doplněno 04.09.24 15:03:
Vy máte podle fotek Varta typ 4106, určené pro nízkoodběrové přístroje, jako dálkové ovladače, hodiny, malá radia, kde vydrží poměrně dlouho - proto Longlife. Pro foto potřebujete baterie, které jsou schopny dodat vyšší proudy, třeba tyto Varty, případně nabíjecí 1,5V AA. Případně zůstat u osvědčených ENELOOP, pokud foťák jede i s nižším napětím
Dobrý den, sice to neuvádíte, ale zřejmě jde o digitální fotoaparát. Problém není v tom, kdy byly baterie vyrobeny, ale v tom, že alkalické baterie foťák rychle "vycucne", což jsem zjistil u toho svého prvního i já. Řešením je koupit si baterie nabíjecí a ty pravidelně dobíjet. Foťák prostě "žere". Nebo mít foťák s akumulátorem a ten dobíjet např přes USB. Zdravím!
Napište, jaký máte foťák. Dnes už se na tužkovky nedělají, tedy asi nějaký historický kousek. Zkuste pořádně opucovat kontakty ve foto. Tohle dicky zlobívalo. doplněno 04.09.24 21:47: Mmch, kdybyste netajil typ, poznali bychom, jestli snese i nabíjecí baterie, kterè mají menší vnitřní odpor a vydržely víc fotek. Ovšem pokud je foťák nepodporuje, naopak i nové nabité akumulátory bude hlásit jako vybité.
Nabíjecí NiMh jsou kvůli nižšímu napětí pro foťák ještě horší, pokud nemá možnost volby přepnutí pro jejich použití. Osvědčily se mi ale, navzdory nižší kapacitě jen 1500mAh, nabíjecí NiZn, které mají jmenovité napětí asi 1,65V, ovšem vyžadují specifickou nabíječku (cca 1,9V) a mají relativně nižší počet cyklů. Jinak datum trvanlivosti u jednorázových článků bývá uvedeno většinou na mínus pólu, případně nekde na potisku, nebo v rohu obalu.
halamus
Já jsem zase včera četl, že u většiny foťáků se počítá s tím, že budou napájené z NiCd nebo z NiMh. Každopádně, pokud jsou v návodu zmíněné mezi doporučenými "baterkami" NiMh články, tak nebude problém.
Na obalu ne, ale přímo na bateriích bývá vyznačeno datum (měsíc a rok) expirace. Do té doby by tedy měly být (pokud byly správně skladované) v pořádku použitelné.
Z obalu nic nepoznáte. Datum použitelnosti (nikoliv výroby) bývá uvedeno přímo na článcích, například takto. Také může být vyražené přímo do kovu mínusového pólu článku. Ovšem tenhle údaj je čistě orientační a jestli není datum prošvihlé několik let, není to směrodatné.
Spíš jsou Vámi použité baterie pro Váš foťák nevhodné.
Datum na nich opravdu je... Nicméně zkušenost s Varta baterie, co jsou na obrázku... Kupovali jsme je do práce (průmyslový podnik) do různých přístrojů a momentových klíčů apod. Poslední dobou bych řekl, že opravdu vydrží méně než před pár lety. A ještě maji vlastnost, že i vytečou a může se stát, že znehodnotí měřící přístroj. Uz jsem se setkal párkrát, že vytekly. Proto nedoporučuji do dražších věcí. A to byla expirace ještě asi za tři roky... Jinak zkušenost se Sanyo Eneloop je velmi dobrá, samovybíjení je malé. Běžná NiMh baterie je na samovybíjení hrůzná... Ověřeno!
Alkalické sice netečou, ale pokud vím, platí to jen, dokud nejsou vybitý... Proces vybíjení nejspíš chemicky sežere obal, stejně jako je tomu u zinkouhlikovych.
To že alkalický baterie netečou jsem si taky myslel celý život. ale tady to neplatí... Proto pozor! Nikdo neví jakým procesem či z čeho se to nakonec ten článek vyrábí... Ještě je zajímvá vlastnost a to teď platí obecně: několikrát jsem se setkal, že třeba nové baterie v ovladači na TV (dva kusy AA) a třeba v momentovém klíči (4xAA) . nebo třeba v průtokoměru (2xAAA) cca 2-3 týdnech jedna baterie ze sady 0,53V... Druhá 0,35V a třetí 0,8V,,, Zbytek baterií v podstatě nové..
1 a 3 byla Varta, druhá alkalická TESLA... Tak jestli to jsou zmetky z výroby a dostanou se do provozu a kixknou...? Samozřejmě to nebylo najednou, je to v rozmezí cca 1/2 roku...
A obal to nesežere jako zinek u obyčejných zinkový baterií, ale oxiduje to okolo elektrod...
Vida, rozebírat alkalickej článek si snad nepamatuju, že bych kdy zkoušel Ale předpokládám že to mezi póly a plechovým tubusem je nějaký izolační kolečko a zároveň těsnění, který k tomu tubusu a elektrodám těsní. Těsní, dokud styčnou plochu nepoškodí oxidace a ta tak přestane přesně dosedat k těsnění a tím i těsnit. A pak už to teče. Ale ta oxidace podle mě pochází zevnitř a jak proleze ven, je to začátek konce. Ale až po vybití. Pokud zařízení funguje, riziko vytečení je minimální (s výjimkou vady jednoho ze série článků), ale jak fungovat přestane, baterky hned ven a nenechávat je uvnitř pro výměnu "až někdy", to už bude pozdě.
Tak vypadají ty slavné Varty... Pozor na ně. Vytáhl jsem je z čelovky... Ale stalo se mi to v měřícím přístroji a i v jiných zařízeních... Čelovka tři kusy, všechny vypadají takto... Ale v pouzdře svítilny byla vyteklá i samotná kapalina...
Je to digitální fotoaparát,asi deset let ,ale moc s ním nefotím.A že jsem koupil nevhodné baterie,typ 4106,je moje chyba,na obalu je piktogram baterky,hodin a tranzistoráku.Ale na druhou stranu jsem určitý typ nikdy nehledal a jen vyjímečně se stalo,že baterie nevydržely celý den(třeba 50-70 fotek)
Může to být baterkou, ale jak píšu, tyhle foťáky mívaly (nevím, proč tajíte typ) problém s přechodovým odporem kontaktů a stářím se to horšilo. Pak po pár fotkách hlásily vybitou baterku, zvlášť při zapnutém blesku. Zkuste vyčistit kontakty a při zapnutí a focení se stejnými baterkami trošku silou přitlačit víčko baterie. Možná se zase začnou tvářit ok.
Když jsem před léty koupil digitální foťák,tak jsem též spekuloval a nakupoval různé značky baterií..Všechny byly po pár fotkách kaput..Až po zakoupení dobíjecích foťák začal fungoval normálně
zajímavá informace...ale já to měl nějak naopak-venkovní čidlo teploty pro vnitřní teploměr v domě-čidlo asi 15 metrů ve venkovním krmítku pro ptáky-dvě tužkové klasické baterie vydrží klidně i skoro rok ale jsem taky spekulant a chtěl zkusit ty nabíjecí samozřejmě vzal jsem hodně silné a asi po týdnu se venkovní čidlo odpojilo -ty nabité nabíjecí baterie klesly pod 1 Volt...znovu se nabily a po pár dnech zase nefunkční čidlo a tak jsem se vrátil ke klasickým koupených v Kaufu...a vše v pořádku
Jenže klasické dobíjecí baterie NiMh začínají na 1,2V , to je tam kde běžné alkalické končí... To že mají čerstvě NiMh po nabití cca 1,35V jim moc dlouho nevydrží...
Nevím proč mají dobíjecí baterie jen 1,2V ,ale jde spíš o kapacitu v miliampérech..a těch spotřebuje foťák hodně..Je to asi jako startovat náklaďák baterkou z osobáku..nebo osobák baterkou z motorky..a přitom všechny mají 12V
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.